In België is het sinds 1 november 2017 verplicht om je kat te laten chippen voordat ze het nest verlaat. In Nederland is het niet verplicht, maar het is zeker aan te raden. Een chip is eigenlijk een klein, elektronisch paspoort dat je kat haar hele leven op zak heeft. Of beter: onder de huid heeft. Op die manier kan je kat altijd en overal herkend worden, op voorwaarde dat jij je gegevens beschikbaar stelt (lees hier hoe je dat doet) én up-to-date houdt. Zo kan elke dierenarts, elk asiel en de lokale politie de chip aflezen en zo de gegevens van kat en baasje achterhalen.

Hoe ziet zo’n chip eruit?

Een chip is een minuscuul buisje ter grootte van een rijstkorrel. In die chip zit een kleine antenne en een unieke, vijftiencijferige code. Zo heeft iedere kat haar eigen code, die gekoppeld is aan jouw gegevens.
 
Is je kat verdwaald, dan zal een vinder jou dankzij de chip kunnen bellen en jullie herenigen. Denk eraan: enkel je kat eenmalig laten chippen, is niet genoeg. Je moet de chip ook registreren en je contactgegevens up-to-date houden. Zorg er dus voor dat je elke verhuizing of verandering van telefoonnummer doorgeeft! Je dierenarts kan je hierbij helpen.
 
Een chip wordt afgelezen op enkele centimeters afstand. Je kan er je kat niet mee traceren. Daarvoor bestaan tegenwoordig wel apparaatjes, trackers genaamd, die je aan een halsbandje kan bevestigen. De meeste modellen werken in een straal van een paar kilometer, terwijl de duurdere trackers een ingebouwde gps en simkaart hebben, zodat je ook op grotere afstand weet waar je viervoeter uithangt. In tegenstelling tot een chip moeten trackers regelmatig worden opgeladen.
 
 

Waarom is het zo belangrijk dat mijn kat gechipt wordt?

Een chip is een must voor iedereen die zijn kat buiten laat rondlopen of er zelfs mee op wandel gaat, maar ook voor binnenkatten komt een chip van pas. Het is immers verplicht en bovendien superhandig wanneer je kat toch eens zou ontsnappen wanneer de achterdeur per ongeluk blijft openstaan. 

Veel dierenambulances, autoriteiten en dierenartsen gebruiken dit afleesapparaat bij verdwaalde katten. De chipinformatie is opgeslagen in een centrale database, waardoor men de eigenaar snel kan opsporen. Dan is het wel belangrijk dat je gegevens openbaar gemaakt zijn, want standaard is dat omwille van de privacy-wetgeving niet zo. Dat je je gegevens openbaar maakt, wil overigens niet zeggen dat iedereen zomaar je adres kan vinden. Alleen de vinders van je kat kunnen haar unieke code aflezen en zo op zoek gaan naar je telefoonnummer en andere gegevens. Lees hier op welke manier je je gegevens kan wijzigen.
 
Wist je trouwens dat er kattenluiken en voederbakken bestaan die de chip van je kat kunnen lezen? Zo kan alleen zij je huis binnen en kan uitsluitend de juiste kat bij de juiste voeding.
 
 

Wat gebeurt er na het chippen?

Degene die je kat heeft geïdentificeerd, stuurt alle papieren op voor registratie. Binnen de drie weken krijg je dan een document in de brievenbus dat bewijst dat je kat is geregistreerd. Bewaar het zorgvuldig, want het is de identiteitskaart van je kat! En nogmaals: niet vergeten om je adreswijziging door te geven na een verhuis.
 
 
Wil je meer weten over het chippen van een hond? Klik dan hier.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen