Vraag

Wat als je kater in huis sproeit?

Als je denkt dat je kat in huis sproeit, is het belangrijk om eerst na te gaan of het wel echt om sproeien gaat of om plassen.

Waarom sproeit mijn kater in huis? 


Als je zeker weet dat je kat sproeit, en hij doet dat in zijn hartsgebied, dan is er een probleem. Het hartsgebied van de kat is het deel van zijn territorium waarin hij zich het veiligst voelt. Daar slaapt, eet en drinkt hij. Het is absoluut niet normaal dat katten in hun hartsgebied gaan sproeien. Een belangrijke oorzaak voor sproeien in huis is stress of ontevredenheid. Katten hebben veel stress wanneer er een belangrijke verandering gebeurt in hun huis. Zo kunnen bijvoorbeeld lage ramen een oorzaak zijn van sproeien. Misschien komt de kat van de buren door het raam naar binnen kijken en staren. Ook een nieuwe kat in huis kan conflicten veroorzaken.
 

Waarom sproeit mijn kat buiten huis? 

 

Een kat die buitenshuis sproeit, heeft helemaal geen gedragsprobleem. Als je kat tegen een boom sproeit, dan bakent hij zijn territorium af tegenover andere katten. Of hij communiceert met zichzelf via geursignalen voor als hij later nog eens langs die boom wandelt.
 

Hoe kan ik dit probleem oplossen? 

 

Een kater die sproeit in huis is heel onaangenaam. Als je kater nog niet gecastreerd is, begin daar dan mee. Gecastreerde katers sproeien veel minder dan niet-gecastreerde katers. Als je lage ramen hebt, plak het onderste gedeelte dan af met speciale folie. Is het probleem dan nog niet opgelost, ga dan op zoek naar een goede gedragstherapeut om je bij te staan. Kies voor een gedragstherapeut waar je je goed bij voelt en die past bij jou én je kat!