Kippen worden weleens wandelende composthopen genoemd, omdat ze smullen van je keukenrestjes en tuinafval. Toch zijn er ook bepaalde voedingsstoffen waar ze hun neus – sorry, hun snavel voor ophalen. Van citrusschillen, rauwe aardappelen of het groene loof van prei kunnen ze bijvoorbeeld flink ziek worden. Wat je kippen wél graag af en toe het op menu zien verschijnen, is vis.

Bomvol gezonde voedingsstoffen

Net als voor mensen bevat vis heel wat nuttige nutriënten die de gezondheid van je pluimvee een boost geven. Zo vormt vis een bron van eiwitten, vetten en omega 3-vetzuren, die je kippen beschermen tegen hartaandoeningen en hun immuniteit verbeteren. Daarnaast bevat vis ook een flinke dosis calcium en fosfor, wat de productie en de kwaliteit van de eieren ten goede komt en de botten van je kippen verstevigt. 
 
Goede vissoorten voor kippen zijn onder andere tonijn, makreel en sardientjes. Net als bij mensen ben je maar beter zuinig met vettere vissoorten zoals zalm en haring.
Sardientjes
Verse sardientjes kan je in z’n geheel aan je kippen voederen

Hoe geef je best vis aan je kippen?

In de meeste industriële kippenvoeders zit zo’n 3 tot 6% vismeel verwerkt, omdat dit de meest efficiënte manier is om kippen vis te voeren. Maar ze kunnen het ook in andere vormen eten:
 
  • Gekookte vis is het best en het veiligst om aan je kippen te voederen. Je kan de vis vermalen tot een puree, in kleine stukjes snijden of in z’n geheel in de voederbak van je kippen leggen. Als je de vis lang genoeg kookt, kunnen ze ook de graatjes opeten, al haal je er maar beter de grotere, harde en scherpe stukken uit. Giet het kookwater van de vis niet weg, want deze bouillon kan je ook aan je kippen geven!
     
  • Rauwe, verse vis kan in principe geen kwaad, maar kies dan liefst voor soorten die op zee gevangen worden en niet in rivieren of meren, om infecties met wormen te voorkomen. Om diezelfde reden verwijder je ook best de ingewanden uit rauwe vis. Ook schaaldieren zoals garnalen eten kippen graag en je mag ze gerust ongepeld geven. Ofwel pikken je kippen het zachte vlees eruit, ofwel eten ze de dunne schaaltjes mee op.
     
  • Vis in blik is ook prima voor kippen en bovendien goedkoper dan verse vis. Let er wel op dat je geen vis in pekel koopt, want die bevat veel te veel zout. Ook vis in olie vermijd je beter, tenzij je zoveel mogelijk van de olie weggiet. Kies in dat geval wel voor extra vierge olijfolie, zo krijgen je kippen nog wat antioxidanten binnen. Blikjes vis met toegevoegde kruiden of saus laat je beter in de winkelrekken staan, want die bevatten veel te veel suiker en zout.
     
  • Geef je kippen geen ingezouten vis, tenzij je hem lang genoeg in water hebt laten weken, tot het zout er helemaal uit ‘gewassen’ is. Te veel zout is schadelijk voor kippen – in standaard kippenvoer zit nooit meer dan 0,3% zout – dus je neemt maar beter geen risico. Let daarom ook goed op met gekookte etensrestjes die je van je bord schraapt, want die zijn meestal te veel gezouten voor een kip.
 
 

Geef vis als extraatje, niet als dagelijkse kost

Vis is dus gezond voor je kippen, maar geef hen nooit meer dan 10 gram vis per dag en liefst niet vaker dan één keer per week. Omdat het zoveel eiwitten bevat, kan te veel vis problemen met de nieren, maar ook obesitas veroorzaken bij kippen. Je kan vis dus beter beschouwen als een ‘extraatje’, als ze bij erg koud weer wat gewicht mogen bijkomen of wanneer ze moeten bekomen na een stresserende aanval van een roofdier. 
Vis staat best niet meer dan één keer per week op het menu van je kippen

Smaken de eieren dan niet naar vis?

Bepaalde kippenvoeders met een hoog gehalte aan vismeel zorgen soms voor eieren die een vissig geurtje hebben of zelfs naar vis smaken. Ben je daar geen fan van, dan kan je best de hoeveelheid vis die je aan je kippen voert wat terugschroeven. Al kan het zeker en vast geen kwaad voor je gezondheid, integendeel. Als je de eieren van visetende kippen opeet, krijg jij ook jouw portie omega 3-vetzuren binnen. Win-win!
 
 
Wil je je kippen nog meer gezond verwennen? Kweek dan een portie kiemgroenten!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen