Kattenkruid is een plant die officieel de Nepeta cataria heet. De plant werkt prikkelstimulerend waardoor een kat meestal wat beter ruikt dan anders. Toch kan de plant ook sterkere effecten hebben. Sommige katten lijken helemaal high te worden en reageren er in extase op. Wat doet jouw kat wanneer ze kattenkruid in de neus krijgt? 

Niet alle katten reageren op kattenkruid. Dat zit in de genen: alleen katten die een bepaald gen dragen vertonen één van de typische kattenkruid-reacties. Volgens wetenschappelijk onderzoek is ongeveer de helft van alle katten gevoelig aan het kruid. Ze gedragen zich alsof ze high zijn: ze rollebollen over de grond, wrijven met hun kopje over het kruid, likken eraan en kwijlen soms. Dat gedrag kan enkele minuten duren tot de kat uiteindelijk wegwandelt. Of de katten dan echt high zijn, kunnen we moeilijk nagaan, maar vast staat dat het beloningssysteem in hun hersenen gestimuleerd wordt - net zoals drugs dat doen. 
 

Mugwerend effect van kattenkruid

Of jouw huistijger het ook echt beseft, is nog maar de vraag, maar kattenkruid weert muggen af. Waarschijnlijk kregen katten die zich graag insmeren met het goedje een evolutionair voordeel, omdat ze zich (ongewild) beter beschermen tegen insectenbeten en de kwalijke gevolgen die die met zich kunnen meebrengen. Geen wonder dus dat poes-lief vooral haar 'weke delen' (ogen, snuit, oren) tegen het kruid vlijt!
 

Wist je dat...

Enkele andere planten dezelfde reactie kunnen uitlokken bij je kat, zoals valeriaanwortel en matatabi? Je kunt je speeltjes dus aantrekkelijker maken door deze geuren erop te doen. Test uit wat jouw kat het liefst heeft en trakteer haar regelmatig op een deugddoende kruidensessie. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen