Vraag

Help, mijn hond plast voor de deur!

Mijn hond gaat voor de deur zitten wanneer hij moet plassen, maar hij blaft of jankt niet. Wanneer we niet in de buurt zijn om hem dan buiten te laten, plast hij gewoon binnen. Hoe kunnen we hem leren een duidelijk geluid te maken? 
Sommige honden blaffen of janken wanneer ze buiten willen, er zijn er die aan de deur beginnen te krabben en nog andere doen niets meer dan intens naar de deur staren. Om toch te weten te komen of dat laatste type naar buiten wil, kan je hem aanleren om een belletje te laten rinkelen. 
 
 

First things first: zindelijkheidstraining

 
Een gezonde, volwassen hond is normaal gezien in staat om meerdere uren (pakweg 6 tot 8 uur) zijn plas op te houden. Heb je je hond twee uur geleden uitgelaten en plast hij toch binnen wanneer je de deur niet op tijd opent, dan zijn er twee mogelijkheden: of je hond is niet volledig zindelijk (hij heeft niet geleerd dat hij buiten hoort te plassen), of je hond heeft een medisch probleem (bijvoorbeeld een blaasontsteking). Om die laatste optie uit te sluiten, breng je best een bezoekje naar de dierenarts vooraleer je verder gaat met deze tips. 
 
Is je hond medisch helemaal in orde, dan is het in eerste instantie belangrijk om de zindelijkheidstraining weer op te starten zoals je dat bij een puppy zou doen. Maak een inschatting van de tijdspanne tussen twee plasmomenten van je hond en trek daar een uur af. Moet je hond elke vier uur naar het toilet, dan zet je een wekker om de drie uur. Dan ga je telkens naar buiten en beloon je je hond uitbundig (met je stem en wat lekkers) telkens wanneer hij flink plast op de plek van jouw keuze. Ook na het eten, drinken, slapen of spelen neem je je hond mee naar buiten voor een plasje. Hou eventueel een plasdagboek bij om het ritme van je hond te leren kennen. Maak geleidelijk aan de tijd tussen twee tuinbezoeken langer. Ongelukjes in huis negeer je en maak je meteen schoon met een middel dat alle geurtjes absorbeert. 
 
 

Leer je hond om een bel te laten rinkelen

 
Als je hond uit zichzelf niet graag geluiden produceert, dan kan je hem helpen door een touw met wat belletjes naast de deur te hangen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je hond die met zijn neus kan laten rinkelen wanneer hij buiten wil. Sommige mensen gebruiken ook een drukknop die de hond met zijn neus of poot kan indrukken. Hoe snel je hond deze manier van communiceren onder de knie heeft, is een kwestie van afwachten. Sommige honden zijn er op enkele dagen mee weg, bij andere duurt het meer dan een maand om de link te leggen. 
 
Volg deze stappen om je hond te leren aangeven dat hij moet plassen:
 
  1. In het begin doe jij alles zelf en hoeft je hond nog niks. Kondig aan wat de hond gaat doen (bijvoorbeeld: “plasje maken”), wandel naar de deur, rinkel ostentatief met de belletjes en laat zien hoe blij je daarvan wordt (“jippie”). Daarna open je onmiddellijk de deur, want je hond moet natuurlijk de link leggen tussen het geluid van de belletjes en het openen van de deur. Beloon je hond wanneer hij buiten plast. Doe dat gedurende een dag of twee op elk moment dat je hond buiten mag.
     
  2. Na een tijdje, wanneer de belletjes goed ingeburgerd zijn, moedig je je hond aan om zelf de belletjes aan te raken met zijn neus. Zeg “plasje maken” en wijs de belletjes aan. Beloon elke goede intentie (bijvoorbeeld ruiken aan de belletjes) met een opgewekte “jippie” en doe meteen de deur open, want ook dat is een grote beloning voor je hond. Weigert je hond in alle talen om de belletjes aan te raken, smeer er dan bijvoorbeeld wat hondenpaté op.
     
  3. Blijf dit doen tot je hond uiteindelijk vanzelf de belletjes aanraakt van zodra jij “plasje maken” zegt. Je hond weet nu dat de deur pas open gaat wanneer hij de belletjes laat rinkelen. Wanneer hij die link gelegd heeft, kan hij die vorm van communicatie ook gaan inzetten op andere momenten.
     
  4. Op een dag is het zover: je hond raakt zelfstandig de belletjes aan zonder dat jij je commando “plasje maken” hebt gegeven. Dat is hét moment om een groot feestje te bouwen: vertel je hond hoe geweldig knap hij is en neem hem meteen mee naar buiten. Je hond heeft nu geleerd om zelf aan te geven dat hij moet plassen, zonder te blaffen, janken of krabben. Wedden dat veel hondeneigenaars daar stikjaloers op zijn? 
 
Neem je tijd om bovenstaande stappen op het tempo van je hond te doorlopen. Zorg ervoor dat alle leden van het gezin zich op dezelfde manier gedragen, zodat de training voorspelbaar blijft voor je hond en hij sneller kan leren. Eens de belletjes geïntroduceerd zijn, laat je hen daar altijd hangen. Het is niet eerlijk om ze plots weg te nemen want het is onderdeel geworden van de taal van je hond: hij kan er zijn plasdrang mee kenbaar maken. Daarom is het ook zo belangrijk om op elke vraag van je hond in te gaan: rinkelende belletjes doen voortaan altijd de deur opengaan!