De Bengaal staat vooral bekend om haar wilde uiterlijk, afkomstig van haar voorouders uit de wildernis, en haar zachte karakter, afkomstig van de huiskat. Door deze bijzondere kruising heeft de Bengaal ook een bijzonder karakter. Soms eerder eigenzinnig, soms zeer sociaal… Denk jij erover na om zo’n wildachtige kat in huis te halen? Dan kan je hieronder alles vinden wat je moet weten!


De oorsprong – waar komt de Bengaal vandaan?

De oorsprong van het kattenras is te vinden in de jaren 50 in de Verenigde Staten. Hier werden Bengaalse tijgerkatten en huiskatten gekruist, waardoor het bijzondere kattenras is ontstaan. Zowel qua uiterlijk als qua karakter is de Bengaal niet te vergelijken met andere huis- en raskatten. Van haar wilde voorouders heeft de Bengaal het prachtige, typische vlekkenpatroon gekregen dat zeer hard lijkt op dat van een tijger.

Wanneer een nieuw kattenras gemaakt wordt door een kruising tussen een wilde katachtige en een huiskat, wordt er gesproken van hybridekatten. Zulke hybridekatten zijn noch kat, nog katachtige, waardoor de katers soms tot de derde generatie onvruchtbaar zijn. Door de kattinnen telkens terug te kruisen met andere katten zoals de Egyptische mau, de burmees en de siamees, werd uiteindelijk het rastypische uiterlijk van de Bengaal bekomen. 


Persoonlijkheid en gedrag va de Bengaalse kat 

Door hun wilde voorouder zijn Bengalen heel actieve katten. De Bengaalse kat houdt enorm veel van spelen. Dat kan met haar baasje zijn, maar zij kan zeker ook plezier maken als zij alleen is. Door het wilde karakter kan het moeilijk zijn om een match te vinden met een baasje. De Bengaal is soms zeer onrustig en houdt graag het overzicht over wat er gebeurt in haar territorium, door hoge plekjes in huis op te zoeken. Door inkruising met de huiskat is haar karakter wel een beetje getemperd. Deze kat geeft graag aandacht aan haar baasje, maar weet wel dat zij niet van lange knuffelsessies houdt. Zij verkiest een speelsessie boven een potje schootliggen. Als de Bengaal uitgeput is, is ze wel bereid om naast haar baasje in de zetel uit te rusten.


Bengaalse katten zijn zeer intelligent en nieuwsgierig. In een onbekende situatie zal de Bengaal altijd moedig zijn en het onbekende onderzoeken. Dankzij haar intelligentie kan je deze kat vaak ook trucjes aanleren die je een hond zou aanleren. Je kan haar bijvoorbeeld leren apporteren of je kan buiten wandelingen maken met een Bengaal. Zeker als je op een appartement woont, kan het dus de moeite waard zijn om een goedzittend tuigje en leiband te kopen voor je Bengaal! Deze katten zijn ook dol op water en waterspelletjes. Als je al kinderen, honden, katten of andere dieren in huis hebt, zal er waarschijnlijk geen probleem zijn als je een Bengaal koopt. Deze kat kan namelijk goed omgaan met ander gezelschap in huis.

Bengaalse kat ligt op haar rug in bed
De Bengaalse kat is één van de bekendste hybride katten in België
Bengaalse kat ligt op haar buik in bed te slapen
De Bengaalse kat is één van de intelligentste katten ter wereld: je kan haar leren zelfs leren apporteren! 


Verzorging en voeding

Een Bengaal heeft zeer weinig verzorging nodig. Hun vacht is behoorlijk dik, maar het is niet nodig om deze te borstelen omdat de Bengaal zichzelf goed schoon kan houden. Daarnaast verharen Bengalen niet heel veel, waardoor het ook niet nodig is om loszittende haren weg te borstelen. Bij een Bengaal is het wel belangrijk om haar scherpe nagels regelmatig te knippen. Weet jij niet hoe je de nagels van een kat moet knippen? Dan kan je hier een stappenplan vinden dat jou en je Bengaal veilig door dit proces leidt!
 

Een Bengaal heeft redelijk veel lichaamsbeweging nodig. Probeer er dus voor te zorgen dat je Bengaal haar energie kwijt kan door in je huis rond te rennen en te klimmen op haar krabpaal en andere hoge plekjkes. Misschien kan je zelfs een leuke kattenmuur bouwen, speciaal voor jouw Bengaal! Hier is alvast een artikel dat je daar meer informatie over geeft. Als je een tuin hebt, is dit zelfs nog leuker voor je Bengaal. Zoals je hierboven al hebt gelezen, kan je je Bengaal ook eens meenemen naar buiten voor een wandeling. Je zal gegarandeerd succes hebben bij voorbijgangers! 


Gezondheid – hebben Bengalen last van typische kwaaltjes?

Net als de meeste kattenrassen heeft ook de Bengaal last van typische kwaaltjes. Omdat het een vrij grote kat is, heeft zij vaker last van heupdysplasie dan andere katten. Deze aandoening is bij kittens vaak al op te merken omdat de kat dan al pijn heeft als ze rondwandelt. Er zijn ook enkele aandoeningen aan de ogen waar deze kattensoort zeer gevoelig voor is zoals cataract en progressieve retina atrofie. Als deze oogaandoeningen uit de hand lopen, kan de Bengaal zelfs blind worden. Gemiddeld bereikt een Bengaal een leeftijd van 9-13 jaar.


Het imposante, wilde uiterlijk van de Bengaal

De vacht van de Bengaal is enorm zacht en doet zeer hard denken aan die van een tijger of andere wilde katachtige. De typische gele of oranje kleur met daarop zwarte vlekken zijn dus ook bij de Bengaal aanwezig. Er zijn twee verschillende patronen die op de vacht van een Bengaal kunnen voorkomen. Enerzijds de gemarmerde tabby en anderzijds de gevlekte tabby. Bij een gevlekte Bengaal wordt er wel eens gezegd dat er rozetten op de vacht zijn. Rozetten zijn vlekken waarvan sommige delen een warmere kleur hebben dan andere. Het zijn dus de typische tijgerpatronen zoals je ze soms ook ziet op kledingstukken met tijgerprint! Er zin drie types rozetten (doughnut rozet, schaduw rozet en pawprint rozet) afhankelijk van waar het warmer gekleurde gedeelte zich bevindt. Bij de gemarmerde Bengaal bestaat het vachtpatroon uit brede strepen. Op de staart van Bengalen zijn altijd zwarte ringen te zien. Er bestaan ook Bengalen waarbij de basiskleur crèmeachtig of ivoorwit is. Bij deze Bengalen zijn er drie verschillende soorten:
 

  • Seal mink: deze Bengaal heeft een crème vacht waarop rozetten of dikke, horizontale strepen te zien zijn. De ogen van dit type kat zijn meestal blauw of groen.
     

  • Seal sepia: deze Bengaal heeft dezelfde kleur vacht en mogelijkheid wat betreft de patronen op deze vacht als de seal mink, maar hier hebben de ogen altijd een gouden kleur.
 
  • Seal lynx: ook bij dit kleurpatroon is de vacht van de kat lichtgekleurd en kunnen er rozetten of horizontale strepen op staan. De kleur van de ogen is hier altijd blauw.
Bengaalse kat ligt in bed
Het is belangrijk dat je de nagels van je Bengaal regelmatig knipt! 


Hoe kies je een Bengaal kitten?

Als je na het lezen van al deze informatie nog steeds geïnteresseerd bent in de Bengaalse kat, of misschien zelfs nog meer van het ras bent gaan houden dan voordien, kan je overgaan tot het zoeken naar een fokker. Hier is een overzicht van enkele belangrijke dingen waar je zeker op moet letten zodat je een gezonde kat koopt! Gebruik zeker dit lijstje als je twijfelt over de fokker die je wil bezoeken:
 

  • De gemiddelde prijs voor een Bengaalse kitten ligt tussen €950 en €1200, maar voor een extra mooi exemplaar om mee te showen of fokken wordt soms meer dan 2500 € neergeteld. Heb jij een fokker die je een fantastische deal aanbiedt en je vraagt of je een Bengaal wil kopen voor €400? Wees dan altijd alert! Zo’n goede deal zal altijd betekenen dat er een probleem is met de Bengaal. Misschien heeft deze kitten of één van haar ouders wel problemen met een erfelijke ziekte? Of misschien zijn de ouderdieren geen echte Bengalen en lijkt het kitten gewoon op een kat van dat ras. Vraag daarom altijd aan de fokker of je de stamboom en de officiële testresultaten van de ouderdieren mag zien wanneer je een nestje kittens bezoekt. Het spreekt voor zich dat je bij je aankoop ook altijd het vaccinatieboekje en de stamboom van je kat meekrijgt. 
     

  • Kijk ook altijd hoeveel nestjes de fokker heeft op het moment dat jij je toekomstige kitten bezoekt. Als de fokker veel nestjes heeft van verschillende rassen, is dat vaak een teken dat je met een broodfokker te maken hebt. Deze fokkers willen vooral zoveel mogelijk geld verdienen en dat gaat ten koste van de ouderdieren. Vooral voor de poezen kan het zeer vermoeiend zijn om jaarlijks heel veel nestjes kittens te hebben. Daarnaast hebben deze fokkers vaak te weinig tijd om aan hun kittens te spenderen, waardoor de katten niet leren omgaan met mensen. Als je zo’n kat koopt, zou het wel eens kunnen dat ze zeer schuw blijft in je buurt!
 
  • Merk je bij je bezoek aan het nestje op dat de kittens of ouderdieren er niet gezond uitzien? Misschien zijn ze te dik of te dun? Zien hun oren of oogjes er erg vies uit of leven ze in zeer slechte omstandigheden? Koop dan nooit een kitten bij deze fokker. Je hebt misschien medelijden met de katten en wil hen heel graag een beter leven geven, maar eigenlijk help je vooral de fokker. Hij verdient namelijk gewoon geld en kan daardoor blijven fokken in deze slechte omstandigheden.

Denk er zeker ook eens aan om een Bengaal te adopteren uit het asiel. Hiermee red je niet alleen een kat die anders misschien geen huisje zou vinden, maar je helpt er ook jezelf mee! Het kan soms veel tijd kosten om een kat op te voeden tot een aangename levensgezel. Als je een kat in het asiel koopt, heb je dat probleem niet omdat zij vaak al opgevoed is door de medewerkers van het asiel of door haar vorige baasje. Deze medewerkers weten trouwens altijd perfect hoe het karakter van de kat precies is. Ze kunnen perfect inschatten of een bepaalde kat bij jouw gezin past! 

 

Aanbevolen artikelen