Een onoplettende hond of kat loopt zonder nadenken een drukke weg op en wordt gegrepen door een voorbijrijdende auto. Je hoopt dat je het nooit moet meemaken, maar jammer genoeg gebeurt het nog al te vaak ... Of je nu zelf achter het stuur zat of als toevallige voorbijganger het verkeersslachtoffer ziet liggen langs de kant van de weg: dit is wat je moet doen met een aangereden hond of kat.

Het belang van de chip

Met een dicht wegennet zoals het onze is het niet verwonderlijk dat er regelmatig slachtoffers vallen in het verkeer. En het zijn niet enkel mensen die om het leven komen na een botsing. Jaarlijks zouden zo’n 300.000 dieren sterven door een aanrijding op de openbare weg – al schatten experts dat dit aantal tot zes keer hoger zou liggen, omdat niet alle verkeersslachtoffers opgemerkt worden. Veel van die slachtoffers zijn wilde dieren, zoals vossen, egels, vogels en padden, maar helaas ontsnappen ook huisdieren niet aan dit trieste lot.
 
En in tegenstelling tot wilde dieren heeft een aangereden hond of kat in de meeste gevallen een baasje dat hen zal missen. Daarom is het des te belangrijker om het slachtoffer te kunnen identificeren, zodat de eigenaar op de hoogte kan gebracht worden. Alweer een overtuigend argument om je hond of kat zeker te laten chippen! Hoe hard het ook is om het slechte nieuws te krijgen, als je geliefde huisdier vermist is, zal je altijd de zekerheid verkiezen boven de onzekerheid. Bovendien verdient elk dier het om na een ongeluk de nodige medische zorgen te krijgen of – bij dodelijke afloop – op een waardige manier te rusten worden gelegd.
Een aangereden hond of kat met een identificatiechip kan snel met zijn eigenaar herenigd worden

Stap voor stap de juiste hulp bieden
 

Steek niet zomaar de straat over 

Zie je een aangereden hond of kat midden op de rijbaan liggen, dan heb je misschien de neiging om meteen naar het dier toe te lopen om het te helpen. Niet doen, want zo loop je zelf het risico om aangereden te worden! Kijk goed links en rechts en geef een duidelijk sein aan naderende automobilisten om ze te laten vertragen, zodat je het aangereden dier veilig kan benaderen. Je kan hierbij altijd omstanders inschakelen om je te helpen.
 
 

Verplaats het dier naar een veilige plek

Is de hond of kat gewond maar nog in leven, pas dan altijd goed op wanneer je hem benadert. Gewonde dieren kunnen onvoorspelbaar reageren en je krabben of bijten wanneer je ze probeert op te tillen. 
 
  • Leg voorzichtig een jas of deken over het dier voor je het verplaatst. Een hond doe je best een muilband of iets wat daarvoor kan dienen aan, maar doe dit alleen als je zeker bent dat hij geen ademhalingsproblemen heeft! Is dat wel het geval, dan verwijder je best zo snel mogelijk zijn halsband als hij die draagt.
     
  • Een gewond dier oppakken kan riskant zijn, omdat je niet weet welke interne verwondingen het heeft. Je legt de hond of kat daarom beter op een soort draagberrie – een plank of een stevig stuk karton of plastic – om hem veilig naar de kant van de weg te verplaatsen. 
     
  • Denk je dat het dier een gevaar voor jezelf of voor andere weggebruikers kan betekenen, dan blijf je beter uit de buurt en bel je naar het noodnummer 101.
Vrouw helpt hond na aanrijding
Wees voorzichtig als je een gewond dier wil helpen: door angst of stress kunnen ze onvoorspelbaar reageren

Zoek uit of de eigenaar in de buurt is 

Misschien heeft de hond zich tijdens het wandelen losgerukt en komt zijn baasje er nog achteraan gehold, of woont het kattenbaasje aan de overkant van de straat en heeft zij alles zien gebeuren. In dat geval kan de eigenaar zich over zijn huisdier ontfermen.
 
 

Neem contact op met een dierenarts

Is er geen baasje in de buurt, bel dan zo snel mogelijk een dierenartsenpraktijk in de buurt en breng het dier er indien mogelijk zelf naartoe. De dierenarts kan het beestje grondig onderzoeken, behandelen en via de chip de eigenaar opsporen. Bij hevige bloedingen is het belangrijk dat je in de tussentijd probeert om druk uit te oefenen op de wonde, zodat het bloeden stopt. Breng eventueel een knelverband aan ter hoogte van de ledematen in kwestie – je kan hiervoor ook een broekriem of een sjaal gebruiken.
 
Wil je altijd voorbereid zijn om zelf de eerste zorgen toe te dienen, dan is het handig om een EHBO-kit voor honden of katten in je auto te bewaren.
 
 

Contacteer de politie bij overlijden  

Wanneer het ter plaatse meteen duidelijk is dat het dier overleden is, bel je naar de lokale politie. Ook zij hebben een chiplezer waarmee ze de identiteit van het baasje kunnen achterhalen en hem vervolgens contacteren.
 
 

Wat als je zelf de aanrijding veroorzaakte?

Ben je zelf verantwoordelijk voor het ongeluk en is het baasje ter plaatse, dan zal je samen het nodige papierwerk in orde moeten brengen voor de verzekering. Wanneer de eigenaar van het dier niet in de buurt is, is het jouw verantwoordelijkheid om je te melden bij de politie. Helaas plegen heel veel aanrijders van een huisdier vluchtmisdrijf omdat ze in paniek raken of de mogelijke kosten willen ontlopen. Stel jezelf altijd de vraag: wat zou jij willen wanneer het jouw eigen huisdier was?
 
Ben je als automobilist in fout, dan zijn de dierenartskosten en eventuele herstelkosten aan je wagen sowieso voor jou. Reed je aan een normale snelheid en kon je niet tijdig uitwijken, omdat de hond of kat onverwacht de weg op rende, dan kon je niets doen aan het ongeluk en is het de ‘bewaker’ van het huisdier die aansprakelijk wordt gesteld. De redenering is dan dat die zijn hond of kat onder controle had moeten houden. Jij hoeft dan in principe ook de eventuele kosten niet op jou te nemen, want die worden in dat geval gedekt door de familiale verzekering van de tegenpartij.
 
Vrouw naast gewonde hond
Heb je een dier aangereden? Sla dan niet op de vlucht, maar meld je zo snel mogelijk bij de politie

Emoties na een aanrijding

Een dier aanrijden doe je uiteraard niet voor je plezier. Zowel voor de eigenaar van de hond of de kat als voor jezelf kan dit een heel emotioneel, soms zelf traumatiserend gebeuren zijn. De Belgische wetgeving beschouwt een hond of kat helaas nog steeds als een ‘ding’, maar dat wil nog niet zeggen dat jij dat ook moet doen. Probeer het regelen van de formaliteiten na een aanrijding dan ook op een serene manier te doen en heb begrip voor de emoties die er langs beide kanten bij komen kijken.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen