Ondanks alle maartse buien en aprilse grillen van de afgelopen weken, kan je aan de vacht van je paarden en pony’s zien dat de lente nu écht in het land is. De grote hoeveelheid paardenhaar die achterblijft in je borstels, dekens en zadeldekjes liegen er natuurlijk ook niet om. Daarom is het nu, vlak na de rui, het ideale moment om je paardenstal (en omstreken) te onderwerpen aan een grondige schoonmaakbeurt. Om zeker niets te vergeten, geven we je hier de tien ultieme tips voor een grondige lenteschoonmaak! 

1. Paardenstal schoonmaken

Kies een droge, zonnige dag uit om je paardenstal weer te laten schitteren. Dat geeft niet alleen een fijn gevoel, je voorkomt er ook ziektes, wormbesmettingen en vliegenplagen mee. Begin in de ochtend en zet je paard op de paddock of in de weide. Maak de stal helemaal leeg en verwijder al het oude strooisel. Verwijder spinnenwebben met een ragebol en stof op hoogtes met een bezem. Neem dan de hogedrukreiniger om alles nat te spuiten en gebruik een niet-toxische allesreiniger om in te zepen. Schrob de vloer eventueel met een geschikt ontsmettingsmiddel. Verwijder chemische resten door alles opnieuw nat te spuiten. Maak je stal zo droog mogelijk en laat ze nog enkele uren nadrogen met alle deuren open. Voorzie eventueel een extra werkdag om de binnenmuren een nieuw likje verf te geven of het hout te behandelen - gebruik ook dan paardvriendelijke producten. 
 

2. Reinig waterbakken en voeremmers

Besteed extra aandacht aan het schoonmaken van de bakken waaruit je paarden eten en drinken. Gebruik heet water om alle etensresten te verwijderen en schrob de drinkbak goed schoon met een harde borstel. Gebruik geen chemische middelen zoals bleekmiddel, maar kies bijvoorbeeld voor een goed afwasmiddel. 
 

3. Voederkamer en hooiopslag

Als het goed is, is je hooivoorraad ondertussen voldoende geslonken om ook de hooiopslagplaats uitvoerig schoon te vegen. Verwijder ook hier zoveel mogelijk stof en spinnenwebben en kijk na of de paletten waarop je het hooi stapelt nog in goede staat zijn. Vind je nog oude voervoorraden of aangebroken dozen met paardensnoep die je al eeuwen niet meer gebruikt? Dan is het nu het moment om alles wat overbodig is weg te gooien. Bekijk ook de houdbaarheidsdatums van supplementen en eventuele medicatie. 
Meisje poetst zadel in de zon
Kies een zonnige dag uit om je rijgerief te poetsen 
Poetsdoos gevuld met paardenborstels
Vergeet niet om ook je poetsdoos schoon te maken 

4. Zadelkamer en poetsgerief 

Maak je zadelkast helemaal leeg en onderwerp alles aan een grondige inspectie. Zitten er dingen in die je niet meer gebruikt? Verkoop ze op een tweedehandssite of op Facebook, of doneer ze aan een goed doel. Maak je hoofdstel en zadel schoon met lederzeep en vet ze daarna in met een balsem of vet. Verwijder alle haren uit je paardenborstels en maak een sopje met Dettol in je poetsdoos waarin je alle poetsmateriaal een tijdlang laat weken. Spoel alles grondig na en laat drogen in de zon. 
 

5. Paardendekens en zadeldekjes laten wassen

Vooraleer je je winterdekens opbergt tot het weer kouder wordt, kan je hen best ook even laten wassen. Zou het geen zonde zijn om hen - boordevol stof, modder en paardenhaar - in je pas gepoetste zadelkast te leggen? Daarnaast voorkomt een professionele reinigingsbeurt ook dat je paard schimmels of luizen oploopt én kan je je dekens opnieuw waterdicht laten maken. Tijdens de maand april krijg je in je Aveve-winkel 10% korting op elke wasbeurt. Ook zadeldekjes, bandages en beenbeschermers kan je er binnenbrengen. 
 

6. Je paard of pony zelf 

Vergeet zeker niet om ook je vierhoever eens uitgebreid te verwennen met een beauty-behandeling. Om je paard of pony helemaal te wassen, is het nu misschien nog nét iets te koud. Wel kan je zijn manen en staart uitgebreid ontklitten en wassen met paardenshampoo. Gebruik een ijzeren borstel om het winterhaar zoveel mogelijk weg te kammen. Knip eventueel de vetlokken en de kroonrand bij, maar laat de ‘paardenbaard’ zoveel mogelijk staan. Je paard verliest een extra zintuig als je de tastharen op zijn lieve snoet wegknipt! Ontworm je je paarden niet standaard om de drie maanden, breng dan nu een meststaal binnen bij de dierenarts om te checken op parasieten. 
Manen van een haflinger pony worden gewassen
Maak de manen van je paard weer wit met paardenshampoo 
Tinker op de weide met een vuil deken
Laat je paardendekens professioneel schoonmaken om schimmels en luizen te voorkomen 

7. Inspecteer je weide

Vooraleer je je paarden opnieuw op de weide laat, onderwerp je die best aan een grondige inspectie. Zijn alle linten nog intact en vind je geen rotte palen? Zijn de sluitingen nog betrouwbaar? Groeien er geen planten tot tegen de elektriciteitsdraad? Geeft je stroomklok nog voldoende stroom of moet je de batterij vervangen? Ligt er afval in je weide of zie je al giftige planten opduiken? 
 

8. Poets je trailer  

Ook je trailer kan een lentebeurt gebruiken. Haal alles eruit, inclusief rubberen matten, en maak alles schoon met een sopje warm water. Gebruik liever geen hogedrukreiniger, zeker niet als je een houten trailer hebt. Besteed extra veel zorg aan het uitdrogen van de trailer, want vocht is nefast voor de bodem. Inspecteer ook of je trailer nog helemaal veilig is. Is de bodem nog in goede staat, zodat je paard er niet door kan zakken? Zijn de vastbindtouwen nog intact? Moeten er nieuwe houtjes geplaatst worden op de val? Vergeet zeker niet om de nippels tijdig te smeren en de bandendruk na te kijken. Laat je trailer minstens één keer per jaar grondig nakijken door een professional. 
 

9. Verwijder wintervuil van je koets  

Als je veel winterwandelingen hebt gemaakt met je koets, kan die waarschijnlijk ook een extra schoonmaakbeurt gebruiken. Verwijder het grof vuil met de hogedrukreiniger en zorg voor de finishing touch met een spons en een sopje. Alleen zo geraak je alle modder en stof kwijt. 
 

10. Laat je mesthoop ophalen 

Om helemaal met een schone lei te beginnen, kan je nu je mesthoop laten ophalen. Misschien vind je een moestuinier in de buurt die wel weg weet met jouw paardenmest. Sommige paardenhouders gebruiken ook hun eigen gecomposteerde mest om de paardenweides te bemesten. Een win-win! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen