Ben je op zoek naar een leuke uitstap tijdens de kerstvakantie, met fun voor jou én je hond? In Mol kan je op Snuffeltocht gaan: een uitgestippelde wandeling speciaal voor viervoeters. Onderweg zoek je naar ‘hondenhokjes’ waarin opdrachten zitten voor honden én voor hun baasjes. Met uitgeputte-hond-garantie! 
Sommige honden zijn gek op van zwemmen, anderen leven zich uit op de speelweide en er zijn er die zweren bij een echte ‘hondensport’ zoals agility of canicross. Maar waar elke hond van houdt, is zonder twijfel snuffelen! 
 

De voordelen van snuffelen voor je hond

Terwijl wij de wereld doorheen onze ogen waarnemen, rekenen honden vooral op hun onnavolgbare neus. Die werkt trouwens helemaal anders dan ons reukorgaan: een hondenneus is in staat om elke geur apart te detecteren. Daar heeft je hond wel wat tijd voor nodig: aan een strak tempo doorlopen is dus niet zo interessant voor hem. 
 
Tijdens een ‘snuffelwandeling’ bepaalt je hond dan ook het tempo. Hij loopt aan de leiband, liefst eentje van 2 of 3 meter lang, en mag elk geurtje zo lang inspecteren als hij zelf wil. Door hem die tijd te geven, voelt je hond zich minder gehaast en trekt hij vanzelf minder aan de leiband. Hij wordt er ook écht moe van: 20 minuten snuffelen bezorgt hem evenveel voldoening als een uur flink doorstappen! 

Natuurlijke geuren en hondse opdrachten

Omdat er dagelijks heel wat honden de Molse Snuffeltocht uittesten, valt er erg veel interessants te besnuffelen. Je hond ruikt zijn voorgangers, maar ook alle andere geuren van het bos en zijn bewoners. Een echt speurneuzen-walhalla
 
Om aan de Snuffeltocht te kunnen beginnen, heb je een deelnameformulier nodig. De toeristische dienst is gesloten omwille van corona, maar hier kan je het zelf afdrukken. Parkeren doe je aan de begraafplaats Heidehuizen en van daaruit wandel je richting het eerste wandelknooppunt (98). 
 
Vanaf dan is het uitkijken naar miniatuur-hondenhokken die langs de route opgesteld staan. In elk hokje zit ofwel een opdracht voor je hond, ofwel een vraag die je zelf moet beantwoorden. Voor de opdrachten moet je hond nu eens niet zijn neus gebruiken, wel moet hij onder, over en tussen natuurlijke en minder natuurlijke obstakels manoeuvreren. Omdat je de meeste zaken op élke wandeling terugvindt, vormt de wandeling een goede inspiratiebron om je dagelijkse wandelingen wat spannender te maken.

Wordt jouw hond snuffelkampioen? 

Ook voor jou als begeleider zijn er opdrachten. Allerlei beestige vragen passeren de revue, die je telkens een letter opleveren. Met die letters puzzel je een 9-letterwoord bij elkaar. Na 4,5 kilometer wandelplezier, rest er nog één taak: een handtekening van de eigenaar en een modderpoot van je hond om het deelnameformulier te ‘valideren’. Wie weet val je wel in de prijzen!

Aanbevolen artikelen