Een kat die kopjes geeft vertedert elke katteneigenaar. Maar wat wil jouw kat daar nu precies mee zeggen? Is het louter een teken van affectie, een uitnodiging om te aaien of zit er meer achter zo'n goedbedoelde head bump
Het kan gebeuren dat je kat je een kopje komt geven. In sommige gevallen lijkt zo’n kopje meer op een hevige kopstoot, maar je viervoeter bedoelt het goed. Een kopje is een vorm van begroeting, waarbij je kat tegelijk haar geur op jou afzet en je ook affectie toont. Dat is iets wat een kat aanleert als ze nog een kitten is: ze doet het namelijk voor het eerst bij haar moeder. Ook wrijven katten soms met hun kin of wang of hun hele lijf langs je benen. Dat is een teken dat je kat zich bij jou veilig voelt! Doordat je kat met haar kopje tegen jou aan wrijft, markeert ze als het ware haar territorium en maakt ze duidelijk dat jullie nu bij elkaar horen.
 
Katten ontwikkelden dit gedrag oorspronkelijk toen ze nog in het wild leefden. Ze hadden een manier nodig om met elkaar te communiceren om te overleven en dat deden ze door hun geur af te zetten op belangrijke voorwerpen in hun territorium. Het zijn dieren die heel erg afhankelijk zijn van geuren om informatie te verkrijgen over hun omgeving. Als je kat iemand voor het eerst ontmoet, zal ze hem of haar ook vaak een kopje geven. Als vorm van begroeting, maar ze verkrijgt zo ook belangrijke informatie over die persoon, zoals waar de bezoeker vandaan komt en of hij/zij zelf ook huisdieren heeft. Of dit gedrag een uitnodiging is om de kat te strelen, hangt af van kat tot kat.
 
Katten kunnen ook tegen objecten aanwrijven, zoals bijvoorbeeld de zetel, tafel of deur. Ook dat is een geurige manier om hun territorium te claimen. Natuurlijk blijft deze markering niet voor eeuwig, dus gaat de kat regelmatig terug om haar geuren te herbevestigen. Let er maar eens op: waar laat jouw kat haar geuren dagelijks even achter? 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen