Vraag

Vanaf welke leeftijd mogen kittens kattensnacks eten?

Jong geleerd is oud gedaan: katten die op jonge leeftijd verschillende smaken ontdekken, nemen later makkelijker medicatie aan en schakelen vlotter over op een ander merk kattenvoer. Maar op welke leeftijd mag je beginnen met het aanbieden van kattensnacks? Die beestig belangrijke vraag voor onze experten werd ingestuurd door een opvangmama van moederloze kittens, die haar jonkies de allerbeste start wil meegeven.
De meeste kittens worden pas geadopteerd of aangekocht op een leeftijd van 12 tot 14 weken - dat is de beste leeftijd voor hun mentale ontwikkeling - maar ze stoppen al veel vroeger met het drinken van moedermelk. Reeds wanneer ze 4 à 5 weken oud zijn, beginnen ze te proeven van vast voedsel. Dat is niet toevallig: hun eerste melktandjes verschijnen rond de vierde levensweek. Ongeveer bij 8 weken halen kittens zo goed als alle voedingsstoffen uit kittenvoer en schuiven ze nauwelijks meer aan bij de melkbar van moeder.
 
Van zodra kittens interesse tonen in vaste voeding, kan je hen met een gerust hart af en toe een kattensnack toesteken. Kies voor zachte of kauwbare tussendoortjes, die mild zijn voor hun jonge tandjes. Ook mager vlees, zoals gekookte kip, of een stukje vis worden erg gesmaakt en vormen het ideale ‘snoepje’ om je kittens hun naam te leren kennen. Geef telkens wat lekkers wanneer je hun naam roept en binnen enkele dagen komen ze zoals een trouwe labrador naar je toe gerend! 
 
Hoeveel snoepjes je mag geven aan je kleine kitten? Daar overdrijf je best niet mee. Het merendeel van de voedingsstoffen haalt je nieuwe aanwinst best nog altijd uit een uitgebalanceerd voeder, ontwikkeld voor jonge katten. Neem als vuistregel dat je kitten niet meer dan 5% van haar totale hoeveelheid dagelijkse voeding in snackvorm mag opeten. Zo voorkom je tekorten én overgewicht.  
Kitten eet van brokjes