De meeste huishonden krijgen vroeg of laat gebitsproblemen, maar komen pas bij de dierenarts wanneer ze uit hun bek beginnen te stinken. Vaak zit er dan niks anders op dan onder verdoving de tanden aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Toch hoeft het zover niet te komen wanneer je dagelijks even de tijd neemt om de scherpe tanden van je beste vriend te verzorgen. Dat kan trouwens levens redden: in het ergste geval reizen de bacteriën uit zwaar ontstoken tandvlees via de bloedbaan naar andere organen en veroorzaken ze daar ernstige schade. 

Net zoals mensen krijgen honden eerst melktanden en daarna hun definitieve gebit. Als ze (of wij) hun tanden niet goed laten verzorgen, krijgen ze te kampen met tandplak. En als tandplak niet tijdig wordt aangepakt, wordt het tandsteen. In het ergste geval vallen hun tanden zelfs uit en ontstaan er secundaire infecties. Er bestaan gezonde snacks voor honden die de vorming van tandsteen verminderen en ervoor zorgen dat hun tanden en tandvlees gezonder blijven, maar deze kunnen het gunstige effect van tandenpoetsen niet vervangen.
 
En dat tandenpoetsen belangrijk is, is een echt understatement. Het aanleren kost tijd en geduld, maar de gezondheid van je hond krijgt er een boost van. Door regelmatig te poetsen vermijd je het ontstaan van tandsteen én voorkom je pijnlijke tandvleesontstekingen. Bovendien spaar je heel wat geld uit, want sommige honden maken zo snel tandplak aan dat ze jaarlijks onder verdoving moeten voor een poetsbeurt - iets wat je sowieso liefst vermijdt. 

Tandenpoetsen bij honden is geen eenvoudige klus, omdat het zoveel tijd kost om het aan te leren. Toch kan elke hond het leren! Laat je hond liefst op jonge leeftijd al wennen aan deze belangrijke verzorgingstaak. Ongeacht de leeftijd van je hond, moet je het tandenpoetsen heel langzaam opbouwen. Maak van bij het begin gebruik van speciale tandpasta voor hond: die smaakt lekker vlezig en kan je hond misschien overtuigen dat tandenpoetsen helemaal niet zo erg is.
 
Doe wat hondentandpasta op je vinger en raak zachtjes de lip aan van je hond, laat hem vervolgens het goedje oplikken. Pas wanneer hij zich zonder problemen laat aanraken aan de mond, kan je een stapje verder gaan. Weersta aan de verleiding om de mond van je hond hardhandig open te sperren, want dan verliezen de meeste honden alle vertrouwen in een goede afloop. Beter is het om gewoon de lippen op te tillen zodat je bij de buitenkant van de tanden kan. 

Als je zonder problemen een lip van je hond mag optillen, raak dan eens (met tandpasta op je vingertop) een tand aan. Doe dat op verschillende plekken in de mond, maar alleen daar waar je hond het op dat moment ok vindt (let op stresssignalen!). Telkens je een stap te ver gaat, moet je opnieuw vertrouwen winnen en enkele stappen teruggaan in je training. Hou sessies kort en eindig met een goed gevoel, bijvoorbeeld door je hond te tracteren op een leuk trekspelletje.
  
Stilletjesaan kan je de duur van de aanrakingen gaan uitbreiden. Hou je vinger-met-tandpasta nu eens een seconde ter plaatse en bouw geleidelijk op tot meerdere seconden. Als dat ook goed gaat, voeg je beweging toe: net alsof je met je vinger de tanden van je hond aan het poetsen bent. Pas dan komt de speciale hondentandenborstel eraan te pas - hou er rekening mee dat je hond opnieuw aan dit gekke ding moet wennen. Best begin je je training terug van voren af aan, maar je zal merken je hond nu veel sneller alle stappen doorloopt dankzij al je voorbereidend werk. De meeste hondentandenborstels bestaan uit een plastic of stoffen hoesje dat je over je wijsvinger kan schuiven.
 
Ben je nog steeds aan het oefenen? Dan is jouw hond vanaf nu klaar voor een dagelijks verwenmomentje met de tandenborstel en tandpasta, beide speciaal voor honden. Doe dat elke dag op een vast tijdstip, zodat je hond voortaan met een brede, witte glimlach door het leven kan! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen