Vraag

Wanneer moet ik mijn puppy vaccineren en chippen?

Mijn jack russel terriër heeft een nestje van 5 pups. Op hoeveel weken moeten ze hun inentingen en chip krijgen?
Een nestje puppy's op de wereld zetten, komt met een grote verantwoordelijkheid. Als eigenaar moet je ervoor zorgen dat moeder en pups de allerbeste zorgen krijgen, zodat ze gezond en sociaal opgroeien. Daarom is het – zeker bij een eerste nestje pups – geen overbodige luxe om de dierenarts uit te nodigen wanneer de pups pas geboren zijn. Hij controleert of de pups in goede gezondheid zijn, checkt of de moeder (voldoende) melk geeft en geeft tips over de manier waarop je hun groei kan opvolgen. Zo kan je tijdig ingrijpen wanneer één van de puppy's bijvoorbeeld een groeiachterstand oploopt. De dierenarts geeft je ook een gezondheidsschema mee, dat er grosso modo als volgt uitziet: 
 
 

Wanneer puppy's ontwormen? 

 
Zowat elke pup komt ter wereld met een wormbesmetting die hij 'erft' van zijn moeder. De moederhond zelf loopt weinig risico, maar pups kunnen er erg ziek van worden en zelfs sterven. Een goede ontworming is dus noodzakelijk: 
 

  • op 2 weken
  • op 4 weken
  • op 6 weken 
  • op 8 weken 
 
Vanaf dan moeten pups elke maand ontwormd worden, dat gebeurt meestal door de nieuwe eigenaar. Vanaf een leeftijd van 6 maanden schakel je over op één ontworming elke drie maanden. 
 
 

Wanneer puppy's vaccineren of inenten? 

 
Vlak na de geboorte krijgen pups antistoffen van hun moeder toegediend via de biestmelk. Die natuurlijke afweer wordt geleidelijk zwakker en op een gegeven moment zijn de puppy's niet meer beschermd tegen courante hondenziekten. Daarom is het belangrijk om hun immuunsysteem een boost te geven, d.m.v. het juiste vaccinatieschema: 
 

  • Op 6 weken
  • Op 9 weken 
  • Op 12 weken 
 
Omdat de meeste pups op 8 weken (of iets later) al van eigenaar veranderen, vindt meestal alleen de eerste vaccinatie bij de fokker plaats. Toch kan het zijn dat pups om één of andere reden langer bij de fokker blijven, bijvoorbeeld omdat hun eigenaar in het buitenland woont. In het laatste geval ben je als fokker immers verplicht om ook de rabiësinenting in orde te brengen, die pas op een leeftijd van 3 maanden kan toegediend worden. Pas 3 weken later is de pup ook effectief beschermd tegen hondsdolheid en mag hij officieel de grens over. 
 
 

Wanneer puppy's chippen? 

 
Ten laatste op een leeftijd van acht weken moeten je pups correct gechipt, geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Vaak worden pups gechipt tijdens het dierenartsbezoek voor de eerste inenting, op een leeftijd van 6 weken. Dan is er nog voldoende tijd om de registratie in orde te brengen, die gebeurt op de naam en het adres van de fokker. Pas wanneer het dier van eigenaar verandert, pas je de gegevens die bij het chipnummer aan via DogID

Pup krijgt vaccin bij dierenarts