Paarden zijn intelligente en gevoelige dieren, met een sterk uitgesproken karakter. Als een paard goed verzorgd en liefdevol behandeld wordt, dan zal het al snel een hechte band met zijn verzorger ontwikkelen. Maar wist je dat paarden ook affectie kunnen uiten? Onze paardenexpert Rianne van Horse in Mind weet precies hoe je kan achterhalen of jouw paard je gezelschap op prijs stelt en geeft tips om de beste maatjes met je paard te worden!

 
Je paard stuurt duidelijke signalen uit

Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen. Wendt je paard zijn hoofd af, gooit hij het geïrriteerd in de nek of legt hij zijn oren plat? Dan weet je dat hij er vandaag niet zo’n zin in heeft. Jawel, ook paarden kunnen weleens een slechte dag hebben! Al kan het ook een kalmerend signaal van je paard zijn wanneer je het te snel of te energiek benadert. Zoals gezegd zijn paarden gevoelige dieren en houden ze vaak niet van plotse bewegingen.
Twee meisjes aaien een bruin paard
Een paard dat zijn oren plat in de nek legt, heeft geen zin in aanrakingen

… en kan ook jouw gezichtsuitdrukkingen lezen!

Wist je dat paarden niet alleen zelf een heel expressieve mimiek hebben, maar ook gezichtsuitdrukkingen bij mensen kunnen herkennen en onthouden? Tijdens een onderzoek aan de universiteiten van Portsmouth en Sussex kregen 21 ‘proefpaarden’ een aantal foto’s te zien van mensen die ofwel boos, ofwel blij keken. Wat bleek? Wanneer een paard dat een ‘boze’ foto gezien had, nadien deze persoon in het echt mocht ontmoeten, keek het deze man of vrouw extra lang met zijn linkeroog aan. Als je weet dat dit oog gekoppeld is aan de rechterhersenhelft, gespecialiseerd in het verwerken van bedreigingen, dan weet je ook hoe belangrijk het is om jouw paard altijd met een brede glimlach tegemoet te stappen!
 
 

Tips om de band met je paard te versterken
 

1. Respecteer de comfortzone van je paard

Paarden vinden het niet leuk als ze regelmatig over hun grenzen moeten gaan. Zijn de trainingen vaak erg moeilijk of net vervelend, dan zal je al snel merken dat je paard zijn halster niet zo graag meer laat omdoen. Hou je de trainingen uitdagend maar niet té moeilijk, dan beleeft ook je paard er plezier aan en laat het zich zonder tegenstribbelen opzadelen – vooropgesteld dat er geen fysieke oorzaken zijn waardoor het omdoen van het hoofdstel of het opzadelen als vervelend wordt ervaren. Veel heeft dus te maken met hoe leuk je paard de activiteiten vindt die je samen doet. 
 
 

2. Hou rekening met het karakter van je paard

Net als mensen hebben ook paarden heel verschillende persoonlijkheden. Sommige paarden appreciëren jouw aanwezigheid wel, maar houden er niet zo van om voortdurend aangeraakt te worden. Andere kruipen dan weer bij wijze van spreken bijna in je broekzak, omdat ze zo graag geknuffeld en gekrabbeld worden. Het is dus heel belangrijk om je paard goed te kennen: wat vindt het fijn en waar haalt het z’n neus voor op? Het is aan jou om de wensen van je paard correct in te schatten en te respecteren.
Meisje kriebelt bruin paard onder kind
Sommige paarden zijn dol op knuffels, anderen genieten meer van een kriebel onder hun kin

3. Creëer van jongs af aan positieve ervaringen

Bij paarden die nooit slechte ervaringen met mensen hebben gehad in hun leven, merk je dat ze over het algemeen heel positief staan tegenover hun eigenaar of verzorger. Door een paard op jonge leeftijd gewend te maken aan liefdevolle aanrakingen en paardvriendelijke training, zal het dier al snel een positieve associatie maken met zijn verzorger. Anderzijds, wanneer de grenzen van een paard al van jongs af aan regelmatig overschreden worden en er nooit geluisterd wordt wanneer het ‘nee’ zegt, zal het hier net een blijvend vervelend gevoel bij krijgen. Of een paard graag aangeraakt wordt, heeft dus enerzijds met zijn persoonlijkheid te maken, maar ook voor een groot stuk met de associaties met mensen die het paard tijdens het opgroeien maakt.
 
 

4. Gebruik beloningen die ook écht beloningen zijn

Tijdens wedstrijden en trainingen, maar ook in de dagelijkse omgang, krijgen paarden soms een stevig klopje op de hals of schouder. De ruiter mag die klopjes dan wel als een beloning bedoelen, maar de meeste paarden houden hier van nature eigenlijk helemaal niet van en ervaren het dan ook niet als een beloning. Voor je paard is een beloning pas positief als die voor hem ook echt prettig aanvoelt, zoals een zachte aai in de nek of een kriebel in de manen. Wie zacht met zijn paard omgaat, mag ook veel meer affectie terug verwachten. 
 
Wil je jouw paard tonen dat je trots of tevreden bent over zijn gedrag of prestaties, stop het dan liever wat lekkers toe. Suikerklontjes zijn inmiddels achterhaald, maar een stukje wortel of appel kan wel een gezond snoepje zijn. Behalve simpele brokjes van geperst hooi bestaan er ook speciale beloningsbrokjes waar je je paard zeker een plezier mee doet. Bovendien kan je paarden – net als honden – heel veel aanleren met behulp van voerbeloningen. Met de persoon die instaat voor de voeding en de verzorging, krijgt het paard in een mum van tijd een goede band omwille van de positieve associatie. Heb je eten bij? Dan kan je punten scoren!
Paard krijgt wortel
Beloon je paard liever met een gezonde snack dan met een klopje op de nek

5. Straal een rustige energie en goede intenties uit

Sommige paarden vinden het vervelend als de hoefsmid komt, anderen laten het gewillig toe. Alles heeft te maken met hoe die persoon omgaat met het paard. Als de hoefsmid bijvoorbeeld gehaast te werk gaat, omdat hij dringend naar een volgende klant moet, dan voelt het paard die negatieve energie haarscherp aan en zal het zelf ook onrustig of geïrriteerd raken. Wetende dat een paard blijvende positieve of negatieve associaties kan maken, snap je wel dat een bepaalde persoon echt kan ‘afgedaan’ hebben voor het dier. Ook een hoefsmid die de hoeven verkeerd bekapt en het paard pijn doet, wordt zo al snel geklasseerd als een weinig sympathieke figuur die niet langer op medewerking hoeft te rekenen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen