Katten, wat willen we ze toch graag begrijpen. Hoewel er vaak wordt gezegd dat katten een mysterieus raadsel zijn, slagen we er steeds beter in om hun gedrag te begrijpen. Wil je bijvoorbeeld eindelijk wel eens weten of je kat net zoveel van jou houdt als jij van haar? Onderstaande signalen bevestigen haar wederzijdse liefde!
 

1. Kopjes geven

Een kat die je kopjes geeft, voelt zich op haar gemak bij jou. Ze laat hiermee haar geur op je achter, wat een boodschap inhoudt: ‘jij hoort bij mij en ik voel je veilig bij jou’. Daar mag je trots op zijn! Let wel op: een kopje is lang niet altijd een uitnodiging tot aaien.

 

2. Staart recht omhoog

Komt jouw kat naar je toe gelopen met haar staart rechtop in de lucht? Score! Je kat is blij je te zien en wil je vriendelijk begroeten.
Het leuke aan katten is dat ze niet gauw iets tegen hun zin doen.

 

3. Dicht bij je liggen

Komt jouw kat gezellig bij je liggen? Dan mag je zeker zijn: ze is graag in jouw gezelschap. Sommige katten komen zelfs tegen of op hun eigenaar liggen, al is het nog zo warm. Het leuke aan katten is dat ze niet gauw iets tegen hun zin doen: liggen ze naast je, dan liggen ze daar met volle overtuiging. Anderzijds hebben katten ook grenzen, het is aan jou om die grens te respecteren. Het is niet omdat je kat op je schoot komt zitten, dat ze minutenlang geaaid wil worden. Heeft ze daar geen zin meer in, dan geeft een kat dat vaak aan door met het puntje van haar staart te kwispelen.

 

4. Buik laten zien

Een kat die haar buik laat zien, vertrouwt je 100%. Ze toont jou haar meest kwetsbare plek en laat zo zien dat ze blij en op haar gemak is. Beginnen je vingertoppen al te kriebelen om over haar koninklijke hangbuikje te strelen? Ho maar even! Haast geen enkele kat houdt ervan om over de buik geaaid te worden. Beperk je liever tot plekjes die de meeste katten wél kunnen appreciëren: de kop, de wangen, onder de kin en aan de flanken - die plekjes die je kat ook zelf graag tegen jou aan schuurt.

 

5. Melktrappelen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je kat soms lijkt te kneden of melktrappelen? Goed nieuws! Als je poes je kneedt, ervaart ze jouw aanwezigheid en geknuffel als een positieve ervaring. Het gaat om een instinctief gedrag: kittens leren om met hun voorpootjes rond de tepel van moederpoes te kneden en zo de melkstroom te stimuleren. Wanneer je je volwassen kat op de schoot hebt en aait, associeert je trappelende kat jouw liefde met de geborgenheid die ze voelde bij haar mama. Katten doen het dan ook meestal wanneer ze zich oprecht goed bij je voelen. Tip: Als haar nageltjes je pijn doen, leg dan een handdoek of deken op je schoot. Melktrappelen kan ook een troostende werking hebben en dat gevoel wil je je kat niet ontnemen. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen