Je zult vast wel eens hebben gehoord dat een hond een carnivoor – een vleeseter – is. Hoewel dit klopt, is de hond als gevolg van de evolutie een alleseter geworden. Als het om eten gaat, is de hond van nature uit dus een ‘opportunist’. Dit betekent dat hij alles zou willen verslinden, zelfs als het eigenlijk slecht, of misschien zelfs giftig, voor hem is.

Welke voedingsstoffen hebben honden nodig? 

Naast vlees kunnen ook gekookte groenten en fruit deel uitmaken van het menu van de hond. Het belangrijkste is dat je hond evenwichtige voeding krijgt die alle bouwstoffen bevat die hij nodig heeft: eiwitten, vetten, vitaminen, aminozuren, mineralen enzoverder. 
 
De restjes van tafel aan je hond geven, is dus meestal geen goed idee, omdat deze gerechten onvoldoende voedingsstoffen bevatten die je hond nodig heeft. Daarnaast kunnen ze misschien voedingsstoffen bevatten die gevaarlijk zijn voor honden. Hoe lekker je zelfgemaakte stamppotje ook is, het bevat sowieso te veel zouten en koolhydraten, te weinig vlees en misschien zelfs ingrediënten die giftig kunnen zijn voor je hond.
 
 

Wat is giftig voor je hond? 

Ja, je leest het goed: heel wat ingrediënten zijn in zekere mate giftig voor honden, sommige zelfs dodelijk.

 
Dit zijn de ingrediënten die het vaakst de oorzaak zijn van ernstige vergiftigingen:
 

 • Chocolade
   
 • Cafeïne en afgeleiden zoals thee, koffie, frisdrank en energiedrankjes
   
 • Avocado’s, druiven en rozijnen en dus ook producten die deze ingrediënten bevatten
   
 • De meeste noten, zoals walnoten, amandelen, pinda’s en pitten
   
 • Uien en knoflook
   
 • Alcohol (let dus ook op met rot fruit dat begint te gisten)
   
 • Onrijpe tomaten
   
 • Champignons en andere paddenstoelen
   
 • Rauwe aardappelen en andere knolgroenten
   
 • Xylitol (zoetstof)
  
 

Mogen honden dan wel groenten eten? 

Er bestaan uiteraard ook groenten die je hond wél mag eten, zoals courgette, komkommer of pompoen, maar voordat je deze aan je hond geeft, is het belangrijk om ze te koken. Je weet nu al dat honden oorspronkelijk vleeseters waren. Hun spijsverteringskanaal kan daarom de plantencellen die in rauwe groenten zitten niet verwerken.

Hond bij pompoenen
Honden mogen wel pompoenen eten
Zelf een gezonde en evenwichtige maaltijd voor je hond samenstellen, vraagt veel kennis en ervaring. Gelukkig zijn er heel veel soorten evenwichtig voer voor je trouwe viervoeter in de handel. Doe je hond en jezelf een plezier en kies voor kwalitatieve, kant-en-klare voeding!
 
Wil jij je hond toch eens belonen met een lekkere, gezonde snack? Maak dan eens zelf koekjes voor je trouwe viervoeter! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen