De meesten van ons beschouwen honden als huisdieren. Niet zo vreemd als je bedenkt dat zelfs de bergkangoeroe, de steppezebra en de waterbuffel op het lijstje van officiële huisdieren staan. In de westerse culturen wordt de hond dus inderdaad gezien als een onderdeel van de samenleving. Meer nog: hij is een gezelschapsdier, een lid van de familie.

Een hond in een buggy: niet zo'n vreemd beeld in Japan!
Niet-westerse culturen associëren honden onder andere met voedsel (zo eten Chinezen hondenvlees). Daarnaast worden honden ook beschouwd als nuttige dieren om te jagen, te waken of te zwerven. Sommige niet-westerse culturen zien honden als gevaarlijk, onbetrouwbaar of ‘onrein’. Sommige leden van deze culturen zijn daarom bang voor hen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de islam. De behandeling van honden door moslims is nog steeds een punt van discussie bij islamitische geleerden. Door de koran worden honden namelijk beschreven als onhygiënisch zijnde, waardoor moslims vaak geen honden zullen aanraken tenzij ze meteen daarna hun handen kunnen wassen. Ze zullen ook zelden een hond als huisdier hebben. In man uit het Midden-Oosten zou dus wel eens heel verbaasd kunnen opkijken als hij een reis naar Japan zou maken, waar honden worden aangekleed, als mensen worden behandeld en zelfs rondgereden worden in buggy’s.
Als jij toch liever een hond als speelkameraad wilt dan hem pakweg op te peuzelen, ontdek dan hier welk hondenras het best bij je past.