De wimpergekko is een enorm leuk huisdier om naar te kijken. Je zal je uren kunnen amuseren om te zien hoe hij door planten beweegt en hoe hij met zijn pootjes aan de zijkant van zijn terrarium blijft plakken … Helaas zijn die leuke taferelen enkel ’s avonds laat of ’s nachts waar te nemen, waardoor jonge kinderen de trucjes van de wimpergekko niet zo vaak te zien krijgen. Deze nachtdieren vinden het bovendien niet erg leuk om opgetild te worden, dus in de praktijk staat er vaak een glazen wand tussen jou en je huisdier. Vind jij dat niet erg? Dan is de wimpergekko misschien wel gepast voor jou. Lees snel verder!


 

Oorsprong: waar komt de wimpergekko vandaan? 

De wimpergekko is een hagedis afkomstig van de oostelijke eilanden van Nieuw-Caledonië. Nieuw-Calewatte? Nieuw-Caledonië is een Franse eilandengroep ten oosten van Australië. In Australië dacht men een tijdje dat de wimpergekko volledig uitgestorven was, tot er weer een diertje opdook in 1994. Uiteraard wilde men het risico niet lopen dat de soort écht zou uitsterven, waardoor de Australiërs massaal wimpergekko’s gingen kweken.  

In Nieuw-Caledonië leven wimpergekko’s vooral in struiken en lage bomen van het regenwoud, waar ze zich verstoppen. Het zijn erg schuwe dieren die er niet van houden gezien te worden. Bovendien slapen ze overdag en zijn ze wakker in de late (en vroege) uurtjes en ‘s nachts, waardoor je ze als mens moeilijk kan spotten. 

Wie hem dan wel te zien krijgt? Roofdieren in het woud. Als de wimpergekko zich bedreigd voelt en aangevallen wordt door een roofdier, kan hij zijn staart laten vallen waardoor hij kan weglopen. Wimpergekko’s zijn niet de enige dieren die deze techniek beheersen, ook gerbils staan erom bekend hun staart te laten afbreken als een roofvogel hen uit de woestijn grijpt. Net als bij gerbils, groeit de staart van de wimpergekko niet terug aan. Daarom zie je in het wild vaak wimpergekko’s rondlopen zonder staart, terwijl het reptiel in gevangenschap meestal wél zijn aanhangsel kan behouden. Bij andere hagedissen, zoals de luipaardgekko groeit die staart wel terug aan, hoewel de wervels dan ontbreken. 
 
 

Hoe ziet een wimpergekko eruit? 

Lichaamsbouw van de wimpergekko

De wimpergekko is een soort hagedis en behoort dus tot de reptielen. Zijn naam heeft hij te danken aan de kleine stekeltjes boven zijn ogen, die eruitzien als wimpers bij de mens. De wimpergekko heeft trouwens een erg grote kop, die er ietwat té groot uitziet voor zijn lichaam. Dat levert hem een schattige look op. Een ander typisch uiterlijk kenmerk van de wimpergekko is zijn dubbele rugkam: twee kammen met stekeltjes aan beide kanten van zijn kop, hals en rug. 

Op zijn pootjes heeft de wimpergekko hechtlamellen – kleine gleufjes met microscopisch kleine haartjes erop die ervoor zorgen dat hij blijft ‘plakken’ aan een oppervlak. Dankzij die hechtlamellen kan de wimpergekko wandelen over verticale, gladde oppervlakken, zoals de zijkant van zijn terrarium.
 
 

Grootte en gewicht 

Een wimpergekko bereikt een gemiddelde lengte tussen twintig en vijfentwintig centimeter
 
 

In welke kleuren komt de wimpergekko voor? 

Een wimpergekko kan enorm veel verschillende kleuren hebben: grijs, bruin, groen of wat fellere kleuren zoals geel of oranje. De wimpergekko is misschien geen kameleon, maar zijn kleur kan wel veranderen afhankelijk van bepaalde factoren. Zo past hij zich een beetje aan de ondergrond aan, en ook stress of koude hebben een invloed op de huid van het dier. 

Daarnaast kan de wimpergekko ook verschillende kleurpatronen hebben, die te vergelijken zijn met de vacht van een kat. Zo bestaan er gekko’s zonder patroon, maar ook de volgende kleuren zijn te vinden:
 
  • Tweekleurig
  • Tiger: met strepen, zoals een tijgerkat
  • Dalmation: met stippen, zoals een dalmatiër
  • Flame: omwille van de felle vlekken 
  • Pinstripe: met grotere stekels dan gewoonlijk 
Op deze foto zijn de hechtlamellen van de wimpergekko duidelijk zichtbaar
Op deze foto zijn de hechtlamellen van de wimpergekko duidelijk zichtbaar 
 

Huisvesting van de wimpergekko

In eerste instantie heeft een wimpergekko een terrarium nodig om in te leven. De minimale afmetingen voor zo’n terrarium zijn 40 centimeter lang, 40 centimeter breed en 70 centimeter hoog. Het is erg belangrijk dat het terrarium hoger is dan het breed is. Een goede tip is om op tweedehandswebsites op zoek te gaan naar een lek aquarium. Omdat daar geen vissen meer in kunnen leven, worden ze vaak verkocht aan een goedkopere prijs, maar voor jouw wimpergekko’s zijn ze nog perfect! Vervolgens moet je een geschikte plaats vinden om je terrarium te zetten in je huis. De wimpergekko houdt van rust. Kies dus voor een plaats waar niet al te veel lawaai is en waar niet constant langsgelopen wordt

Daarnaast is het belangrijk dat het terrarium aan enkele eisen voldoet om je gekko in gezonde toestand te houden. Zo moet het goed geventileerd en tegelijk tochtvrij zijn. Die ventilatie kan je bijvoorbeeld verkrijgen door een gaas aan de bovenkant van het terrarium te bevestigen. Ook moet de luchtvochtigheid tussen de 60 en 80 procent liggen - een vochtigheidsmeter is een must om dat in de gaten te houden. Om die reden kies je als ondergrond voor je terrarium best een materiaal dat vocht vasthoudt, zo kan je makkelijker die hoge luchtvochtigheid behouden. Welke bodembedekker gebruik je dan het best? In eerste instantie leg je een laag hydrokorrels op de bodem, zodat er drainage is van een teveel aan vocht. Daarnaast voeg je een laag kokosvezel toe, zodat je planten in het terrarium kan laten groeien. Ten slotte is een laag sphagnummos nodig om de vochtigheid in het terrarium omhoog te halen. 

De wimpergekko stelt ook specifieke eisen wat de temperatuur in zijn terrarium betreft. Zo mag het niet kouder zijn dan 22 °C, maar ook niet warmer dan 26 °C - ook een thermometer hoort dus bij de basisuitrusting van je terrarium. Tijdens de nacht mag die temperatuur enigszins dalen, tot een minimum van 18° Celsius. Om die hoge temperatuur te behouden, zorg je voor warmtelampen in het verblijf. Onder die lampen zal het altijd warmer zijn dan verder weg van de spots, en dat vinden de dieren ook fijn: zo kunnen ze zelf kiezen waar ze willen liggen. 

Daarnaast hebben de gekko’s ook verlichting nodig. Die verlichting moet zo’n tien à twaalf uur branden overdag, maar ’s nachts mag ze uit. Net als alle andere koudbloedige dieren heeft de wimpergekko die lampen nodig om warmte op te nemen en actief te worden. In het wild zou hij die warmte opnemen door de zon. Kies best voor UV-lampen die een kleine hoeveelheid UV-B-licht afgeven, dat heeft de wimpergekko namelijk nodig om vitamine D aan te maken en om zijn calciumhuishouding te bestieren. Zorg er wel steeds voor dat de gekko’s niet aan de lampen kunnen, anders kunnen ze zichzelf wel eens bezeren of verbranden.

Voldoet je terrarium aan de strenge eisen van de wimpergekko? Dan kan je beginnen met het decoreren en toevoegen van verrijkende elementen. Zo houden wimpergekko’s van planten of bladeren, maar ook stammen, stenen en kurkstammen zijn geliefd, want daar kunnen ze onder schuilen. Het leukste is om te kiezen voor verschillende soorten planten, die op verschillende hoogtes groeien zodat je gekko veel kan klimmen. Bovendien houden planten water vast, waar hij van kan drinken. Het water van de planten moet echter altijd aangevuld worden met een waterbakje. Kies voor een niet al te diep bakje, je wimpergekko houdt er niet van om pootje te baden! Naast planten zijn er ook takken en andere schuilplaatsen nodig. 
De wimpergekko heeft nood aan warmtespots
De wimpergekko heeft nood aan warmtespots 
 

Voeding: wat eet een wimpergekko? 

Wimpergekko’s zijn reptielen die voor een groot deel van hun dieet aangewezen zijn op insecten – hun favorieten zijn motten, kakkerlakken en krekels. Maar ook kleine zoogdieren behoren tot hun dieet. Een babymuisje is een ideale snack voor je gekko’s! Naast dierlijk voedsel houden ze ook van vruchten, al zijn die dan wel liefst overrijp. Heb jij dus een banaan net wat te lang laten liggen? Geen zorgen, je wimpergekko’s weten er raad mee. Snijd de banaan eerst in kleine stukjes, want een wimpergekko kan niets eten dat groter is dan zijn eigen kop. 

In de winkel is er ook speciaal voer voor wimpergekko’s te vinden. Dat voer bestaat uit een poedertje dat jij zelf moet mengen met water, zodat je gekko het als een papje kan eten. In die voeding zitten verschillende voedingsstoffen zoals mineralen en de nodige vitaminen. Helaas heeft de wimpergekko daar soms niet voldoende aan, waardoor extra calcium soms toegevoegd moet worden. Naast het papje houdt de wimpergekko ook van jagen op levende insecten, dus ontneem hem dat plezier niet!
Deze wimpergekko krijgt een papje met alle nodige mineralen en vitaminen
Deze wimpergekko krijgt een papje met alle nodige mineralen en vitaminen
 

Verzorging: hoeveel tijd heb je nodig om een wimpergekko te verzorgen? 

Uiteraard is het belangrijk om het prachtige terrarium dat je hebt klaargezet voor je wimpergekko ook schoon te houden. Zowel overgebleven voedselrestjes als uitwerpselen moet je elke dag verwijderen uit het verblijf. Om de luchtvochtigheid voldoende hoog te houden, gebruik je best een plantenspuit om wat water in het terrarium te spuiten. Ook dat moet dagelijks gebeuren. 

Omdat de gekko’s met hun hechtlamellen op de zijkant van het terrarium klimmen nadat ze in de bodembedekking hebben gewandeld, zal je ook regelmatig de zijkanten van het terrarium met water moeten schoonmaken. Dat klusje voer je wekelijks uit. Het bodemmateriaal moet iets minder vaak ververst worden, afhankelijk van hoeveel wimpergekko’s in je terrarium zitten en welke bodembedekking je gebruikt.
De wimpergekko houdt ervan om te klimmen
De wimpergekko houdt ervan om te klimmen 
 

Eén, twee of veel wimpergekko’s? 

In de natuur leeft de wimpergekko alleen, maar in jouw terrarium kan je meerdere wimpergekko’s houden. Kies in dat geval echter nooit voor twee mannetjes, want die zullen zich al snel agressief opstellen tegenover elkaar.
 
 

Wimpergekko’s en andere huisdieren

Je mag je wimpergekko niet in een terrarium zetten met andere reptielen. Ook is het niet aangewezen om een hond in huis te houden als je een wimpergekko houdt, of toch niet in dezelfde kamer, want die drukte kan de wimpergekko erg veel stress opleveren. 
 
 

Wimpergekko’s en kinderen

De wimpergekko is vooral actief tijdens de schemeruren en de nacht. Dat betekent dat erg jonge kinderen vaak al in hun bed liggen wanneer hun huisdier actief bezig is. Voor kleine kinderen is de wimpergekko om die reden misschien niet het beste huisdier. Daarnaast houdt de wimpergekko ook niet van te veel lawaai of drukte in zijn omgeving, dus met jong geweld in huis maak je hem waarschijnlijk niet erg gelukkig. 

Heb jij wat oudere kinderen? Dan kan je wel een wimpergekko overwegen. Al is het belangrijk om hen op voorhand goed uit te leggen dat dit huisdier niet zo’n knuffelbeest is. De wimpergekko zal zelden bijten als hij ontevreden is, bijvoorbeeld wanneer je hem oppakt, maar fijn vindt hij die aandacht allerminst. Het beestje ervaart namelijk enorm veel stress bij het oppakken en als je een tikkeltje onvoorzichtig bent, kan je de staart afbreken … Vooraleer je een wimpergekko in huis haalt, leg je dus best aan het ganse gezin uit dat dit bij uitstek een ‘kijkdier’ is. 
De wimpergekko blijft het liefst rustig in zijn verblijf zitten
De wimpergekko blijft het liefst rustig in zijn verblijf zitten 
 

Gezondheid: welke ziektes en aandoeningen komen voor bij de wimpergekko? 

