Ben jij allergisch voor katten, maar wil je toch graag je huis met ze delen? Hieronder lijsten we enkele hypoallergene kattenrassen op die bij jou kunnen intrekken zonder dat je er spontane niesbuien van krijgt.
 
Let op: Geen enkele (ras)kat is 100% antiallergeen, maar bepaalde eigenschappen van deze rassen zorgen ervoor dat allergische mensen er minder of amper op reageren.
 

1. De Siberische kat

Je zou het misschien niet verwachten van deze fluffy halflangharige exemplaren, maar de Siberiër is de nummer één hypoallergene kat. Wist je namelijk dat veel mensen met een kattenallergie niet allergisch zijn voor hun haar, maar voor de eiwitten in hun speeksel (Fel D4) en in hun huidschilfers (Fel D1)? Wanneer die stofjes in de vacht terechtkomen en je lichaam ermee in contact komt, krijg je jeuk en een benauwd gevoel. De Siberische kat is dus ideaal voor mensen met een allergie, omdat zij de allergene stof in het speeksel veel minder aanmaakt dan andere (zelfs kortharige) kattenrassen. Kies je voor een Siberische kat, dan heb je nog de keuze tussen allerlei kleurvarianten.
 

2. Sphynx of naaktkat

De Sphynx is een intelligent en speels dier, erg geschikt voor mensen met een allergie. Waarom? Het ras heeft amper haren en hoeft haar vacht niet schoon te likken, waardoor het allergie-opwekkend speeksel zich niet via de vacht in je huis verspreidt. Maar laat je niet vangen: ook dit kattenras produceert nog steeds het Fel D1 eiwit. Gelukkig verliest ze heel weinig van dit eiwit door het gebrek aan vacht.
 

3. Bengaal

De Bengaal heeft een kortharige, dikke vacht. Deze hoeft minder lang schoongemaakt te worden, dus minder speeksel en minder allergenen! Ook het haarverlies is tot een minimum beperkt. Of de Bengaal ook minder Fel D1 produceert, is niet helemaal duidelijk.
Sphynx of naaktkat
De Sphynx is een intelligent en speels dier
Bengaalse kat
Bij een bengaal wordt haarverlies tot een minimum beperkt

4. Cornish Rex

De meeste kattenrassen hebben drie vachtlagen: een buitenste beschermlaag, een middenvacht en een donzige ondervacht. De Cornish Rex heeft er slechts één: een hele zachte ondervacht, die minder verhaart en minder snel een allergische reactie opwekt. Een aanrader dus voor allergische kattenvrienden!
 

5. Devon Rex

De Devon Rex is familie van de Cornish Rex, maar is lichter van kleur en heeft minder krullen, een kleiner lichaam en nóg minder haar (en dus haarverlies) dan zijn compagnon. Opvallende details bij de Devon Rex zijn de grote oren en de golvende (en beperkte) vacht. Net als de Cornish Rex is dit ras daarom gevoeliger voor de koude. Houd hier dus extra rekening mee als je een Rex in huis haalt!
 
Andere rassen die allergische symptomen tot een minimum beperken: de Oosterse kort- en langhaar, de Peterbald, de Abessijn, de Balinees en de krullerige LaPerm. Net als de Siberische kat, produceren ook de Blauwe Rus en de Balinees minder Fel D1 dan de meeste andere rassen.

Natuurlijk zijn alle soorten katten veel meer dan alleen hun vacht en uiterlijk. Wil je de kat vinden die echt bij jou past, kijk dan zeker ook naar zijn karakter.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen