Tot in het begin van de jaren ‘90 dacht men dat de wimpergekko voorgoed uitgestorven was, maar zijn comeback was spectaculair. Niet alleen in de Nieuw-Caledonische regenwouden - zijn natuurlijke habitat - begon hij aan een opmars, hij is ondertussen ook niet meer weg te denken als een van de populairste terrariumdieren onder de reptielen. Heb je zelf plannen om een wimpergekko aan te schaffen? Zorg dan eerst dat je terrarium tip-top in orde is om zijn natuurlijke leefomstandigheden na te bootsen. Beestig ging langs bij reptielenexpert Sam Aneca van H.E.R.P. voor een snelcursus wimpergekko-terrarium-inrichting. 
 
Reptielen zijn fragiele beestjes. Ze zien er misschien niet zo uit, met hun stoere looks, geschubde huid en draakachtige blik, maar de minste onregelmatigheid in hun leefomgeving kan hen danig van de kaart brengen. De meeste dierenartsbezoeken met een reptiel zijn dan ook een rechtstreeks gevolg van ‘managementproblemen’ (lees: een verkeerd gebruik van het terrarium of onaangepaste voeding). Voor je je zo’n diertje aanschaft, is het dus van levensbelang om je in te lezen in de natuurlijke omstandigheden waarin het dier voorkomt. Alleen door die zo goed mogelijk na te bootsen, kan je lang genieten van de schoonheid én gezondheid van je nieuwe huisdier. 
 
 

Wat heeft een wimpergekko nodig in zijn terrarium? 

Op deze webpagina hebben we het over de wimpergekko, een nachtactieve hagedis met twee opvallende, stekelige schubbenrijen die beginnen boven de ogen en over het hoofd en de rug richting staart lopen. De video en handleiding hieronder helpen je bij de inrichting van een terrarium voor deze specifieke soort. Wil je een andere hagedis houden dan de wimpergekko? Ga dan op zoek naar een betrouwbare informatiebron over het dier van jouw keuze. 
 
 
Alle informatie uit de video (en nog meer) kan je hieronder nog eens nalezen. 
 
 

De basics: het terrarium 

Een terrarium is een afgesloten geheel waarin de habitat (de natuurlijke biotoop) van een dier wordt nagebootst. Reptielen leven in nauwe harmonie met de natuurelementen: ze hebben een bepaalde temperatuur nodig om actief te worden, de juiste vochtigheid helpt hun huid in topconditie te houden en ze hebben nood aan UV-licht om vitamine D aan te maken. 
 
De exacte leefomstandigheden nabootsen waarin een wimpergekko in de natuur het best gedijt, doe je best in een glazen terrarium. Dit diertje heeft immers (sub-)tropische roots en leeft van nature uitsluitend in de regenwouden van Nieuw-Caledonië, een eilandengroep boven Australië waar nog 60 andere unieke hagedissoorten leven. Glas is de beste keuze om de hoge vochtigheidsgraad te kunnen handhaven die de wimpergekko nodig heeft.
 
Voor het houden van een wimpergekko moet je terrarium minstens 60 cm hoog en 45 cm breed en diep zijn. Hoe groter je terrarium, hoe fijner voor je dier. Hou je meer dan één wimpergekko (zet nooit twee mannetjes bij elkaar), dan kies je best voor een ruimer terrarium. 
 
Zorg voor een goede ventilatie in je terrarium, zonder dat het dier last krijgt van tocht. Bedek de bovenkant van het terrarium met gaas en voorzie enkele verluchtingsgaten aan de voorzijde van het terrarium. Zo creëer je een airflow van beneden naar boven, waardoor je wimpergekko altijd voldoende zuurstoftoevoer heeft en schimmels geen kans krijgen. 
 
 

De inrichting van het terrarium

In het regenwoud leeft de wimpergekko tussen de struiken en beweegt hij zich behendig voort op hun grote bladeren. Daarvoor komen de speciale hechtlamellen op zijn tenen goed van pas. Schrik niet: deze gekko kan ook recht omhoog op het glas van je terrarium klimmen! Wanneer je de onderlagen van het regenwoud zo goed mogelijk nabootst, heeft je huisdier het helemaal naar zijn zin. 
Wimpergekko op tak
Wimpergekko op plant
Hou een wimpergekko nooit op de ‘naakte’ bodem van je terrarium, maar boots een natuurlijke bodem na met het juiste substraat. Leg niet eender wat als grondlaag: sommige substraten kunnen verstoppingen veroorzaken en zijn dus levensgevaarlijk voor je reptiel. Een goede keuze is, van onder naar boven: 
 
 • Hydrokorrels (kleine bolletjes van gebakken klei) vormen de basis van je ondergrond. Ze houden vocht vast, zonder dat er een plas water ontstaat in je terrarium. 
   
 • Kokosvezels voorzien de nodige voedingsstoffen voor de planten die je later in je terrarium plaatst. 
   
 • Sphagnummos - dat je deels vermengt met de kokosvezels - kan enorm veel vocht vasthouden en draagt dus bij tot een goede vochtregulatie in je terrarium. Bovendien vormt het een aangename plek voor je gekko om te vervellen. 
   
 • Leg daar bovenop nog een laag bladeren (10 minuten gedroogd en gesteriliseerd in een oven van 100°C) om natuurlijke verstopplekjes te creëren. Magnoliabladeren hebben een erg mooie vorm, maar ook eik en beuk kunnen prima gebruikt worden.  
 
Is je bodem helemaal klaar, dan kan je planten toevoegen aan je terrarium. Door te werken in verschillende niveaus kan je gekko zelfstandig een temperatuur opzoeken die hij op dat moment verkiest (zie verder). Kies voor echte planten met stevige bladeren die niet knakken wanneer je hagedis erop wil chillen. Door de aanwezigheid van planten wordt de luchtvochtigheid vanzelf beter gereguleerd. Bovendien drinkt de gekko zijn water liefst rechtstreeks uit de bolronde druppels die op zulke bladeren blijven liggen. 
 
Tenslotte kan je de inrichting van je terrarium nog een finishing touch geven door klimtakken, stenen en kurkstammen toe te voegen. Die laatste zijn erg geliefd bij wimpergekko’s: ze houden ervan om overdag te slapen in de donkere holtes van zo’n decoratieve tak. 
 
 

Temperatuur, licht en luchtvochtigheid

Eens de inrichting klaar is, kan je gekko verhuizen naar zijn nieuwe woonst, maar niet voordat je er zeker van bent dat je deze drie levensbelangrijke parameters onder controle hebt. 
 
 • Temperatuur

  De ideale temperatuur voor een wimpergekko bevindt zich tussen 22 en 26°C - nét iets warmer dan de gemiddelde kamertemperatuur. Hang bovenaan het terrarium spaarlampen op die warmte én UV-B licht (zie verder) afgeven. Zo creëer je verschillende temperatuurzones binnen het terrarium. Stel je lampen zo af dat je onderaan het terrarium 22°C meet en bovenaan 26°C, maar zorg dat je reptiel niet oververhit raakt. Schaf meteen ook een goede infraroodthermometer aan zodat je dagelijks kan checken of de temperatuurzones nog correct zijn - op een warme zomerdag moet je waarschijnlijk minder bijwarmen dan in putje winter. Plaats je terrarium nooit op een plek waar de temperatuur doorheen de dag schommelt, vermijd dus vensterbanken of locaties nabij een verwarmingselement. 
   
 • UV-B licht

  Net zoals mensen hebben reptielen zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Dat houdt je wimpergekko letterlijk in goede gezondheid: het is goed voor de botten, spieren en het zenuwstelsel van je dier. Omdat je niet kan garanderen dat een wimpergekko in huis voldoende zonlicht aangereikt krijgt, kan je de nodige golflengtes best aanbieden met een speciale UV-B spaarlamp met lage tot gemiddelde UV-B afgifte (lampen met hoge intensiteit zijn enkel geschikt voor dagactieve zonnekloppers zoals de baardagame). Vervang deze lampen om het half jaar, want ze geven steeds minder van het juiste licht af. 
   
 • Luchtvochtigheid

  Hou de bodem vochtig door de planten tijdig water te geven. Sproei dagelijks met een sproeikan om de luchtvochtigheid even omhoog te brengen - zie het als het nabootsen van een regenwoudwaardige plensbui. Na die kunstmatige regen zal je zien dat je gekko de overgebleven waterdruppels van de planten gaat likken. Voorzie voor de zekerheid ook een schaaltje met vers water in je terrarium, dat je dagelijks bijvult. 
 
 

En dan nu: genieten maar! 

Heb je alle stappen hierboven doorlopen? Dan heb je nu een prachtig terrarium om naar te kijken en dat is niet alleen te danken aan de prachtige wimpergekko die erin rondkruipt en klimt. Wie voldoende aandacht besteedt aan de inrichting van zijn terrarium, heeft er een echte eyecatcher bij: een miniatuur stukje regenwoud, rechtstreeks in je woonkamer! 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen