Een kitten is leuk en schattig! Je wilt hem natuurlijk zo snel mogelijk bij je in huis nemen, maar je wilt hem ook de best mogelijke start geven.


Wat leert een kitten van haar moeder?

Een moederpoes heeft, net zoals een mama van mensen, een belangrijke rol in het opvoeden van haar kittens. Zij zorgt ervoor dat zij zindelijk zijn, maar nog belangrijker: zij speent haar jongen. Spenen is het proces waarbij jonge kittens van moedermelk overschakelen op vaste voeding. De moederpoes helpt in dit proces door haar kittens minder lang toegang te geven tot haar tepels, waardoor ze wel moeten leren om harde voeding te eten. De belangrijkste functie van de moederpoes is een goed voorbeeld stellen voor haar jongen. De kittens zullen bijvoorbeeld het gedrag van hun moeder tegenover mensen overnemen. Ook de andere kittens in het nest leren elkaar hoe hard ze mogen bijten en krabben voordat het pijn doet. De meeste mensen raden het dan ook aan om twee kittens in huis te halen, zodat zij elkaar deze belangrijke zaken kunnen leren.

Jonge kitten op een bed

Kittens leren elkaar hoe hard ze kunnen bijten voor het pijn doet


Op welke leeftijd haal je het best je kitten in huis?

De ideale leeftijd om een kitten bij de moeder weg te halen is een onderwerp van discussie. De wettelijke minimumleeftijd is zeven weken. Veel kittens blijven echter tot twaalf weken bij hun moeder. Er zijn zelfs mensen die ervoor pleiten om kittens tot zestien weken bij hun moeder te houden. Er is dus geen eenduidig antwoord, maar er zijn wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het bepalen van een geschikte leeftijd. Hoe een volwassen kat zich gedraagt tegen soortgenoten en andere soorten (zoals mensen) zal deels bepaald worden door de ervaringen met de moederpoes. Een kitten moet bovendien zelfstandig kunnen eten en naar de kattenbak gaan, en een voldoende ontwikkeld afweersystem, een goed aanpassingsvermogen en sociale vaardigheden hebben. Het belangrijkste om te weten is dat je een kitten beter te laat dan te vroeg uit het nest haalt. Als je een kitten te vroeg weghaalt van haar moeder, kan zij later gedragsproblemen krijgen. Enkele van deze gedragsproblemen zijn agressieproblemen en het repetitief uitvoeren van bepaalde dingen, zoals zichzelf wassen, zonder reden. De kat wast zichzelf dan als manier om om te gaan met de stress die zij ervaren heeft toen ze uit het nest gehaald werd.

Voordat je een kitten in huis haalt, moet je huis natuurlijk veilig zijn. Wil jij weten hoe je je huis helemaal kittenproof maakt, lees dan dit artikel

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen