De Maltezer is een brok van energie die niet veel fysieke inspanning nodig heeft … Hoe dat samen te brengen valt, lees je hier!

Oorsprong – waar komt de Maltezer vandaan?

De Maltezer of Maltese in het Engels heeft een verre en rijke geschiedenis. Het ras behoort tot de Bichonfamilie samen met onder andere de Bolognezer en de Bichon frisé. Al in de tijd van de Romeinen zouden er muurschilderingen zijn gemaakt van de Maltezer en zou de hond aan bod zijn gekomen in schriften. Aristoteles zou ernaar verwezen hebben als ‘het kleine gezelschapshondje van de aristocratie’. Of deze term echt mag toegekend worden aan de Maltezer, is niet helemaal duidelijk. Het is namelijk niet zeker of het toen ook echt om de Maltezer ging zoals we die vandaag kennen of eerder over een ras dat erop lijkt.

Vaak wordt gedacht dat Maltezer verwijst naar Malta. Dit is echter niet het geval. De benaming ‘Maltezer’ komt van ‘Malat’ wat haven of schuilplaats betekent. Dit wijst erop dat het hondje vaak werd gebruikt in havens en pakhuizen om bijvoorbeeld muizen te vangen. In tegenstelling tot vandaag was de Maltezer dus geen gezelschapshondje. Wat zeker is, is dat de Maltese oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en heel waarschijnlijk uit Italië komt. Toch is dit te relativeren omdat het ras in de 19de eeuw even zou uitgestorven zijn. De Engelsen zouden het ras hebben teruggebracht door nieuwe rassen met elkaar te kruisen. Door het koloniaal verleden van Engeland zouden daarvoor ook honden uit de Filipijnen zijn gebruikt. In 1888 Heeft de Amerikaanse Kennel Club het heropgebouwde ras erkend.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Maltezer?

De Maltezer is klein, maar heeft een gestrekt lichaam en een rechte rug. Ook het hoofd staat mooi recht waardoor het hondje steeds met geheven hoofd lijkt rond te lopen. De Maltezer straalt dus wel fierheid en elegantie uit. De pootjes zijn kort en rond en trippelen sierlijk en levendig in het rond waardoor het hondje er heel zwierig uitziet tijdens het wandelen. Ook het donzige staartje met een fijne punt dat over de rug valt als een veer draagt daartoe bij.

Het hoofd van de Maltezer is mooi in verhouding met het lichaam. De oortjes vallen naar beneden langs de zijkant van het hoofd en de snuit is zwart en heeft een gemiddelde lengte. De ronde ogen zijn redelijk groot en donkerkleurig.

De vacht is sluik en zijdezacht en wordt vaak kort gehouden door eigenaars tenzij ze deelnemen aan wedstijden. In dat geval – of als je het gewoonweg mooi vindt – kan je net als bij een shih-tzu de vacht laten groeien en er allerlei leuke staartjes in maken. Achteraan en op het gezichtje is het haar iets langer dan op de rest van het lichaam.  

De vacht heeft een puur witte of een lichte ivoorkleur. Af en toe kunnen er ook lichtoranje vlekjes zijn, maar deze worden door de rassenstandaard gezien als een imperfectie. De huid eronder is gepigmenteerd met donkere, wijnkleurige vlekjes.

De Maltezer
Het schattige gezichtje van een Maltezer

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Maltezer? 

Het reutje heeft een schofthoogte tussen de 21 en 25 centimeter. Een teefje is gemiddeld iets kleiner en heeft een grootte tussen de 20 en 23 centimeter. Allebei wegen ze ongeveer 3 kilogram.
 
 

Karakter en opvoeding – de Maltezer heeft een energiek karakter

Een Maltezer is enorm levendig, onvermoeibaar en aanhankelijk. Het ras kan met iedereen overweg, ook met kinderen indien ze niet te brutaal zijn, en koestert totaal geen wantrouwen naar bepaalde personen. Dit maakt het natuurlijk makkelijk om een band op te bouwen, maar tijdens het wandelen zou het hondje gewoon met iedereen durven meegaan. Houd je viervoeter dus goed in de gaten! Thuis zal het hondje ook graag iedereen van hier naar daar volgen. Een Maltezer brengt dus absoluut leven in huis. 
 
Daarnaast is hij ook een echte levensgenieter, hij speelt graag en geniet van de kleine dingen. Het hondje heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn, maar het heeft wel nood aan gezelschap. Hij houdt helemaal niet van alleen zijn! Honden van dit ras hebben een zachte aanpak nodig en houden er niet van wanneer mensen hun stem verheffen. Daarom is het nodig te letten op je intonatie wanneer je ertegen spreekt. Blaffen zal het hondje niet vaak doen, tenzij het een dreiging ziet. Zeker met een goede opvoeding zal het hondje niet onnodig van zich laten horen. Het is helemaal niet moeilijk om een Maltezer op te voeden, aangezien het een heel intelligent ras is, maar het is wel noodzakelijk. Trucjes aanleren is normaal gezien ook geen probleem bij dit ras. Of je nu op een appartement of in een groot huis woont, dit hondje zal zich overal op zijn best voelen … zolang het maar in een liefdevolle omgeving terechtkomt!

Maltezer zit in het gras
Maltezers houden van een zachte aanpak, dus let op je intonatie wanneer je tegen hem spreekt

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Maltezer nodig?

De Maltezer is vrij kieskeurig wanneer het om voeding gaat. Best combineer je vers vlees met hondenbrokken. Daartegenover staat wel dat de Maltezer niet zo veel beweging nodig heeft. Een paar korte wandelingen per dag volstaan en hij maalt er niet om als je er af en toe eentje overslaat. Toch zal het hondje in huis wel graag rondlopen en voornamelijk iedereen volgen door zijn energieke karakter.
 

Vooral wanneer je de vacht verkiest lang te houden, zal je heel wat tijd in de verzorging ervan moeten steken. De vacht wordt vaak vergeleken met die van een shih-tzu maar heeft een iets fijnere structuur. Allebei hebben ze een zogenaamde dubbele vacht waardoor de verzorging sterk te vergelijken valt. De dubbele vacht heeft een dagelijkse ontwarring nodig. Probeer daarbij wel enkel de delen die het nodig hebben te kammen, zodat je de rest van de vacht niet beschadigt. Elk jaar is de Maltezer tweemaal in rui en op die momenten ontstaan er snel klitten. Het is dan heel belangrijk laag per laag te verzorgen.
 

  • Borstel laag per laag met een rechte pinnenborstel.
     
  • Kam laag per laag met een kam met wijde tanden.
     
  • Kam de wollige ondervacht uit met een kam met fijne tanden
 

Vooral die laatste stap moet heel nauwkeurig gebeuren. Plekken die doorgaans heel gevoelig zijn voor klitten zijn de oren, oksels en liezen.

Wanneer je de vacht liever niet zelf trimt, kan je ook naar een hondensalon gaan hiervoor. Wat heel belangrijk is, is dat je de vacht nooit scheert. Dit kan de kwaliteit sterk doen verminderen. Bovendien zitten de kleurpigmenten in het uiterste deel waardoor de witte kleur kan vergelen wanneer je keer op keer dat bovenste deel wegscheert.

De vacht wassen gebeurt best niet te veel. Als je toch wast, is het vaak voldoende om de hond af te spoelen met lauw water en geen shampoo te gebruiken. Shampoo ontvet de huid, terwijl dat vet er net voor zorgt dat vuil zich niet opstapelt in het haar. Borstel het haar in ieder geval goed uit voor het wassen, daarna gaan de klitten er veel moeilijker uit!

De Maltezer
Een Maltezer met kortgeknipte vacht

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Maltezer vatbaar?

De Maltezer heeft ondanks zijn kleine grootte een goed immuunsysteem. Het ras is wel iets gevoeliger voor oogaandoeningen en problemen met de tanden en het tandvlees dan de meeste andere honden, maar dit is meestal niet ernstig. De meest voorkomende oorzaken van overlijden zijn kanker, hartziekten en simpelweg ouderdom. Gemiddeld wordt de Maltezer tussen de 12 en 15 jaar oud.

Er zijn wel enkele mogelijke aandoeningen die kunnen voorkomen bij de Maltezer, maar die zijn eerder uitzonderlijk. Zo kan er misvorming zijn bij de geboorte, die de opstapeling van giftige afvalstoffen in de hersenen veroorzaakt. Deze ziekte heet portosystemische shunt. Het Shaker Dog of trillende hond syndroom, waarbij de hond coördinatieproblemen heeft, trilt en beeft, komt ook af en toe voor. Ook kan patella luxatie of een losse knieschijf net als bij andere kleine hondenrassen optreden.
 
 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Maltezer?

Het is vooral belangrijk te letten op de levensomstandigheden van de hondjes die verkocht worden en de betrouwbaarheid van de fokker.
 

  • Zien de pup en ouderdieren er gelukkig uit? Hebben ze voldoende ruimte?
     
  • Bij een goede fokker zijn er slechts twee verschillende rassen aanwezig en ook maximaal twee nestjes tegelijkertijd.
     
  • Een goede fokker verkoopt pups die gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt zijn.
     
  • De pup heeft een officiële stamboom.
     
  • Een glimmende vacht en schone oren wijzen op een goede gezondheid.
     
  • De ouderdieren moeten er gezond uitzien en de fokker moet eerlijk zijn over hun gezondheid.

 
De prijs van een Maltezer pup zal snel boven de 1.000 euro liggen en ook de levenskost komt hier nog bij. Af en toe kan je er ook eentje in het asiel vinden, ook die hondjes verdienen een fijne nieuwe thuis. Maak de beslissing dus niet ondoordacht! Daarbij moet je er ook veel tijd en moeite insteken, maar je krijgt er natuurlijk wel een beste vriend voor in de plaats!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen