Huisje, boompje, beestje: klinkt als een ideale match! Tot je hond de ene na de andere rosse plek in je gazon plast, je kinderen voor de tigste keer in een smeuïge hondendrol trappen of je robotmaaier ongewild de ganse gazon (en je gevel) bemest. De oplossing? Een hondentoilet! Maar hoe pak je dat best aan? Volg deze beestige tips en voortaan doet jouw hond zijn ding in z’n eigen uitlaathoekje! 

Een hondentoilet: hoe, wat, waar? 

Met een hondentoilet in de tuin geef je je hond een duidelijke regel: hier horen al jouw plasjes en kakjes. Kies een plek uit waar hij niemand stoort: in een vergeten hoekje, naast het tuinhuis of achter een heg. Ook het omgekeerde geldt: de meeste honden verkiezen een plekje waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Het stukje gras vlak naast het pad dat naar het tuinhuis loopt is dus een minder goede plek. 
Heeft je hond al een plek waar hij zich meestal ontlast? Maak het hem dan niet te moeilijk en richt hier je hondentoilet in.
Een hondentoilet is maatwerk: richt het zo in dat het perfect voldoet aan de noden van jouw huisgenoot. Kleine honden hebben minder plaats nodig dan grote soortgenoten en reuen maak je blij met een (voldoende hoog) paaltje waartegen ze hun geheime boodschappen kunnen sprayen
 
Een omheining rond het hondentoilet kan, maar hoeft niet. Het voordeel is dat de training makkelijker verloopt omdat het voor je hond duidelijker is waar de grenzen van zijn WC zich bevinden. Ook is het soms handig om het toilet te kunnen afsluiten, bijvoorbeeld wanneer de kinderen buiten spelen. 
 

De hygiëneregels van een hondentoilet

Het is dan wel een echt toilet waar p & k de plak zwaaien, toch is het belangrijk om deze plek in je tuin schoon te houden. Ook je hond trekt zijn neus op voor een vuile plee! Tijdens de toilettraining is het geoorloofd om één hoopje te laten liggen als geurindicator. Zodra de boodschap duidelijk is, ga je best twee keer per dag langs met het poepschepje. Een vuilnisbak mét zak in de toiletzone is trouwens geen overbodige luxe: hoe minder drempels om je honden-WC op te ruimen, hoe beter. 
Urinevlekken hond in gras
Als je hond eender waar plast, ziet je gazon er binnenkort zo uit 
Chihuahua plast tegen paaltje
Reuen plassen graag tegen een paaltje in hun hondentoilet 

Beloon bij goed gebruik van het hondentoilet 

Wanneer je hondentoilet helemaal klaar is om in gebruik te nemen, heeft je hond nog even wat tekst en uitleg nodig. Een bordje met ‘WC’ erop is helaas onvoldoende. Neem je hond vlak voor hij in de tuin mag telkens even mee naar zijn toilet. Hou hem aan de leiband als het toilet geen omheining heeft of ga mee naar binnen als dat wel zo is. Laat je hond rustig snuffelen en wacht tot hij aanstalten maakt om zich te ontlasten. Beloon hem met een vriendelijke stem en een koekje wanneer hij zijn ei kwijt is. Nu mag hij weer lekker rondlopen in de rest van de tuin! Voelt je hond (nog) geen drang? Neem hem dan terug mee naar binnen en probeer het later nog eens. 
 
Doet je hond zijn gevoeg per ongeluk elders in de tuin? Wees dan niet boos: hij moet het nog leren. We durven ervoor wedden dat jij ook niet vanaf dag één netjes op het potje ging. Wel kan je de vrije speeltijd in de tuin even afbreken en je hond weer mee naar binnen nemen - zonder roepen of straffen welteverstaan. Ruim alles wat buiten het hondentoilet gedropt wordt meteen op om geuren te elimineren: doe de drollen in een zakje en giet een emmer water over een plasplek. 
Leer je hond dat hij los in de tuin mag spelen als hij eerst netjes gebruik maakt van het hondentoilet. Bevuilt hij de rest van de tuin? Dan is de speeltijd even voorbij.

Nog meer tips

Laat je hond (tijdens het aanleren) nooit los in de tuin voordat hij zijn overbodige ballast kwijt is. Maak het hem gemakkelijk om de juiste keuze te maken, zo leert hij het snelst. Let op de lichaamstaal van je hond wanneer hij wél los in de tuin loopt en probeer signalen te herkennen waarmee hij aangeeft dat hij dringend moet (snuffelen, ronddraaien, schuifelen …). Breng hem tijdig naar het hondengemak om ongelukjes te voorkomen. 
Hondentoilet in het gras
Een hondentoilet hoeft niet lelijk te zijn! 
Het kan ook helpen om je hond op commando te leren plassen en poepen. Dat kan je oefenen door je opdracht te geven telkens hij door de knieën zakt. Het zal je hond trouwens worst wezen welk woord je daaraan koppelt. Heb je geen zin om de hele tijd ‘pipi’ en ‘kaka’ te vragen aan je hond? Kies dan voor een speelser commando zoals ‘pootje heffen’ of een nietszeggend woord zoals ‘glitter’. 
 
Het voordeel van zo’n plas- en poepcommando? Je kan er overal gebruik van maken, ook wanneer je bijvoorbeeld in een vakantiehuis verblijft. Onze persoonlijke favoriet? Je hond zijn kakje laten doen vlak naast een vuilbak bij de start van een lange wandeling of aan de ingang van het park. Zo hoef je straks geen kilometers lang een gevuld poepzakje mee te dragen! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen