Geen zin om te rijden maar ga je toch even langs bij je paard? Trakteer het dan eens op een ontspannende massage - en dit keer niet met een borstel in de hand. Hoe je dat aanpakt en waarom het nuttig is om een paardenlichaam af en toe eens onder handen te nemen, vertelt onze paardenexpert Rianne. 
Er bestaan allerlei cursussen om je paard te leren masseren, bijvoorbeeld met shiatsu-technieken, guasha-stenen of de TTouch-methode. Hoewel je als ‘leek’ met een kwartier ontspanningsmassage uiteraard geen gediplomeerde therapeut vervangt, heeft het zeker voordelen om zelf regelmatig je paard te voelen en masseren. Iedereen kan aan de slag met deze eenvoudige tips. 
 

Ontdek het lichaam van je paard door middel van aanrakingen

Begin vooraan het paardenlichaam en werk stelselmatig naar achteren. Pak achtereenvolgens hoofd, hals, schouders, rug, romp en billen aan. Probeer heel bewust te zijn van wat je voelt en stel jezelf onderweg deze vragen
 
  • Waar zijn de spieren zacht en soepel en wanneer voel je ze hard worden onder je handen? 
     
  • Waar is het lichaam vlak en vind je ook plaatsen die een bol gevoel geven? 
     
  • Voel je ‘knoopjes’ of verhardingen onder de paardenhuid? 
      
  • Kijk ook naar de reacties van je paard: wanneer zie je zijn ogen wegglijden in ontspanning? 
     
  • En bij welke aanrakingen verschijnt er wat spanning op zijn hoofd? 
     
Paard wordt gemasseerd aan het hoofd
Door regelmatig op deze manier je paard te betasten, krijg je enorm veel informatie over hoe het dier in zijn vel zit. Dat is erg waardevol om te weten, want vaak merk je die dingen ook op onder het zadel. In plaats van ‘weerspannig’ gedrag meteen weg te zetten als ongehoorzaamheid, loont het de moeite om eens kritisch te kijken naar de echte gevoelens van je paard. Misschien heeft het een blokkade in de rug, verrok het een spier tijdens het spelen op de weide of stond het vanmorgen op met hoofdpijn. 
 
 

Hoofdmassage is ook voor paarden weldadig

Jawel, ook paarden hebben regelmatig last van hoofdpijn. Je kan het zelfs zien wanneer je in detail hun hoofd bekijkt: hoofdpijn kan zich soms uiten in een lichte vorm van asymmetrie op waarbij de ogen niet op exact dezelfde hoogte staan. Dat is niet eigen aan de anatomie van je paard, maar wijst op een verstrakking of verschuiving in de schedel. Die bestaat immers niet uit één geheel, maar uit een heleboel vlakken die een klein beetje ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Door een slecht passend hoofdstel, het aanhoudend ‘hangen’ in een halster of na bijvoorbeeld een val kan er flinke spanning in die schedel ontstaan wat zich uit in een drukkende hoofdpijn. Een massage van de kauwspieren, het voorhoofd en de slapen kan hier, net zoals bij mensen, enorm veel deugd doen. 
 
Ook de voorhoofdspieren van je paard vertellen je iets over zijn gesteldheid. Die spieren vind je boven de twee ‘oogkuiltjes’, iets meer naar het midden van het hoofd onder de voorpluk. Het is een aanrader om deze belangrijke spieren regelmatig uitgebreid te bekijken en te masseren. Wanneer je merkt dat één van die spieren dikker en dus beter ontwikkeld is dan de andere, dan kan dat erop wijzen dat je paard voedsel maar aan één kant kauwt. Is dat het geval, dan maak je best zo snel mogelijk een afspraak met de paardentandarts om het gebit van je paard te laten controleren. 
 
 

Maak van je paardenmassage een wekelijks ritueel

Bovenstaande voorbeelden tonen aan hoe nuttig het is om het lichaam van je paard wekelijks te masseren. Zo’n verwenbeurt is niet alleen ontspannend, maar stelt je als eigenaar in staat om veranderingen en problemen sneller op te merken. Dan is het wel belangrijk om vergelijkingsmateriaal te hebben: met één massage per trimester kom je er niet. Hoe vaker je je paard onder handen neemt, hoe beter je zijn lichaam en bespiering kan ‘mappen’. Misschien vertrouw je liever niet op je eigen tactiele geheugen, dan is het handig om een boekje bij te houden waarin je opvallende waarnemingen noteert. Zo heb je de grootste kans om veranderingen meteen te spotten en kan je de dierenarts of een ervaren therapeut raadplegen wanneer dat nodig is. Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller je paard geholpen kan worden!
 
Paard wordt gemasseerd aan de bilspieren
Stoot je tijdens het masseren op een plekje waar vermoedelijk een blokkade zit? Dan kan je ter plaatse ‘bewustwording’ creëren voor jou én je paard, door je hand een tijdje op die plek te leggen of rustig rondjes te draaien. Die eenvoudige handeling zorgt reeds voor meer ontspanning in de spieren en het maakt het bindweefsel of de ‘fascia’ los. Dat laatste is het weefsel dat omheen én tussen alle organen en spieren verweven zit en zorgt voor souplesse binnenin het lichaam. 
 
Een laatste voordeel van een paardenmassage is dat het ook bij jezelf rust in je hoofd brengt. Door je intensief te focussen op alle lichaamsonderdelen van je allerbeste maatje, creëer je een vorm van ‘mindfulness’. Wedden dat jullie achteraf beide helemaal zen zijn? 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen