Honden steken hun neus letterlijk overal tussen. Een darmparasiet, zoals een worm is dan vlug opgelopen. De meeste wormen zijn microscopisch klein en kun je met het blote oog niet zien in de uitwerpselen van een hond.

 

Hoe weet ik dat mijn hond last heeft van wormen?

Hoe de ziekte verloopt, hangt af van het type worm, maar ook van jouw hond. Bij de meeste worminfecties zie je helemaal niets. Bij ergere infecties kunnen de symptomen oplopen van een beetje diarree tot een bolle buik, minder fitheid en zelfs bloedarmoede. Sommige honden hebben een doffere vacht, last van anale jeuk en geen eetlust. Als je hond plotseling veel gewicht verliest zonder dat er een reden voor lijkt te zijn, heeft hij misschien wel last van wormen. Zwakkere honden en puppy’s kunnen er zelfs aan sterven. Trouwens, jouw trouwe viervoeter kan een aantal van die wormen ook aan jou doorgeven zoals de lint- en spoelwormen!

Bruine hond in de modder
Wist je dat honden sommige wormen ook kunnen overdragen op mensen? Ontwormen is dus ook goed voor jouw eigen gezondheid! 


Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Het is daarom aan te raden om je volwassen hond viermaal per jaar te laten ontwormen met een middel dat tegen de meeste wormen werkt; bij een pup mag het nog vaker. Wist je trouwens dat puppy’s geboren worden met wormen? De spoelwormen komen in hun lichaam via de placenta. Het is heel belangrijk om je pup te ontwormen, wormen kunnen namelijk nog gevaarlijker zijn voor hen. Weet je niet hoe vaak jij jouw hond moet ontwormen? Vraag hiervoor advies aan je dierenarts.

Er bestaan verschillende manieren om je hond te ontwormen: pilletjes, ontwormingspasta en pipetten met vloeistof die je in je hond zijn nek moet druppelen. De meeste honden verkiezen de druppeltjes omdat ze dit niet echt opmerken en het dus minder stress veroorzaakt voor je hond. Wij hebben nog één goede tip voor jou: geef je hond na het ontwormen een lekkere snack!

Wist je trouwens dat vlooien ook wormen kunnen overbrengen op je hond? Een goede ontworming gaat dus het best gepaard met een tijdige ontvlooiing! Uiteraard is het ook belangrijk om je hond te laten vaccineren, daarover lees je hier meer!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen