De losloopweide is een wereld op zich, vol sociale dynamieken waar je hond heel wat van kan opsteken. Maar zo’n bezoekje aan een grasveld vol soortgenoten van diverse pluimage is ook een heel spannende gebeurtenis. Hoe bereid jij je hond voor op zijn eerste stapjes op de hondenweide en waar hou je best allemaal rekening mee? Eva Lambrecht, psychotherapeut en dierengedragsdeskundige bij Sirius Therapie, zorgt voor een introductie!

TIP 1: Bereid je hond stap voor stap voor

Een plek met verschillende honden bij elkaar, dat is een kruidvat vol prikkels. Heb je een hond die eerder wat timide is of net snel zijn zelfcontrole verliest, dan is het niet zo’n goed idee om meteen naar een losloopweide vol enthousiast rondrennende viervoeters te trekken. Pak de introductie stap voor stap aan en ga bijvoorbeeld eerst eens samen wandelen met een sociale hond erbij. Zo is de aandacht wat verdeeld en kan hij rustig en veilig leren omgaan met één vreemde hond.
 
Is je hond stilaan aan zijn wandelmaatje gewend en zie je positieve nieuwsgierigheid? Dan kan je de volgende keer samen naar de hondenweide lopen en kijken wat er gebeurt wanneer je hen op de weide loslaat. Zorg er dan wel voor dat je op een rustig moment gaat. Jouw ingetogen viervoeter meteen voor de leeuwen gooien in een arena met tien extraverte honden, is wat te veel van het goede. Een beetje research vooraf kan nooit kwaad! 
Wandelen met dalmatiër en husky aan de leiband in het bos
Ga eerst eens samen met een andere hond erbij wandelen, zodat je hond eerst kan wennen aan één vreemde hond

TIP 2: Zorg voor een goede match

Check voor je de weide betreedt eerst even hoe de populatie van de dag eruitziet. Sommige honden houden enorm van samen rennen, terwijl andere liever een potje worstelen met elkaar. En dan heb je er ook die meteen ter zake willen komen, terwijl jouw hond misschien liefst nog even de kat uit de boom kijkt. Je kan best naar de weide gaan op een moment dat honden met hetzelfde karakter en dezelfde interesses als de jouwe aanwezig zijn. Dit vergroot de kans dat jouw hond een leuke tijd beleeft tijdens zijn vuurdoop op de hondenweide. 
 
Anderzijds vermijd je wel best dat je met jouw haantje-de-voorste in een groep vol reuen terechtkomt, want dat levert gegarandeerd vuurwerk op. Ook een mix van grote en kleine honden is niet altijd ideaal: een klein keffertje dat onder de voet gelopen wordt door een onvoorzichtige kolos, kan zich ernstig bezeren. En dan is er van spelplezier natuurlijk geen sprake meer.
 
 

TIP 3: Laat je hond meteen loslopen

Voor een hond is het heel beklemmend om aangelijnd op een losloopweide te gaan, terwijl alle andere honden vrolijk loslopen. Je hond zal zich dan ook in het nauw gedreven voelen wanneer andere honden dichterbij komen om al snuffelend kennis te maken. De kans bestaat dan dat jouw hond angstagressie zal vertonen, omdat hij zich ingesloten voelt. Maak de lijn dus los van zodra je met je hond de weide betreedt. Je kan wel best even aan de andere aanwezige baasjes vragen om hun viervoeter even op afstand te houden wanneer jouw nieuwkomer naar binnen wandelt, zodat die in alle rust kan wennen aan de vreemde omgeving.
Groepje spelende honden op het gras
Laat je hond meteen loslopen, zodat hij zich niet in het nauw gedreven voelt door de andere honden op de weide

TIP 4: Hou je hond én de baasjes in de gaten

Wanneer je met je hond een losloopweide bezoekt, is het belangrijk dat je hem te allen tijde in de gaten houdt. Zie je dat heel wat baasjes langs de zijlijn staan te keuvelen, zonder dat ze hun blik op hun hond gericht houden? Dan zullen ze waarschijnlijk ook niet tijdig kunnen ingrijpen wanneer hun hond iets doet wat de jouwe niet leuk vindt. Spelende honden hebben immers vaak wat begeleiding nodig. Hetzelfde geldt trouwens ook voor je eigen hond die zich misschien ook weleens vervelend gedraagt tegenover een andere hond. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen! Ga hier gewoon eerlijk mee om en grijp in wanneer het nodig is, dat is beter voor de andere hond én de jouwe. Heb er ook oog voor als je hond jouw steun komt zoeken of je laat weten dat zijn speelmoment erop zit en hij liever wat verder wil gaan met zijn wandeling. 
 
 

TIP 5: Maak positieve herinneringen

De eerste momenten op de hondenweide zullen sowieso best spannend zijn voor je hond. Geef je hem echter de kans en de ruimte om die spanning van zich af te schudden en tot spel te komen, dan ga je met een positieve herinnering naar huis. Als je hond wat timide is en je voelt dat het nodig is om andere honden in het begin wat op afstand te houden, doe dat dan zeker ook. Anders zal je hond de losloopweide associëren met stress en angstgevoelens, wat tijdens een volgend bezoekje zeker nog in zijn achterhoofd zal zitten. Zoek voor de eerste keren ook een gevarieerde speelweide uit! Tegenwoordig vind je heel wat tof ingerichte weides met wat struiken, heuveltjes of snuffelplekken, die voor meer ontspanning en dus leukere sociale contacten zorgen.
Jack Russells lopen achter tennisbal in hoog gras
Zorg dat je hond de ruimte krijgt om tot spel te komen met andere honden

TIP 6: Wees alert voor de ‘overdrive’

Honden die met zichzelf even geen blijf weten in een nieuwe situatie, kunnen weleens heel gek beginnen te doen. Als baasje kan je die rare sprongen gemakkelijk verkeerd interpreteren als enthousiast spelgedrag, maar eigenlijk is het een signaal dat je hond helemaal niet op zijn gemak is en verlost wil raken van de spanning. Ook andere honden kunnen hierop reageren door mee gek te beginnen doen, wat maakt dat het er al snel heftig aan toe kan gaan.
 
Jonge honden hebben bovendien de neiging om in overdrive te gaan en maar te blijven spelen, terwijl ze eigenlijk al doodop zijn. Het is belangrijk om je puppy in dat geval wat te begrenzen. Zo niet, dan komt hij later in de problemen omdat hij niet geleerd heeft op een juiste manier zijn spel te doseren. Bovendien kunnen jonge honden, net als kleine kinderen, na een tijdje wat ‘ambetant’ worden van vermoeidheid, waardoor ze sneller ruzie beginnen te maken.
 
Waak er dus over dat je hond af en toe pauzes inlast in zijn spel en af en toe gewoon wat loopt te snuffelen of gaat rusten. Laat je hond ook niet té lang op de speelweide en laat hem na een intense speelsessie elders nog wat na-snuffelen om weer te ontspannen.
 
 

TIP 7: Laat speeltjes liever achterwege

Misschien wil jij je hond geruststellen door zijn favoriete speeltje mee te nemen naar de hondenweide, maar dat is niet zo’n goed idee. De kans bestaat immers dat er nog fans van die bal, die frisbee of dat trektouw aanwezig zijn, en zich maar wat graag op het speelgoedje van jouw viervoeter werpen. Speelgoed delen? Veel honden hebben dit nooit aangeleerd gekregen, dus je neemt maar beter het risico niet, want de kans is groot dat er ruzie van komt.
Twee honden trekken aan een speeltje
Laat het favoriete speeltje van je hond liever thuis, als je ruzie wil vermijden
En last but not least: hoe fijn spelende honden ook kunnen zijn, voor sommige viervoeters is een hondenspeelweide niet de juiste plek om te vertoeven. Zij hebben professionele begeleiding nodig om tot leerzame sociale contacten met andere honden te komen. Daarnaast zijn er ook honden die gewoon genoeg hebben aan hun mensen-vrienden en dan hoeven er niet per se honden-vriendjes bij om gelukkig te zijn!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen