De Bengaal is een uniek kattenras omwille van haar afstamming. Het is niet zomaar een huiskat, maar een kruising tussen huiskat en de Aziatische luipaardkat. Dat maakt haar bijzonder, maar ook heel veeleisend. Het is geen kattenras om onbezonnen in huis te halen want de Bengaal vertoont nog heel wat wilde karaktertrekjes. Het is een extraverte kat die heel aanwezig is en veel beweging en uitdaging nodig heeft. Geen wonder dat er wat controverse bestaat over dit semi-wilde kattenras. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het sinds 2019 verboden om hybridekatten zoals de Bengaal te houden of te kweken. In de rest van België zijn enkel Bengalen van de 5de generatie toegestaan. Dat wil zeggen dat slechts één bet-over-overgrootouder van je Bengaal een Aziatische luipaardkat mag zijn. Zulke F5-Bengalen hebben slechts 4 tot 6% 'wild bloed' door hun aderen stromen, maar dat is voldoende voor het in stand houden van het groot jachtinstinct, de onvermoeibare activiteitsgraad en de uitgesproken emoties die zo typisch zijn voor dit hybride kattenras. 


De oorsprong – waar komt de Bengaal vandaan?

De kruising van wilde katten met huiskatten is geen nieuw fenomeen. Al in 1889 kruiste Harrison William Weir de Aziatische luipaardkat met een huiskat. Toch wordt Jean Mill, die in 1963 hetzelfde deed, vandaag aanzien als de échte grondlegger van het kattenras. Ze verdiepte zich in genetica en ‘crossbreeding’ en zette haar ideeën om in de praktijk. Waarom ze dat deed? Om een tamme kat te creëren die er toch wild uitziet. Zo hoopte ze de markt van wilde huisdieren te verkleinen. 
 
Generaties kruisingen later werd de Bengaalse kat in 1983 officieel erkend. Vanaf de vijfde generatie worden deze katten beschouwd als ‘tam’. De eerste vier generaties bevatten te veel ‘wild bloed’ en zijn dus niet geschikt om als huiskat te houden, daarom is het in België ook verboden om die generaties te fokken of te houden. Om het uiterlijk van de Bengaal te verfijnen, werd er later ook met andere rassen gekruist (zoals de American Shorthair en de Abessijn), al wordt de Bengaalse kat vandaag wel raszuiver gefokt. Zowel qua uiterlijk als qua karakter is de Bengaal niet te vergelijken met andere huis- en raskatten. Van haar wilde voorouders heeft ze het prachtige, typische vlekkenpatroon gekregen, maar ook een ontembaar jachtinstinct en een hoge bewegingsdrift.
 
Wanneer een nieuw kattenras gemaakt wordt door een kruising tussen een wilde katachtige en een huiskat, wordt er gesproken van hybridekatten. Zulke hybridekatten zijn noch kat, nog katachtige, waardoor de katers soms tot de derde generatie onvruchtbaar zijn. Door de kattinnen telkens opnieuw te kruisen met huiskatrassen zoals de Egyptische mau, de burmees en de siamees, werd uiteindelijk het rastypische uiterlijk van de Bengaal bekomen. 

 
 
Uiterlijk – hoe herken je de Bengaal?

De vacht van de Bengaal is enorm zacht en doet denken aan die van een luipaard of andere wilde katachtige. De typische gele of oranje kleur met daarop zwarte vlekken is dus ook bij de Bengaal aanwezig. Er zijn twee verschillende patronen die op de vacht van een Bengaal kunnen voorkomen: enerzijds de gemarmerde tabby en anderzijds de gevlekte tabby.
 

  • Bij een gevlekte Bengaal wordt er wel eens gezegd dat er rozetten op de vacht zitten: dit zijn vlekken waarvan sommige delen een warmere kleur hebben dan andere. Het zijn dus de typische luipaardpatronen zoals je ze soms ook ziet op kledingstukken met luipaardprint! Er zijn drie types rozetten (donut rozet, schaduw rozet en pawprint rozet), afhankelijk van waar het warmer gekleurde gedeelte zich bevindt.
     
  • Bij de gemarmerde Bengaal bestaat het vachtpatroon uit brede strepen. Op de staart van Bengalen zijn altijd zwarte ringen te zien.
 
Er bestaan ook Bengalen waarbij de basiskleur crèmeachtig of ivoorwit is. Bij deze Bengalen zijn er drie verschillende soorten:
 
  • Seal mink: deze Bengaal heeft een crème vacht waarop rozetten of dikke, horizontale strepen te zien zijn. De ogen van dit type kat zijn meestal blauw of groen.
     
  • Seal sepia: deze Bengaal heeft dezelfde kleur vacht en mogelijkheid wat betreft de vachtpatronen als de seal mink, maar hier hebben de ogen altijd een gouden kleur.
     
  • Seal lynx: ook bij dit kleurpatroon is de vacht van de kat lichtgekleurd en kunnen er rozetten of horizontale strepen op staan. De kleur van de ogen is hier altijd blauw.
     
Bengaalse kat met gemarmerd vachtpatroon
Bengaal met gemarmerd vachtpatroon
Bengaalse kat met seal mink vachtkleur
Bengaalse kat met seal mink vachtkleur

Karakter en opvoeding – de Bengaal is een actieve, speelse kat 

Door hun wilde voorouders zijn Bengalen heel actieve katten. De Bengaalse kat houdt enorm veel van spelen en jagen. Dat kan met haar baasje zijn, maar zij kan zeker ook plezier maken wanneer ze alleen is (het is nog maar de vraag of jouw meubilair daar ook plezier aan beleeft). Omwille van haar uitermate sociale en speelse karakter, is het een goed idee om je Bengaalse kat een vriendje van hetzelfde ras te gunnen. Zo kunnen ze elkaar bezighouden, want veel toekomstige Bengaal-eigenaars onderschatten de tijd en toewijding die nodig is om een Bengaal tevreden te houden. 

Door het wilde karakter kan het moeilijk zijn om een match te vinden met een baasje. De Bengaal is soms zeer onrustig en houdt graag het overzicht over wat er gebeurt in haar territorium, door hoge plekjes in huis op te zoeken. Door inkruising met de huiskat is haar karakter wel een beetje getemperd. Deze kat geeft graag aandacht aan haar baasje, maar weet wel dat ze niet van lange knuffelsessies houdt. Zij verkiest een speelsessie boven een potje schootliggen. Als de Bengaal uitgeput is, is ze wel bereid om naast haar baasje in de zetel uit te rusten. 
 
Bengaalse katten zijn zeer intelligent en nieuwsgierig. In een onbekende situatie zal de Bengaal altijd moedig zijn en het onbekende onderzoeken. Dankzij haar intelligentie kan je deze kat, net als bijvoorbeeld de Brits korthaar, vaak ook trucjes aanleren die je een hond zou aanleren. Je kan haar bijvoorbeeld leren apporteren of je kan buiten wandelingen maken met een Bengaal. Zeker als je op een appartement woont, kan het dus de moeite waard zijn om een goedzittend tuigje en leiband te kopen voor je Bengaal. Net als de Maine Coon zijn deze katten ook dol op water en waterspelletjes.

De Bengaal is een heel vocale kat die vaak loopt te miauwen - ook 's nachts. Opnieuw is het hier een kwestie van uitdagingen en beweging bieden aan je Bengaal om gedragsproblemen te voorkomen. Meestal komt de Bengaal goed overeen met kinderen, honden en andere katten, al raden we het niet aan om dit kattenras bij een rustige of oude kat te plaatsen.

Bengaalse kat ligt op haar rug in bed
De Bengaalse kat is een van de bekendste hybride katten in België
Bengaalse kat ligt op haar buik in bed te slapen
De Bengaalse kat is een van de intelligentste katten ter wereld: je kan haar leren zelfs leren apporteren! 


Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Bengaal nodig?

Een Bengaal heeft zeer weinig verzorging nodig. Haar vacht is behoorlijk dik, maar het is niet nodig om deze te borstelen omdat de Bengaal zichzelf goed schoon kan houden. Daarnaast verhaart dit ras niet overmatig, waardoor het ook niet nodig is om loszittende haren weg te borstelen. Bij een Bengaal is het wel belangrijk om haar scherpe nagels regelmatig te knippen
 
Een Bengaal heeft veel - heel veel - lichaamsbeweging nodig. Probeer er dus voor te zorgen dat je Bengaal haar energie kwijt kan door in je huis rond te rennen en te klimmen op haar krabpaal en andere hoge plekjes. Misschien kan je zelfs een leuke kattenmuur bouwen, speciaal voor jouw kat? Als je een tuin hebt, is dat nog leuker voor je Bengaal - al zorg je best voor een stevige, cat proof omheining. Zoals je hierboven al hebt gelezen, kan je je kat ook eens meenemen naar buiten voor een wandeling. Je zal gegarandeerd succes hebben bij voorbijgangers! 
 
Als je zoveel calorieën verbrandt, heb je ook nood aan een goed dieet. Voor Bengalen is het belangrijk om rasspecifieke voeding te kopen of toch tenminste een voeding die een actief kattenleven ondersteunt. 

Bengaalse kat ligt in bed
Het is belangrijk dat je de nagels van je Bengaal regelmatig knipt

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Bengaal vatbaar?

Gemiddeld bereikt een Bengaal een leeftijd van 9 tot 13 jaar. Maar net als de meeste kattenrassen heeft ook de Bengaal last van typische kwaaltjes.
 

  • Omdat het een vrij grote kat is, heeft zij vaker last van heupdysplasie dan andere katten. Deze aandoening is vaak al bij kittens op te merken, omdat de kat dan al pijn heeft als ze rondwandelt.
     
  • Er zijn ook enkele aandoeningen aan de ogen waar dit kattenras zeer gevoelig voor is, zoals cataract en progressieve retina atrofie. Als deze oogaandoeningen uit de hand lopen, kan de Bengaal zelfs blind worden.
     
  • Een andere erfelijke ziekte is pyruvaatkinase deficiëntie (PKDEF). Hierbij worden de rode bloedlichamen van je kat verstoord door een tekort aan het enzym pyruvatkinase, wat tot bloedarmoede kan leiden.
     
  • Een laatste voorbeeld van een vaakvoorkomende aandoening is hypertropische cardiomyopathie (HCM), de verdikking van de hartspier. Het is belangrijk regelmatig je dierenarts te bezoeken om ziektes vroegtijdig te kunnen vaststellen.
     

 
 
Waarop moet je letten bij het kiezen van een Bengaal?

Als je na het lezen van al deze informatie nog steeds geïnteresseerd bent in de Bengaalse kat, of misschien zelfs nog meer van het ras bent gaan houden dan voordien, raden we je aan om allereerst op zoek te gaan naar een katteneigenaar die je wil laten kennismaken met zijn Bengaal. Dit hybride kattenras is onmogelijk te vergelijken met eender welke andere kat en al te veel Bengalen komen terecht in huishoudens waar ze onvoldoende begrepen worden en gedragsproblemen ontwikkelen. Alleen door met eigen ogen te zien wat het inhoudt om zo'n huistijger in je gezin te hebben, kan je inschatten of jij een goede Bengalendienaar zou kunnen zijn.

Begin alleen heel doordacht aan dit avontuur en wees je ervan bewust dat het niet voor niets is dat er stemmen opgaan om dit semi-wilde dier op de verbodslijst van huisdieren te zetten. Ben je er toch van overtuigd dat je de nodige ballen hebt om voor dit ras te kiezen, ga dan op zoek naar een verantwoorde fokker die alleen fokt met toegelaten generaties (vanaf F5). Let bij je bezoek op volgende zaken: 
 

  • De gemiddelde prijs voor een Bengaals kitten ligt hoog voor een raskat, maar voor een extra mooi exemplaar om mee te showen of te fokken wordt nog veel meer geld gevraagd. Vind jij een fokker die je een fantastische deal aanbiedt en je vraagt of je een Bengaal wil kopen voor 400 euro? Wees dan altijd alert! Zo’n goede deal zal altijd betekenen dat er een probleem is met de kat. Misschien heeft dit kitten of een van haar ouders wel problemen met een erfelijke ziekte? Of misschien zijn de ouderdieren geen echte Bengalen en lijkt het kitten gewoon op een kat van dat ras. Vraag daarom altijd aan de fokker of je de stamboom en de officiële testresultaten van de ouderdieren mag zien wanneer je een nestje kittens bezoekt. Het spreekt voor zich dat je bij je aankoop ook altijd het vaccinatieboekje en de stamboom van je kat meekrijgt. 
      

  • Kijk ook altijd hoeveel nestjes de fokker heeft op het moment dat jij je toekomstige kitten bezoekt. Als de fokker veel nestjes heeft van verschillende rassen, is dat vaak een teken dat je met een broodfokker te maken hebt. Deze fokkers willen vooral zoveel mogelijk geld verdienen en dat gaat ten koste van de ouderdieren. Vooral voor de poezen kan het zeer vermoeiend zijn om jaarlijks heel veel nestjes kittens te hebben. Daarnaast hebben deze fokkers vaak te weinig tijd om aan hun kittens te spenderen, waardoor de katten niet leren omgaan met mensen. Als je zo’n kat koopt, zou het wel eens kunnen dat ze schuw blijft in je buurt!
     
  • Merk je bij je bezoek aan het nestje op dat de kittens of ouderdieren er niet gezond uitzien? Misschien zijn ze te dik of te dun? Zien hun oren of oogjes er erg vies uit of leven ze in zeer slechte omstandigheden? Koop dan nooit een kitten bij deze fokker! Je hebt misschien medelijden met de katten en wil hen heel graag een beter leven geven, maar eigenlijk help je vooral de fokker. Hij verdient namelijk gewoon geld en kan daardoor blijven fokken in deze slechte omstandigheden.

Heb je er al eens aan gedacht om een kat te adopteren uit het asiel? Hiermee red je niet alleen een kat die anders misschien geen huisje zou vinden, maar je helpt er ook jezelf mee! Het kan soms veel tijd kosten om een kitten op te voeden tot een aangename levensgezel. Als je een kat in het asiel haalt, weet je al welk karakter ze heeft ontwikkeld en is de (veeleisende) kittentijd meestal al voorbij. De asiel-medewerkers weten trouwens altijd perfect hoe het karakter van de kat in elkaar zit. Ze kunnen dus als de beste inschatten of een bepaalde kat bij jouw gezin past! Bereid je hoe dan ook altijd goed voor alvorens een katje in huis te halen.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen