In België is het sinds kort verplicht om je kat te laten chippen voordat ze het nest verlaat. En dat is maar goed ook! In Nederland is het niet verplicht, maar het is zeker aan te raden. Maar waarom is chippen eigenlijk zo belangrijk?

Een chip is een klein, elektronisch paspoort dat je kat haar hele leven op zak heeft. Of beter: onder de huid heeft. Op die manier kan je kat altijd en overal herkend worden. Iedere dierenarts, elk asiel en de lokale politie kunnen de chip aflezen en zo de identiteit van kat en baasje achterhalen.


Hoe ziet zo’n chip eruit?

Een chip is een minuscuul buisje ter grootte van een rijstkorrel. In die chip zit een kleine antenne en een unieke, vijftiencijferige code. Zo heeft iedere kat haar eigen code, die gekoppeld is aan jouw gegevens. Is je kat verdwaald, dan zal een vinder jou dankzij de chip kunnen bellen en jullie herenigen. Zorg er wel voor dat je elke verhuizing of verandering van telefoonnummer doorgeeft! Je dierenarts kan je hierbij helpen. Wist je trouwens dat er kattenluiken en voederbakken bestaan die de chip van je kat kunnen lezen? Zo kan alleen zij je huis binnen en kan uitsluitend de juiste kat bij de juiste voeding.

Wil je meer weten over het chippen van een hond? Klik dan hier.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen