Honden steken hun neus letterlijk overal tussen. Een darmparasiet, zoals een worminfectie, is dan vlug opgelopen. De meeste wormen zijn microscopisch klein en kun je met het blote oog niet zien in de uitwerpselen van een hond. Daarom is tijdig ontwormen een echte must om je hond in goede gezondheid te houden. 

 

Hoe weet je of je hond last heeft van wormen?

Hoe de aandoening verloopt, hangt af van het type worm, maar ook van jouw hond. Bij de meeste worminfecties zie je helemaal niets. Bij ergere infecties kunnen de symptomen oplopen van een beetje diarree tot een bolle buik, minder fitheid en zelfs bloedarmoede. Sommige honden hebben een doffere vacht, last van anale jeuk en geen eetlust. Als je hond plotseling veel gewicht verliest zonder dat er een reden voor lijkt te zijn, heeft hij misschien wel last van wormen. Zwakkere honden en puppy’s kunnen er zelfs aan sterven. Trouwens, jouw trouwe viervoeter kan een aantal van die wormen (lint- en spoelwormen) ook aan jou doorgeven!

Bruine hond in de modder
Wist je dat honden sommige wormen ook kunnen overdragen op mensen? Ontwormen is dus ook goed voor jouw eigen gezondheid! 


Hoe vaak moet je je hond ontwormen?

Het is daarom aan te raden om je volwassen hond viermaal per jaar te ontwormen met een middel dat tegen de meeste wormen werkt; bij een pup mag het nog vaker. Wist je trouwens dat de meeste puppy’s geboren worden met wormen? De spoelwormen komen in hun lichaam via de placenta. Daarom is het heel belangrijk om je pup te ontwormen volgens het schema van je dierenarts.

Er bestaan verschillende manieren om je hond te ontwormen: pilletjes, ontwormingspasta en pipetten met vloeistof die je in je hond zijn nek moet druppelen. De meeste honden verkiezen de druppeltjes omdat je die quasi ongemerkt kan toedienen. Maar ook de meeste orale ontwormingsmiddelen hebben meestal een lekkere smaak, zodat je hond ze smakelijk naar binnen werkt. Sowieso is het trouwens een goed idee om je hond na het ontwormen te tracteren op een lekkere snack.

Wist je trouwens dat vlooien ook wormen kunnen overbrengen op je hond? Een goede ontworming gaat dus het best gepaard met een tijdige ontvlooiingUiteraard is het ook belangrijk om je hond te laten vaccineren, daarover lees je hier meer!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen