Veel honden zijn doodsbenauwd voor de knallen, lichtflitsen en drukverschillen die gepaard gaan met onweer. Ze doen er alles aan om zich veilig te voelen, bijvoorbeeld door dicht bij hun baasje te kruipen of door zich te verstoppen onder tafel. Toch zijn lang niet alle honden bang tijdens een storm. Hoe komt dat?

Waarom zijn zoveel honden bang van onweer? 

Honden hebben enorm scherpe zintuigen. Ze horen de knallen vaak al lang voor wij ze kunnen waarnemen en voelen ook de drukverschillen die gepaard gaan met een onweer. Vermoedelijk kunnen ze deze vorm van extreem weer zelfs ruiken! Alle indrukken die gepaard gaan met zulk noodweer, komt dus dubbel zo hard binnen dan bij ons. Geen wonder dat ze zich zorgen maken! 
 
Daarnaast heeft onweer een onvoorspelbaar karakter. Wij kunnen weersvoorspellingen raadplegen en de buienradar opvolgen, voor een hond komt onweer altijd onverwacht. Dat verklaart waarom sommige jachthonden wél schotvast zijn, maar beven als een riet wanneer het onweert. De geweerschoten tijdens een jachtpartij horen bij de context en zulke honden hebben geleerd dat knallen op dat moment niets zijn om je zorgen over te maken. Maar wanneer er onverwachts een onweer over hun huis trekt, past dat niet in hun plaatje van een ‘normale’ situatie. 

 

Pups kan je wél trainen om om te gaan met onweer

Als fokker kan je een belangrijke rol spelen in de manier waarop honden later omgaan met externe prikkels. Onweertraining bij pups levert de beste resultaten op wanneer de moederhond zelf angstig is voor onweer. Ook tijdens de eerste weken in hun nieuwe huis kunnen pups wennen aan de verschillende prikkels die met allerlei weertypes gepaard gaan. Natuurlijk werkt dat alleen wanneer er tijdens de socialisatiefase een onweer plaatsvindt: pups leren het best omgaan met nieuwe dingen vanaf een leeftijd van 4 weken tot ze 14 weken oud zijn. 
 
Je hoeft je pup trouwens niet te verplichten om een regendans te gaan doen wanneer het buiten levensgevaarlijk stormt - de kans is dan groot dat een onverwachte knal vlakbij hem tóch uit het lood slaat. Laat hem gewoon verder doen met wat hij bezig is, terwijl buiten de weergoden toeslaan. Slaapt hij lekker in zijn mandje? Laat hem er dan gewoon doorheen slapen. Is hij wakker? Geef hem dan wat lekkers, speel een trekspelletje of prepareer een snuffelspel
 
Heeft je hond toch last van angst bij onweer? Lees dan hier hoe je hem best kan ondersteunen. Onze tips rond vuurwerkangst kan je hier raadplegen

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen