Stel: je wil je kat eens lekker verwennen en koopt in de winkel enkele smakelijk uitziende kattensnacks. Je kan niet wachten tot je thuiskomt om de reactie van Minoes te zien. En wanneer het dan eindelijk zover is … draait zij zich ostentatief om en gunt ze de snoepjes geen blik waardig. Klinkt herkenbaar? Je bent niet alleen! 
Katten ontwikkelen hun smaakzin wanneer ze nog erg jong zijn. Als ze van kleins af enkel brokjes van een bepaald merk kregen, is dat wat ze voor de rest van hun leven verkiezen. Het zijn echte gewoontedieren: je brengt hen niet zomaar op andere gedachten. Zelfs niet wanneer je de allerlekkerste snoepjes voor hen meebrengt! 
 

Leer je kitten om vanalles te proeven

Het is dus geen slecht idee om je kat al erg jong te leren dat er meer voedsel bestaat dan brokjes alleen. Breng al van bij het begin verschillende types kattensnoepjes mee. Kies vooral voor gezonde snacks, zoals gedroogd vlees. Probeer ook eens te wisselen tussen droog- en natvoer of experimenteer af en toe met kattenmelk, paté uit een tube en kauwstaafjes. Eten van tafel mag ook, maar niet te vaak. Welke kat zegt nee tegen een lekker stukje kaas, één keer per week? 

Waarom al die moeite doen, als je kat meer dan tevreden is met haar dagelijkse kost? Ooit kan het nodig zijn om je kat op een ander dieet te zetten. Bijvoorbeeld omdat ze nierproblemen of een andere aandoening krijgt. Op zo’n moment voelt je kat zich al niet zo lekker en dan moet ze ook nog eens overschakelen op een andere voeding. Een kat die van jongs af verschillende dingen heeft geproefd, gaat makkelijker om met die verandering. 

Een ander voordeel is dat je je kat nu makkelijker kan trainen. Met de juiste snoepjes kan je haar werkelijk alles aanleren. Zin om dat zelf eens te proberen? Check dan dit artikel
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen