Komt Halloween eraan of wil je graag een gepersonaliseerd kerstkaartje versturen? En heb je zin om je hond daarvoor in een grappig pak te hijsen? Dat kan, maar enkel en alleen als dat op een stressvrije manier kan én met respect voor het dier. Lees hier wanneer het wel of net niet ok is om je hond te verkleden. 
Als je Instagram opent, lijkt het wel het nieuwe normaal: honden (en ook katten) die poseren in de gekste outfits. Hoe schattig, grappig of snoezig het resultaat ook is, het beeld van een dier in een pakje roept vaak ook wat weerstand op. Een hond hoort immers hond te zijn, of niet? 
 
 

Wanneer is het ok om je hond aan te kleden? 

Er zijn best veel momenten te bedenken waarop het wél ok is om je hond aan te kleden: 
 
 

Bij koud weer

Sommige hondenrassen hebben het gewoonweg té koud in de winter. Naakthonden, maar ook bijvoorbeeld whippets en andere kleine honden, kunnen best wat hulp gebruiken om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook oudere honden die minder actief zijn, genieten soms van wat extra warmte.
11-jaar oude jack russel met jasje in de sneeuw
Deze 11-jaar oude jack russel terriër heeft een korte vacht en kan best wat warmte gebruiken op koude dagen

Om medische redenen

Om te vermijden dat je hond na een operatie zijn wonden gaat likken, kan het juiste kledingstuk hulp bieden. Ook bij honden met ernstige huidproblemen of bijvoorbeeld een grasallergie kan een goed zittend hondenshirt deel uitmaken van het behandelplan. 
 

 
Als hulp voor angstige honden

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat sommige honden minder angstig worden wanneer ze een strakke hondentrui dragen. Er werd zelfs een speciale ‘thundershirt’ ontwikkeld om te dragen tijdens onweer of vuurwerk. De druk van zo’n shirt geeft honden een comfortabel gevoel en werkt kalmerend - als het op de juiste manier aangeleerd wordt, tenminste. 
 
 

Om beter zichtbaar te zijn in het donker

Moet je 's morgens voor het ochtendgloren de hond uitlaten of kan je pas na je werk weer op pad met je trouwe viervoeter, dan kan het een goed idee zijn om je hond een reflecterend of zelfs lichtgevend jasje aan te meten.  
 
 

Voor één keertje

En ja hoor, als je gewoon voor één keer een schattige foto van je hond wil maken, dan kan dat best. Maar alleen als je hond dat ok vindt: maak er een leuk spelletje van, met veel beloningen en check continu de lichaamstaal van je hond (zie verder). Ken je hond: vindt hij nieuwe dingen maar niks, dan vindt hij dit spelletje waarschijnlijk helemaal niet leuk. 
Chihuahua verkleed als pompoen
Deze chihuahua is helemaal niet blij met zijn kostuum: je ziet verschillende stresssignalen (oren naar achteren, hijgen, gespannen mondhoeken). Het pakje ziet er ook erg warm uit en vermoedelijk belemmert het zijn voortbeweging. 

Wanneer is het niet ok om je hond te verkleden? 

 

Je hond is angstig of nerveus

Een hond die het van jongs af gewend is om jasjes te dragen, zal waarschijnlijk geen problemen hebben met een gekke outfit. Maar als hij nog nooit hondenkleren heeft gedragen, is het niet eerlijk om hem zomaar voor de leeuwen te gooien. Vertoont je hond tekenen van stress (hijgen, geeuwen, schudden, het hoofd wegdraaien, het oogwit tonen, beven, …), stop dan meteen met je plannen. Sommige honden ‘bevriezen’ en weigeren nog een stap te verzetten, ook dan haal je je hond zo snel mogelijk uit die benarde situatie. Een grappige foto is écht geen vertrouwensbreuk tussen jou en je hond waard! Denk eens na over toffe alternatieven: een foto van je hond naast een uitgeholde pompoen of met een lichtgevende halsband is minstens even leuk.
Hond met slabbetje naast pompoenen
Deze labrador houdt niet van verkleedpartijen, maar staat toch mooi op de halloween-foto! 

De outfit is niet geschikt voor jouw hond

Een kostuum dat heel moeilijk is om aan te trekken, laat je beter in de winkel liggen. Check ook of je hond zich nog als een hond kan gedragen met zijn pakje aan: spullen die het zicht belemmeren of te strak zitten om normaal te kunnen stappen, zijn sowieso een no-go. Hoe warm krijgt je hond het met zijn outfit aan? Ook dat is belangrijk om vooraf én tijdens de verkleedpartij te monitoren. Een hond die al een dikke vacht heeft, raakt snel oververhit. En dan hebben we het nog niet gehad over allerlei versieringen en accessoires, die liever niet in de maag of darmen van je hond belanden!
 
Kortom: laat je hond nooit alleen achter in zijn hondse kleren en doe hem alleen kleren aan als hij zich er goed én gelukkig in voelt. 
 
 

Hoe maak je een verkleedpartij fun voor je hond? 

Of het nu is voor een eenmalige fotosessie of om het comfort van je hond te verhogen, het aankleden moet altijd stap voor stap aangeleerd worden. Door je hond te tonen dat zijn verkleedpakje altijd gepaard gaat met leuke dingen, gaat hij het als vanzelf associëren met een positief gevoel. Je moet te allen tijde vermijden dat hij het kostuum linkt aan dwang of angst, want die emoties zijn moeilijk terug om te buigen. Zo kan je te werk gaan: 
 
  • stap 1: Leg de kleding ergens waar je hond eraan mag snuffelen. Beloon hem in de buurt van de outfit met allerlei lekkers. Laat je hond de kledij op eigen tempo onderzoeken
     
  • stap 2: Neem de kleding vast en breng de outfit dichter bij je hond. Beloon met lekkers wanneer je hond hierbij ontspannen blijft en geen tekenen van stress vertoont. Lukt ontspannen nog niet? Ga dan een stapje terug. 
     
  • stap 3: Pas als dit goed gaat, ga je je hond aanraken met het kledingstuk. Wrijf ermee over alle lichaamsdelen die later met de stof in aanraking zullen komen. Beloon uitvoerig en neem een stapje terug als je hond zich nerveus gedraagt. 
     
  • stap 4: Als je hond helemaal ok is met het jasje over zijn volledige lichaam, kan je het voorzichtig aantrekken. Nu pluk je de vruchten van een perfecte voorbereiding!
 
Neem je tijd om alle stappen te doorlopen en doe alles op het tempo van je hond. Sommige honden zullen zich binnen enkele minuten gewillig laten verkleden, andere honden hebben verschillende sessies nodig verspreid over misschien wel meer dan een week tijd. 

 

Conclusie: is het ok om je hond aan te kleden? 

De allerbelangrijkste vraag is: vindt je hond het ok om zich te laten aankleden? Is het antwoord ‘ja’ en houdt hij van al die extra aandacht: ga dan je gang, zolang het veilig blijft. Ook als je hond het echt nodig heeft, heb je onze zegen. Maar heb je een gevoelige, verlegen, angstige of nerveuze hond die verkleedpartijtjes helemaal niks vindt? Dan zoek je beter een andere hobby voor je hond en toon je hem op Instagram ‘puur natuur’! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen