Er zijn kieskeurige honden met duidelijke dieetvoorkeuren, honden die zowat alles naar binnen spelen dat hun pad kruist en alle gradaties daar tussenin. Heb je een hond van het eerste type, dan durven we ervoor wedden dat hij af en toe zijn maaltijd overslaat. Neemt hij nog wel koekjes aan en drinkt hij voldoende, dan is dat meestal niets om je ongerust over te maken. Maar een hond die zelfs voor zijn absolute lievelingskost de neus ophaalt, voelt zich waarschijnlijk niet lekker. Lees hier waarom je hond zijn eetlust verliest en check wanneer je best een dierenarts raadpleegt. 

Waarom wil je hond niet eten? 

Dat je hond zijn eten laat staan, kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een lijst met vaak voorkomende redenen waarom honden plots niet meer willen eten. 
 
  • Je hond is ziek

    Een hond die zich niet goed voelt, heeft allesbehalve zin om te eten. Net zoals bij mensen ‘keert hun maag zich om’ bij de gedachte aan voedsel. Vaak hebben deze honden ook koorts, krijgen ze diarree of moeten ze braken. Ook zijn ze minder actief, zoeken ze een rustige plek op en slapen ze veel. Merk je één van deze symptomen op, overleg dan telefonisch met je dierenarts of een raadpleging nodig is. In de meeste gevallen gaan de symptomen na enkele dagen vanzelf weer over, maar het kan ook zijn dat je hond vergiftigd is of aan een ernstiger medisch probleem lijdt. 
     
  • Je hond heeft pijn

    Soms hebben honden wel zin om te eten, maar voorkomt pijn dat ze dat ook effectief doen. Gebitsproblemen en problemen met het tandvlees kunnen enorm pijnlijk zijn, maar het kan ook zijn dat je hond moeite heeft met slikken of dat hij door rugpijn geen goede eethouding kan aannemen. Ook in dit geval is het aan te raden om contact op te nemen met je dierenarts. 
     
  • Je hond krijgt medicatie

    Net zoals de mensenmaag, kan de hondenmaag flink van streek raken wanneer sommige geneesmiddelen worden toegediend. O.a. ontstekingsremmers, bepaalde antibiotica en chemotherapie ter behandeling van kanker staan bekend om hun eetlustremmende bijwerkingen. Vraag aan je dierenarts of je een extra middel tegen de misselijkheid kan geven, of er een ander medicijn beschikbaar is of gebruik onze tips (zie verderop) om het eten van je hond smakelijker te maken. 
     
  • Je hond heeft stress

    Zijn er recent grote veranderingen gebeurd in het leven van je hond? Het is niet abnormaal dat een dier tijdelijk zijn eetlust verliest na een verhuis, een verblijf in het asiel, een herplaatsing, een overlijden van een medehuisdier of het verdwijnen van een menselijk gezinslid (bijvoorbeeld na een scheiding). Een dierenarts kan je helpen met het voorschrijven van stressverminderende feromonen of medicatie. 
     
  • Je hond heeft last van zijn hormonen 

    Tijdens de loopsheid verandert de hormonenspiegel van een teefje zo drastisch dat ze er minder door kan gaan eten. Vooral bij de eerste loopsheid rapporteren hondeneigenaars dit fenomeen. Maar let op: ook reuen kunnen erdoor van slag raken. Verliest je reu zijn eetlust en zit hij voortdurend aan de deur of tuinpoort te jammeren, dan loopt er waarschijnlijk een loops teefje rond bij de buren. 
Zieke Duitse herder is bij de dierenarts
Vaak duidt een verminderde eetlust op een medisch probleem ... 
Bretoense spaniel voor poort
... Maar ook stress kan aan de oorzaak liggen, bijvoorbeeld wanneer de buurhond loops is 
  • Je hond is eenzaam 

    De meeste honden worden graag met rust gelaten tijdens het eten, maar toch appreciëren ze de aanwezigheid van hun eigenaar. Sommige honden zijn zelfs zo gehecht aan hun beste-vriend-op-twee-benen dat hun maag enkel lijkt te werken wanneer hun baasje in de buurt is. Eet je hond niet in het pension waar hij verblijft terwijl jij op reis bent? Dan treurt hij waarschijnlijk zo hard dat hij weigert om te eten. Laat zo’n hond alleen achter bij goede vrienden waar hij regelmatig op bezoek gaat en af en toe op proef mag logeren. 
     
  • Veranderde samenstelling van hondenvoer

    Voederfabrikanten pakken graag uit met een ‘verbeterde kwaliteit’ van hun product, maar vaak denken honden daar helemaal anders over. Zeker wanneer je hond al jarenlang dag in, dag uit hetzelfde eet, staat dit type ommezwaai garant voor problemen. Daarom is het een goed idee om je hond te laten wennen aan verschillende soorten hondenvoer. Switch regelmatig van merk en smaak, zodat je hond geen gewoontedier wordt. Vroeg of laat komt die instelling sowieso van pas: wanneer je hond op oudere leeftijd een bepaald dieet moet volgen, wanneer hij een allergie ontwikkelt of simpelweg wanneer de fabrikant ophoudt te bestaan. 
     
  • Vervallen voedsel

    Honden hebben een extreem goed reukvermogen en ruiken het meteen wanneer hun eten niet meer dezelfde kwaliteit heeft. Het is niet eens nodig dat de vervaldatum voorbij is: wanneer een pak brokken al lange tijd geopend is, gaan de aroma’s sowieso verloren. Koop dus liever geen zakken van 20 kg voor je kleine chihuahua en voorzie een bewaardoos die je luchtdicht kan afsluiten. Verkoopt jouw fabrikant zijn voeding in afsluitbare zakken, hevel dan slechts een deel uit de verpakking over in je bewaardoos en laat de rest in de zak zitten met zo weinig mogelijk lucht erbij. 
     
  • Veranderde routine

    Nog meer valkuilen van het gewoontedier zitten hem in de manier waarop je voedsel aanbiedt aan je hond. Geef je het altijd in dezelfde aardewerken kom, om 19u in de keuken? Dan heeft Fifi misschien helemaal geen zin in datzelfde voedsel in een gloednieuw metalen bakje om 16u30 in de veranda. Ook deze vorm van eetprotest kan je voorkomen door variatie aan te bieden, zodat je hond niet helemaal van slag raakt wanneer je onverwacht de routine moet doorbreken. 
     
  • Je hond heeft het warm

    Wanneer het buiten erg warm is en ook je huis stilaan opgewarmd raakt door de zomerzon, kan dat een benauwd gevoel geven aan je hond. Het is niet abnormaal dat je hond in zo’n omstandigheden wat minder eet of eens een maaltijd overslaat. Let er wel op dat hij zeker voldoende drinkt en voorzie eventueel een ventilator of airco-systeem voor oudere honden. 
Zieke jack russel terriër ligt naast eet- en drinkbakje
Wil je je zieke hond toch een handje helpen met eten? Maak dan zijn voedsel warm of giet er wat kippenbouillon overheen. 

Hoe maak je voedsel smakelijker voor een hond die niet wil eten? 

Weet je ondertussen waarom je hond niet meer eet, is je dierenarts op de hoogte, maar wil je hem toch wat extra in de watten leggen? Gebruik dan deze tips! 
 
  • Warm het voedsel gedurende een tiental seconden op in de microgolfoven tot het lauw is of doe er (in het geval van droge brokken) wat warm water bij. Zo komen de aroma’s beter vrij en geurt het hondenvoer lekkerder. 
     
  • Gebruik in plaats van water eventueel zelfgemaakte kippenbouillon (zonder zout) of het nat uit een blik (niet gepekelde!) tonijn. 
     
  • Probeer eens een andere hondenvoeding. Net zoals sommige mensen geen mossel meer binnenkrijgen nadat ze er één keer misselijk van geworden zijn, kunnen ook honden de (onjuiste) link leggen met het voedsel dat ze aten vlak voordat ze ziek werden. Die associatie kan zo sterk zijn dat ze voor eeuwig in hun geheugen gegrift blijft. 
     
  • Soms helpt het om te switchen tussen natvoer en droogvoer. 
     
  • Ga op zoek naar extra smakelijk voedsel om je zieke hond tijdelijk toch te overtuigen om iets te eten. Bepaalde dieetvoeding (bijvoorbeeld voor honden met nierproblemen of voedsel met ‘recovery’ op de verpakking) is extra lekker. Ook babyvoeding met vlees erin kan veel honden bekoren - let dan wel op dat er geen voor honden schadelijke ingrediënten in zitten zoals ui of knoflook. Later kan je het smaakbommetje vermengen onder zijn normale voeding. 
     
  • Help je hond eventueel met eten wanneer hij zich niet goed voelt. Een gezonde portie ‘tender loving care’ kan wonderen doen en een zieke hond laat zich graag bedienen en verzorgen door zijn allerliefste eigenaar. Voer je hond bijvoorbeeld met de hand of hou zijn eetbak vast voor hem. 
 
  

Wat als er helemaal niks aan de hand is? 

Ben je er 100% zeker van dat je hond medisch helemaal in orde is én dat hij niks heeft om je zorgen om te maken? Dan kan het zijn dat je hond gewoon zijn neus optrekt om aandacht (of andere lekkernijen) af te dwingen. In dat geval helpen deze tips: 
 
  • Geef je hond geen tussendoortjes meer en voeder hem niet van tafel
     
  • Laat zijn eetkom vijf minuten staan en neem hem daarna weer weg tot de volgende eetbeurt 
     
  • Besteed geen aandacht aan zijn onwil om te eten en moedig hem niet aan om toch een hapje te eten 
     
  • Bij deze honden is het net wél interessant om een dagelijkse routine in te bouwen die aankondigt wanneer en hoe lang er eten beschikbaar is 
Dalmatiër puppy bij de dierenarts
Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts met een pup die niet wil eten

Bel bij twijfel altijd de dierenarts!

Een hond die stopt met eten voor een korte tijd, is meestal niets om je zorgen over te maken. Bel altijd je dierenarts in één van de volgende gevallen: 
 
  • Je hond stopt ook met drinken
     
  • Je hond is nog een puppy 
     
  • Je hond heeft diarree
     
  • Je hond braakt 
     
  • Je hond heeft koorts
     
  • Je hond maakt een zieke indruk 
     
  • Je hond heeft mogelijk vergif gegeten
     
  • Je hond heeft iets ingeslikt dat niet eetbaar is
 
Tenslotte is het belangrijk om elke verandering in eetgewoonten van je hond goed in de gaten te houden. Heeft je hond in zijn hele leven nog nooit een maaltijd overgeslagen, maar doet hij dat de laatste tijd regelmatig, dan laat je best een grondige check-up met bloedonderzoek uitvoeren bij de dierenarts. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen