Summertime! Met een beetje geluk zien we de komende maanden het kwik weer ongekende hoogtes bereiken. Alhoewel, geluk … Voor onze huisdieren zijn die zomerse temperaturen meestal geen goed nieuws. Tijdens een stevige hittegolf ligt oververhitting al snel op de loer. Hoe kan jij jouw hond, kat, konijn, kip of paard de nodige verfrissing bieden? Met een lekker en gezond ijsje, natuurlijk!

IJsjes voor dieren, mag dat wel?

Een dame blanche met een parasolletje, een knapperige frisco of drie bolletjes roomijs op een hoorntje: weinig mensen die eraan kunnen weerstaan op een warme zomerdag. Net zoals met veel ‘menseneten’ zijn deze lekkernijen echter niet geschikt voor je huisdier. Echt roomijs bevat te veel vetten en suikers, wat maag- en darmproblemen bij dieren kan opleveren. Bovendien kunnen maar weinig levende wezens goed koemelk verteren – behalve dan de kalfjes van een koe, want daar is het uiteindelijk voor bedoeld. En het chocoladelaagje rond je frisco is al helemaal taboe.
 
Geef je huisdier dus niet zomaar gelijk welk ijsje dat je toevallig in je diepvriezer hebt zitten. Met onderstaande receptjes kan het niet fout gaan! 
 
Tip: laat de ijsjes altijd eerst even op temperatuur komen nadat je ze uit de diepvriezer haalt, om een brain freeze en maagklachten te voorkomen. Door het ijsje eerst even af te spoelen onder de kraan, vermijd je dat je huisdier er met zijn lippen of tong aan blijft plakken.
 
 

IJsjes voor katten

Katten zijn kieskeurige beestjes, dat wist je vast al. Ook als het om eten gaat, durven ze al eens hun neus op te trekken voor de culinaire hoogstandjes die jij hen liefdevol voorschotelt. Wees dan ook niet verrast wanneer jouw besnorde fijnproever geen interesse toont wanneer je haar een katvriendelijk ijsje aanbiedt: katten zijn namelijk notoire zonnekloppers en houden niet zo van koude dingen. Toch is het de moeite waard om het te proberen, want je kan er de vochtopname van je viervoeter mee stimuleren – geen overbodige luxe bij warm weer.
Twee katten likken aan een ijsje
Katten houden over het algemeen niet van koude dingen, maar met een cat-friendly ijsje op een warm dag kan je hen zeker wel plezieren!
Hoe kan jij je kat overtuigen om eens aan een verkoelende snack te likken? Door haar favoriete smaken in te vriezen, natuurlijk!
 
  • Natvoerijsje
    Heeft je kat een voorkeur voor een bepaald type natvoer? Plet de inhoud van een blikje of zakje met een vork en meng er wat water of kattenmelk onder, tot je een smeuïge pasta krijgt. Verdeel het mengsel in kleine porties, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm, en zet enkele uren in de diepvriezer. Je vlezige ijspralines zijn klaar! Je legt ze wel best op een schoteltje, zodat je kat er geen knoeiboel van maakt tijdens het eten.
 
  • Kattenmelkijsje
    Koemelk geeft je kat maagproblemen en diarree, maar gelukkig is er ook speciale kattenmelk op de markt. Zo kan je jouw huistijger alsnog trakteren op een ‘echt’ melkijsje. Giet de kattenmelk in een speciale ijslollyvorm – opgelet: niet helemaal tot de rand, want de melk zet uit wanneer ze bevriest – en schuif in het vriesvak. Na uurtje of twee trakteer je je kat op een cat-friendly frisco! Dankzij het plastic houdertje kan je het ijsje voor je kat vasthouden terwijl ze eraan likt.
 
  • Tonijnijsje
    Wij kennen maar weinig katten die aan de geur én smaak van tonijn uit blik kunnen weerstaan. Heb je zelf een broodje tonijnsla op het menu staan? Dan kan je het sap uit het blik in een ijsblokjesvorm gieten en er kleine ‘tonijnwaterijsjes’ mee maken. Enkele uren in de vriezer en … smullen maar! Eventueel kan je er ook een echt smaakbommetje van maken door wat gepureerde tonijn toe te voegen.
 
 

IJsjes voor honden

Kom je op een hete zomerdag aanzetten met een smakelijk hondenijsje, dan mag je er prat op gaan dat jouw viervoeter nog méér je beste vriend wordt. Let wel op met overenthousiaste honden die de neiging hebben hun eten naar binnen te schrokken. Zo’n koude snack kan als een ijsbommetje op de maag gaan liggen. Leer je hond dus eerst om zijn eten op een rustige manier en in kleine hapjes naar binnen te werken. Lukt dat niet, dan maak je best gebruik van een kong – zo moet je slokop wat moeite doen om het bevroren lekkers te bemachtigen. Ook handig voor puppy’s die nieuwe tandjes krijgen!
Hond eet van een geel ijsje op een stokje
Als je hond rustig en met kleine hapjes kan eten, dan kan je hem met een gerust gemoed laten genieten van een gezond hondenijsje
Met deze recepten zal je gegarandeerd scoren bij je trouwe viervoeter:
 
  • Appel-yoghurtijsje
    Meng wat magere, ongezoete yoghurt met appelmoes zonder suiker in een kom en voeg eventueel een klein beetje honing toe. Schep het mengsel in een ijslollyvorm – je hebt er ook in de vorm van een hondenpootje – en schuif een uurtje in het vriesvak. Voordeel: van dit ijsje kan je als hondenbaasje zelf ook smullen!
 
  • Pindakaas-banaanijsje
    Plet een rijpe banaan met een vork en meng met enkele lepels ongezouten pindakaas. Je kan er ook de staafmixer even inzetten voor een extra romig resultaat. Giet het mengsel in kartonnen bekertjes, zet er een kauwstick of hondenkoekje in dat je als stokje gebruikt en laat de frisco’s een nacht in de diepvriezer staan. De volgende dag knip je de bekertjes eraf en heb je een heerlijke ijslolly tjokvol gezonde voedingsstoffen. Yummie!
  
  • Worstijsje
    Iets minder smakelijk voor mensen, maar des te aantrekkelijker voor je hond: snij een verse worst (of een andere favoriete snack van je hond) in kleine stukjes, vul enkele kartonnen bekertjes met de blokjes worst en vul aan met water tot ze onder staan. Zet enkele uren in de vriezer en knip nadien de bekertjes eraf. Wedden dat je hond wel eventjes zoet is met dit ‘verrassingsijsje’?
 
 

IJsjes voor konijnen

Ook konijnen zijn dol op een verfrissend ijsje op een zwoele dag! Bovendien is zo’n homemade ijslolly op een stokje de ideale manier om het vertrouwen van je schichtige langoortje te winnen. Als hij een goed werkend reukorgaan heeft, dan zal zijn nieuwsgierigheid ongetwijfeld de bovenhand krijgen wanneer jij in de ren gaat zitten met dat heerlijke tussendoortje. Geef je konijn rustig de kans om op eigen tempo dichterbij te komen en voor je ’t weet zal hij naarstig beginnen knabbelen aan het ijsje in je hand.
Bruin konijn met hangoren eet van een ijsje
Met een lekker en gezond ijsje kan je het vertrouwen van je voorzichtige konijn winnen
Met welke ijsjes kan je jouw konijn zeker een plezier doen?
 
  • Fruitijsje
    Elke fruitsoort die een konijn mag eten, is in principe geschikt om een konijn-proof ijsje mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan een gepureerde appel – zonder pitjes – die je aanlengt met wat water en vervolgens enkele uren in de diepvriezer zet. Maar ook met peer of aardbei mag je naar hartenlust experimenteren. Zorg wel dat het ijsje niet te groot is, want fruit bevat veel suikers. Ook lekker: een diepgevroren schijfje watermeloen!
 
  • Groente-ijsje
    Zelf zal je er misschien niet snel je tanden in zetten, maar met een frisco op basis van groene groenten kan je bij jouw konijntjes niets misdoen – integendeel! Spinazie, komkommer, sla, verse kruiden zoals basilicum en peterselie … Snij alles in stukjes, mix fijn met wat water en giet je ‘soepje’ in een ijslollyvormpje dat je enkele uren laat vriezen. Succes verzekerd!
 
  • Bananen-‘roomijs’
    Dé ultieme zomersnack voor je konijnen is meteen een heel simpel recept. Snij twee rijpe bananen in stukjes, die je op een bord in het vriesvak schuift. Een uurtje is voldoende, anders worden ze te hard. Even de staafmixer erin en als bij toverslag ontstaat er een heerlijk romig goedje waar noch jij, noch je konijnen aan kunnen weerstaan. Opgelet: dit gezonde snoepje zit bomvol fruitsuikers, dus volg het ritme van ‘een hapje voor Nijntje, vijf hapjes voor het baasje’ om een sugar rush bij je langoortjes te vermijden.
 
 

IJsjes voor kippen

Kippen houden wel van een uitdaging: als ze niets te doen hebben, gaan ze zich al snel vervelen. Een reden te meer dus om je kakelende vriendinnen ook op een lome, snikhete dag in actie te brengen! Een frisse snack waar ze wat moeite voor moeten doen, is dan ideaal. Je kan je kippen wat stukjes fruit, groente of keukenrestjes, die je eerst een tijdje in de diepvriezer gelegd hebt, op een schoteltje geven. Maar nog leuker wordt het wanneer je er een slinger van maakt.
Witte kip pikt aan slinger met ingevroren groenteblokje
Geef je kippen eens een uitdaging op een warme dag: een slinger met ingevroren groente- of fruitblokjes!
  • IJsjesslinger
    Snij de favoriete hapjes van je kippen in kleine stukjes en leg ze in een ijsblokjesvorm, die je verder aanvult met water. Leg nu doorheen alle vakjes één stukje touw, zodat het mee vastvriest aan de blokjes. Schuif enkele uren in het vriesvak, maak de ijsblokjes voorzichtig los uit de vorm et voilà: je ijsjesslinger is klaar! Hang ’m op in de ren op een hoogte waar je kippen zich een beetje voor moeten uitstrekken, daar beleven ze het meeste plezier aan.
 
 

IJsjes voor paarden

Ook paarden krijgen het zwaar te verduren op de weide wanneer de zon zich van haar warmste kant laat zien. Voldoende drinken is dan heel belangrijk, maar je mag je paard ook weleens verwennen met een meer exotische snack dan ‘gewoon’ water. Groenten of fruit in ijsjesvorm, bijvoorbeeld! Let wel op dat je hier geen gewoonte van maakt, want groenten en fruit zoals een appel of wortel bevatten van nature veel pectines. Heb je een paard met gevoelige darmen, dan kan dat behoorlijk wat klachten opleveren. Groente- en fruitijsjes geef je dus best met mate en alleen als het écht bloedheet is – of als je paard om een andere reden een lekkere beloning verdiend heeft, bijvoorbeeld na een vervelende ingreep.
Paard likt aan een ijsje
Bij extreem warme temperaturen mag je je paard weleens verwennen met een bevroren fruit- of groentesnack
  • Groente- of fruitijsje
    Kies de favoriete groente of fruit van je paard uit en snij die in kleine stukjes. Doe ze in kartonnen bekertjes en giet er een klein scheutje sinaasappelsap of appelsap bij, voor de rest vul je aan met water. Na een halve dag in de vriezer zijn je paardenijsjes klaar voor consumptie. Verwijder het bekertje en laat je paard lekker knabbelen op zijn diepgevroren lekkernij! De eerste keer zal je paard misschien wat onwennig reageren op die koude snack, maar eens hij de smaak te pakken heeft, wordt het vast zijn favoriete go to hapje op warme dagen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen