Lief, schattig, pluizig ... Kittens zijn simpelweg onweerstaanbaar! Natuurlijk wil je jouw kleine, nieuwe huisdier zo snel mogelijk bij je in huis nemen, maar je wilt haar ook de best mogelijke start geven, toch? Daarom is het erg belangrijk om een katje niet te vroeg bij de moederpoes weg te nemen. 


Wat leert een kitten van haar moeder?

Een moederpoes speelt, net zoals een mensenmama, een essentiële rol in het opvoeden van haar kittens. Zij zorgt ervoor dat zij zindelijk worden, maar nog belangrijker: zij speent haar jongen. Spenen is het proces waarbij jonge kittens van moedermelk overschakelen op vaste voeding. De moederpoes helpt in dit proces door haar kittens gaandeweg minder lang toegang te geven tot haar tepels, waardoor ze wel moeten leren om harde brokjes te eten.
 
De belangrijkste functie van de moederpoes is een goed voorbeeld te stellen voor haar jongen. Zo zullen de kittens bijvoorbeeld het gedrag van hun moeder tegenover mensen overnemen. Bovendien leren de broertjes en zusjes elkaar spelenderwijs hoe hard ze mogen bijten en krabben voordat het pijn doet. Daarom is het echt een aanrader om twee kittens uit hetzelfde nest in huis te halen, zodat zij elkaar deze belangrijke vaardigheden ook na de verhuis naar hun nieuwe thuis kunnen blijven aanleren.

Jonge kittens bijten elkaar spelenderwijs
Kittens leren elkaar hoe hard ze kunnen bijten voor het pijn doet

Op welke leeftijd haal je het best een kitten in huis?

De ideale leeftijd om een kitten bij de moeder weg te halen, is een onderwerp van discussie. De wettelijke minimumleeftijd is twaalf weken, maar er zijn ook mensen die ervoor pleiten om kittens tot zestien weken in het ouderlijk nest te houden. Op deze vraag bestaat dus geen eenduidig antwoord, maar er zijn wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het bepalen van een geschikte leeftijd. Niet enkel de lichamelijke ontwikkeling, maar ook de gedragsmatige ontwikkeling moet in rekening gebracht worden.
 

  • Het kitten moet zelfstandig vaste voeding kunnen eten en naar de kattenbak gaan.
     
  • Het kitten moet over een voldoende ontwikkeld immuniteitssysteem en zenuwstelsel beschikken. 
     
  • Het kitten moet een goed aanpassingsvermogen en sociale vaardigheden hebben. Hoe een volwassen kat zich gedraagt tegenover soortgenoten en andere soorten (zoals mensen), zal deels bepaald worden door de ervaringen met de moederpoes.
 
Wanneer een kitten deze vaardigheden aanleert, is afhankelijk van kat tot kat en kan beïnvloed worden door zowel genetische factoren als omgevingsfactoren


In feite haal je een kitten beter te laat dan te vroeg uit het nest. Een kitten die te vroeg van haar moeder werd weggehaald, kan later door het gebrek aan socialisatie namelijk gedragsproblemen krijgen. Enkele van deze gedragsproblemen zijn het vertonen van agressie en het repetitief uitvoeren van bepaalde handelingen, zoals zichzelf wassen, schijnbaar zonder reden. De kat wast zichzelf dan als manier om met de stress om te gaan die zij ervaren heeft toen ze uit het nest gehaald werd.
 
 
Voordat je een kitten in huis haalt, moet je huis natuurlijk veilig en 100% kittenproof zijn!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen