Vraag

Sproeien kattinnen ook?

Sinds enige tijd krijgen we geregeld bezoek van een vreemde kater en ik merk dat mijn 16 jaar oude kattin met de staart omhoog geurvlagjes plaatst.
We linken dit opvallende gedrag meestal aan katers, maar het is niet abnormaal dat ook poezen af en toe sproeien. Het is een kattige manier om boodschappen over te brengen, bijvoorbeeld over hun seksuele status of om de grenzen van hun territorium kenbaar te maken. 
 
Vaak stoppen katten met sproeien wanneer ze gecastreerd worden, maar niet altijd. Sproeigedrag heeft namelijk ook te maken met het uiten van stress. Een kat die plots begint te sproeien, voelt zich waarschijnlijk niet goed in haar vel. Een verandering in de leefomgeving van je kat, zoals de komst van een nieuwe buurkat, kan zo’n trigger zijn die stress, angst en frustratie opwekt. 
 
Sluit echter niet uit dat er nog een andere oorzaak is van deze plotse gedragsverandering: pijn of ziekte. Wanneer een huisdier zijn dagelijkse gewoontes wijzigt, is een ritje naar de dierenarts altijd je eerste todo. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, het is dus geen overbodige luxe om urine en bloed te laten checken op (blaas)ontstekingen of blaasgruis. Alleen zo kan je er 100% zeker van zijn hoe je je kat het beste kan helpen door deze moeilijke periode.  
Noorse boskat sproeit
Deze Noorse boskat moet duidelijk iets kwijt