Kiemgroenten vormen een waar feest voor je hennen. Bovendien kan je ze zomer en winter opkweken, gewoon in je keuken. In tuincentra kan je zaden kopen die specifiek geselecteerd zijn om makkelijk te kiemen. Populaire kiemzaden zijn tuinkers, mungbonen, mosterdzaad, radijs en luzerne. Ook linzen zijn makkelijk tot spruiten te brengen, als ze niet gebroken zijn. Zonnebloempitten kan je ook laten kiemen, al moet je daarvoor wat meer tijd uittrekken en extra opletten voor schimmels. Sommige gemengde vogelvoeders kan je zelfs laten kiemen!
De meeste kiemzaden transformeren op een dag of vijf van droge kost tot sappige, voedzame mini-plantjes. Ideaal als frisse snack bij warm weer, of om een kale winterren op te fleuren. Bovendien is het kweken van kiemgroenten écht een eitje: iedereen kan het!
De meeste kiemzaden transformeren op een dag of vijf van droge kost tot sappige, voedzame mini-plantjes. Ideaal als frisse snack bij warm weer, of om een kale winterren op te fleuren. Bovendien is het kweken van kiemgroenten écht een eitje: iedereen kan het!
Hoe maak je kiemgroenten?
Kiemgroenten kweken kan je op twee manieren doen. Zoals vroeger op de kleuterschool, op een bedje van watten of keukenpapier, of in een glazen bokaal. Let op: welke manier geschikt is, hangt af van het gebruikte zaad. Raadpleeg de verpakking!Optie 1: kiemgroenten kweken met keukenpapier
Wat heb je nodig?
- een bakje of plateautje (of gebruik eischalen gevuld met watten)
- keukenpapier
- water
- plantenspuit
- geschikt kiemzaad, bijvoorbeeld tuinkers of broccoli
Voorbereiding
- Bekleed de bodem van het bakje of van de plateau met enkele lagen keukenpapier
- Besproei het keukenpapier tot het door en door nat is
- Giet overtollig water weer af
- Strooi het zaad over het keukenpapier
- Laat het zaad kiemen op een vensterbank

Kijk op de verpakking welke kweekmethode geschikt is

Deze broccoli-kiempjes zijn klaar om te oogsten
Dagelijks onderhoud
- Besproei elke ochtend en elke avond de kiemzaden met water
- Zorg ervoor dat het keukenpapier voldoende vochtig blijft, zonder dat er water in het bakje blijft staan
Oogsten
- Na 5 tot 7 dagen zijn je kiemgroenten voldoende gegroeid
- Oogst ze met een schaar
- Als je te veel kiemgroenten gemaakt hebt, kan je ze enkele dagen bewaren in de koelkast (of zelf opeten als slaatje)
Optie 2: kiemgroenten kweken in een glazen bokaal
Wat heb je nodig?
- een glazen bokaal
- water
- een stukje gaasdoek en een elastiek OF een keukenzeef
- geschikt kiemzaad, bijvoorbeeld radijs of mungboon
Voorbereiding
- Doe een bodempje van het zaad in de bokaal
- Vul de bokaal met water
- Dek de bokaal af met gaasdoek, die je met een elastiek op z’n plaats houdt
- Laat de zaden een nachtje weken op de vensterbank
- Giet het water de volgende ochtend weg doorheen de gaasdoek
- Gebruik een keukenzeef indien je geen gaasdoek hebt

Als je geen gaasdoek hebt, spoel de kiemen dan met behulp van een zeef

Kiemgroenten zijn een gezond tussendoortje voor je kippen
Dagelijks onderhoud
- Vul elke ochtend en elke avond de bokaal met water
- Spoel de zaden
- Giet het water weer af doorheen de gaasdoek of de keukenzeef
Oogsten
- Na 5 tot 7 dagen zijn je kiemgroenten voldoende gegroeid
- Je kan ze rechtstreeks uit de bokaal oogsten, je hoeft het zaad er niet van af te knippen
- Als je te veel kiemgroenten gemaakt hebt, kan je ze enkele dagen bewaren in de koelkast (of zelf opeten als slaatje)