Er zijn enkele aandoeningen waarvoor de wimpergekko gevoelig is:
 
  • Rachitis: door een gebrek aan calcium raakt het skelet van de wimpergekko vervormd. Helaas is het vaak pas in een te vergevorderd stadium dat dit gebrek aan calcium opgemerkt wordt, waardoor het ook niet meer op te lossen valt. Zorg er daarom voor dat je gekko voldoende toegang heeft tot UV-B-licht om vitamine D aan te maken en vul zijn voeding indien nodig aan met een extra calciumbron. Als je wimpergekko kromme poten heeft, ga je best met hem naar de dierenarts. Bij vrouwtjes kan een kalktekort er ook voor zorgen dat het eieren leggen niet vlot verloopt.
     
  • Verstopping: bij een foute voeding of als je wimpergekko’s hun bodembedekking opeten, kunnen ze een verstopping van de darmen oplopen.
     
  • Diarree: diarree wordt vaak veroorzaakt door insecten die bepaalde ziekten overdragen aan de gekko. Ga altijd naar een dierenarts om een behandeling te bespreken.
     
  • Longontsteking: als je terrarium niet tochtvrij is, niet de juiste temperatuur heeft of wanneer je je gekko te vaak uit zijn terrarium haalt, kan je wimpergekko een longontsteking oplopen. Hij heeft medicijnen nodig voor de behandeling van deze ziekte, waardoor je zo snel mogelijk naar de dierenarts moet gaan als je merkt dat je gekko moeilijkheden heeft bij het ademhalen of er slijm aan de mond te vinden is.
     
  • Problemen bij de vervelling: dit probleem is makkelijk op te lossen door de luchtvochtigheid in het verblijf een beetje te laten stijgen. Het is géén oplossing om zelf de vastzittende delen los te trekken, want zo doe je je dier pijn. Is het probleem niet verholpen met de verhoogde luchtvochtigheid? Dan ga je best naar de dierenarts om te kijken of er geen achterliggende oorzaak is. 
  
De wimpergekko wordt gemiddeld vijftien jaar, maar uitschieters die vijfentwintig jaar oud worden, zijn geen uitzondering. Bespreek voor je aankoop met je gezin of je dat engagement wil aangaan. Je wimpergekko houdt immers niet van verandering en blijft het liefst zijn leven lang bij jou. 
Ook met een overrijpe banaan zal je je wimpergekko dolgelukkig maken!
Ook met een overrijpe banaan zal je je wimpergekko dolgelukkig maken! 
 

Waarop letten als je een wimpergekko koopt? 

Ben jij ervan overtuigd dat de wimpergekko het geschikte huisdier voor jou is? Dan kan je op zoek gaan naar een leuke wimpergekko! Maar waar begin je die zoektocht? Er bestaan twee plaatsen waar je een wimpergekko kan kopen: enerzijds in een gespecialiseerde reptielenzaak, anderzijds bij een particuliere kweker

Het is belangrijk om op bepaalde zaken te letten voordat je een wimpergekko meeneemt naar huis. Let vooral op de gezondheid van het dier: hij mag niet te mager of te dik zijn. Bovendien moet hij heldere oogjes hebben en zich alert gedragen. Als je wimpergekko sloom is en helemaal niet reageert op jou, dan bestaat de kans dat hij ziek is. Tel ook zeker de tenen van de gekko (dat horen er vijf aan elke poot te zijn) en controleer of zijn staart nog intact is. Zoals je weet, groeit de staart niet terug aan. Ook de huid en de neus van het diertje moeten schoon zijn. 

Een wimpergekko is geen duur huisdier in aanschaf, reken op 40 tot 80 euro of wat meer voor een speciaal kleurtje. Voor het inrichten en onderhouden van zijn terrarium, ben je al snel heel wat meer euro’s kwijt.  
 
 

Nog meer leuke terrariumbewoners:
 

  • Baardagame: de baardagame is een andere hagedis uit Australië. Een baardagame is ook geen knuffelbeest en is dus vooral leuk om naar te kijken, met het belangrijke verschil dat dit diertje wél overdag actief is. De eisen van zijn verblijf lijken sterk op die van de wimpergekko.
     
  • Leguaan: ook leguanen horen bij de hagedissen. Let er bij je aankoop zeker op dat de leguaan van jouw keuze toegelaten is in België!
     
  • Korenslang: de korenslang of rode rattenslang is een geschikte slang voor een onervaren slangenliefhebber. Dit dier stelt niet al te hoge eisen aan zijn verblijf en hij is prachtig om naar te kijken met zijn unieke vlekkenpatroon. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen