Racky is niet zomaar een pony. Naast grazen in de wei, zorgt hij graag voor anderen. Hoe hij dat doet? Dat lees je hier! 
We weten al dat dieren ons gelukkig maken. We kunnen uren blijven kijken naar video’s van schattige puppies en het is ook wetenschappelijk aangetoond dat het aaien van je huisdier stress kan verlagen. Dieren worden dan ook ingezet in de meest uiteenlopende activiteiten: van geitenyoga tot knuffelen met paarden op een zorgboerderijen. Wat geitenyoga inhoudt vind je hier terug, maar wat is nu net een zorgboerderij?
 

Een zorgboerderij, wat is dat?

Een zorgboederij is een plek waar je met de hulp van een zorgboer(in) kan werken met planten of dieren. Het is dus een brede term die verschillende activiteiten omvat, gaande van een kinderboerderij tot een hondenopvang. 
 
Helga Parijs begon meer dan vijf jaar geleden met de Kenzohoeve, een professioneel landbouwbedrijf met een paardenfokkerij waar paarden worden afgericht voor de springsport. Dat is en blijft hun hoofdactiviteit, al is er de afgelopen vijf jaar ook een tweede luik aan komen te hangen: de zorgboederij en het inzetten van zorgpaarden. 
 
Mensen die door omstandigheden moeilijk liggen op de arbeidsmarkt, kunnen bij hen terecht om mee te werken op de zorgboerderij. Op die manier leren ze bij over paardenvoeding en paardenverzorging. 
 
Daarnaast krijgen paarden die niet in aanmerking komen voor de springsport, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn van muziek of luid applaus, een tweede kans als zorgpaard. Deze zorgpaarden worden ingezet in therapie of bezoeken woonzorgcentra. 

 
Hoe wordt een paard een zorgpaard?

Als paarden op de Kenzohoeve worden afgewezen als springpaard, wordt er nagegaan hoe goed ze zijn met mensen. Dat test Helga uit met allerlei kleine handelingen, zoals borstelen en aaien. Paarden die met glans slagen voor deze proef, kunnen worden ingezet als zorgpaard!
 
De zorgpaarden van de Kenzohoeve zijn divers, van kleine Shetlanders tot grotere paarden. Racky de Shetlander is misschien wel het bekendste voorbeeld van zo’n zorgpony. Sinds zijn televisiedebuut bij Gert Late Night is hij een echte vedette geworden! Hij gaat graag op bezoek bij mensen in woonzorgcentra. Je weet hem dus te vinden!
Gert Late Night
Gert Late Night
We merken dat de vraag naar een sessie of een bezoek van onze zorgpaarden sinds de coronacrisis enorm is toegenomen.

 
Wat doet een zorgpaard?

“De Kenzohoeve is genoemd naar een Tibetaanse terrier Kenzo die over therapeutische krachten beschikte en iedereen zen maakte. Dat is exact wat onze paarden doen” zegt Helga. “Iemand die nood heeft aan therapie, zoals mensen met psychosociale stoornissen of jongeren met problemen, kan bij ons terecht voor één op één sessies met een zorgpaard. Deze worden begeleid door erkende therapeuten en psychologen en kunnen plaatsvinden op of naast het paard.” 
 
Tijdens een voorgesprek wordt er steeds gezocht naar een goede match tussen de persoon die in therapie gaat en het paard. “Het is de bedoeling dat er echt een band kan worden opgebouwd, we proberen dan ook een match op lange termijn te maken. Zeker voor mensen met een autismespectrumstoornis is het belangrijk steeds met hetzelfde paard te werken”, vertelt Helga. 
 
Daarnaast spelen de bezoeken in woonzorgcentra ook een belangrijke rol. Een paard over de vloer krijgen, is misschien niet alledaags, maar het beurt de mensen op. Dat zie je zo! 
Op bezoek in het woonzorgcentrum
Op bezoek in het woonzorgcentrum

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen