Je kat achterlaten in vreemde handen … Voor veel katteneigenaars is het zo’n grote stap, dat ze ervoor kiezen niet op reis te gaan. Of ze nemen poeslief mee naar het buitenland. Toch kan je je kat met een gerust hart toevertrouwen aan de zorgen van een professional. Of je kat een hotel of catsitter verkiest, is een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Lees hier waarop je moet letten voor een goede match.

Catsitter of kattenoppas 

Veel katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en raken helemaal van hun melk wanneer ze niet op hun vertrouwde plekjes kunnen slapen. Zulke katten zijn het meest gebaat bij een goede catsitter of kattenoppas: iemand die ervoor zorgt dat je viervoeter op tijd eten en drinken krijgt, dat de kattenbak tweemaal daags gereinigd wordt en dat je kat eventueel de nodige medicatie toegediend krijgt. Dat alles - inclusief aaisessies - gebeurt aan huis zodat je huistijger in zijn eigen, vertrouwde omgeving kan blijven. Sommige catsitters doen hun werk met zoveel liefde en toewijding dat ze zelfs regelmatig foto-updates sturen! 
 
Wil je je kat toevertrouwen aan een catsitter? Stel dan volgende vragen om in te schatten of zijn/haar diensten aan jouw wensen voldoen:
 
 • Hoeveel ervaring heeft de catsitter? 
   
 • Volgde hij/zij cursussen om het gedrag van katten beter te begrijpen? 
   
 • Komt de kattenoppas in jouw huis wonen of komt hij/zij dagelijks (of tweemaal per dag) langs
   
 • Heeft de kattenoppas een basiskennis van EHBO bij katten? 
   
 • Neemt de catsitter dagelijks tijd om even te spelen met je kat, om verveling tijdens je afwezigheid te voorkomen? 
   
 • Krijg je foto-updates van je kat tijdens je reis? 
 
Spreek enkele weken voor je verlof al eens af met je toekomstige catsitter, zodat jij (en je katten) kennis kunnen maken. Zoeken je katten toenadering? Hoe gaat de catsitter met hen om? Op dit moment kan je ook duidelijk maken wat jouw verwachtingen zijn en kan de kattenoppas vertellen hoe hij/zij jouw kat in de watten zal leggen terwijl jij ligt te zonnebaden op je vakantiebestemming. 
 
 

Kattenhotel of kattenpension

Is je kat minder hard gehecht aan haar omgeving en voelt ze zich snel thuis op een nieuwe locatie, dan kan je terecht in een kattenhotel of kattenpension. Dat is een plek waar verschillende katten tegelijk verblijven en verzorgd worden. Enkele aandachtspunten: 
 
 • Leven de katten in een aparte kamer of doet het hotel aan groepshuisvesting? De meeste katten houden niet van vreemde soortgenoten in hun buurt, dus een pension met individuele kamers geniet de voorkeur. 
   
 • Katten willen ook geen andere katten zien, om zich goed te voelen. Kies dus voor een hotel waar de bewoners elkaar nooit te zien krijgen door zorgvuldig geplaatste zichtbarrières. 
   
 • Katten zijn gewoontedieren, ga op zoek naar een pension waar je zoveel mogelijk je eigen kattenbak, vulling, krabpaal, mandjes, speelgoed en voeding mag meebrengen. Hoe meer spullen (en geuren) je kat herkent, hoe beter ze zich zal thuisvoelen. 
   
 • Een kale kamer is de nachtmerrie van elke kat. Ze heeft op z’n minst enkele plekjes nodig om zich veilig te verschuilen, zowel in de hoogte als op de grond. 
  
Ga voor je op reis vertrekt even langs bij het kattenhotel van jouw keuze, zodat je met eigen ogen kan zien hoe ze te werk gaan. Door alles van tevoren met de eigenaars al even door te nemen, sta je later niet voor verrassingen en kan je met een gerust hart op reis vertrekken. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen