Soms plast een kat ineens naast de kattenbak of op een totaal andere plaats. Is dit eenmalig, dan kan het om een ongelukje gaan. Gebeurt dit regelmatig, dan is daar een reden voor. Enkele mogelijke oorzaken:
Kat aan kattenbak
​​​​​​
  • De kattenbak is vuil. Een kat gebruikt haar kattenbak niet als deze vies is. Zodra je kattenbak begint te ruiken, is hij eigenlijk al te vies. Katten ruiken nog véél beter dan wij en de ene kat is er nog gevoeliger voor dan de andere. Maak de bak dus op tijd schoon!
  • Je bent van kattenbakvulling veranderd. Katten ontwikkelen snel een voorkeur voor een bepaalde ondergrond. Heb jij plots het soort grit verwisseld, dan kan dit je kat afstoten en haar onzindelijk maken.
  • De vulling ruikt te sterk. Hoewel een fris geurtje voor ons vaak prettiger is en er zelfs kattendeodorant en geparfumeerd grit bestaat, vinden katten dit niet altijd leuk. Sommige kattenneuzen haken bijvoorbeeld af bij een te sterk ruikend parfum en gaan dan ergens anders een toilet kiezen.
  • Je hebt de kattenbak verhuisd. Je kat houdt van voorspelbaarheid: verplaats dus nooit plots haar kattenbak. Er eentje bijzetten kan wel altijd.
  • Je kat heeft stress of er heerst spanning in huis. Ja hoor, je kat voelt dit als geen ander aan.
  • Je kat heeft een negatieve associatie met de kattenbak. Ze heeft bijvoorbeeld ooit pijn gehad bij het plassen, heeft medicatie gekregen in haar kattenbak of is van bovenaf aangevallen geweest door een andere kat. Zorg dat je kat zich veilig voelt op haar toilet en dat ze in alle rust haar boodschap kan doen.
  • Het is plots drukker in de ruimte. Lopen er plots kinderen, een hond of andere katten binnen? Of staat de wasmachine aan? Grote kans dat je kat zich niet meer veilig voelt en haar toilet niet meer durft te gebruiken.


Het is altijd nuttig om het toiletgedrag van je kat in de gaten te houden. Plast ze meer dan normaal, moet ze harder duwen of graaft ze voortdurend? Dit zijn allemaal dingen die op onderliggende problemen kunnen duiden. Bel op tijd naar je dierenarts als je een verandering opmerkt.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen