De tijd waarin we op zondag naar de manege trokken met een klontje suiker in onze broekzak ligt gelukkig ver achter ons. Tegenwoordig staan de rekken van de ruitershop vol met lekkers om je paard of pony mee te verwennen. Hoe gezond zijn die paardenkoekjes? En van welk lekkers kan je met een gerust hart een handjevol voederen? Onze paardenexpert Rianne gunt jou een blik in haar voorraadkast en stuurt je goed voorbereid op pad. 

Hoe gezond zijn paardensnoepjes? 

De meeste producten die kant-en-klaar verkocht worden als snoepjes, koekjes of snacks voor paarden, zijn ook écht niet meer dan dat. Ze zijn heel lekker, maar ook heel ongezond. Vooral het suikergehalte van zulke voedingsmiddelen is problematisch, maar ook andere vulmiddelen en ingrediënten in het gemiddelde paardensnoepje zijn niet geschikt als onderdeel van een gebalanceerd dieet. 
 
“Weet wat je eet”, dat adagium geldt ook voor alles wat je in een paardenmond steekt. Alleen door de verpakking te bestuderen kan je een weloverwogen keuze maken. Een goede indicator is de som van het zetmeel- en suikergehalte. Zit die boven de 10 à 15%, dan kies je liever voor een andere lekkernij. Daarnaast doen ingrediënten zoals melasse, maïs, soja of tarwegries sowieso de alarmbel rinkelen. Die voedingsstoffen zijn écht ongezond voor je paard, omwille van het suikergehalte of de manier waarop het ingrediënt verwerkt is. Dat heeft negatieve invloed op de darmflora van het paard.
 
Natuurlijk kan het nauwelijks kwaad om af en toe één of twee van die snoepjes aan je paard te geven, bijvoorbeeld telkens wanneer je hem uit de weide haalt om wat te gaan doen. Alleen hebben we vaak neiging om paarden veel te veel van dat lekkers te geven: die brokken zijn in verhouding amper groter dan een tictac voor mensen! 
 
 

Wat zijn dan wel gezonde snacks voor je paard? 

Een snoepje per dag, da’s peanuts. Maar wat als je zin hebt om je paard allerlei trucjes aan te leren? Of als je kind staat te popelen om allerlei lekkers aan de pony des huizes te voeren? Misschien wil je je paard wel eens extra verwennen omdat hij door de dierenarts stalrust voorgeschreven kreeg? Gelukkig bestaan er heel wat alternatieven waar je paard minstens even blij van wordt
Luzernebrok in hand van mens
Luzernebrok die je niet hoeft te weken, is een gezonde lekkernij voor paarden 
Rozenbottelstruik
Rozenbottels kan je vers of gedroogd voeren 
Het grote voordeel bij paarden is dat ze er eigenlijk niet om malen wat je precies in hun mond stopt - zolang het niet uitgesproken bitter of zuur is. Paarden eten van nature de ganse dag door, je kan hen dus even goed belonen met een handje van hun dagelijkse voer. Zeker wanneer je paard op dieet staat of kampt met suikergevoeligheid kan je ervoor kiezen om een deel van zijn rantsoen apart te houden voor een dagelijks verwenmoment. 
 
Hou je wel van afwisseling (of denk je dat je paard daar nood aan heeft), dan kan je ook voor deze opties kiezen: 
 
  • Kruidenbrokjes: dit type ‘paardensnoep’ wordt steeds vaker te koop aangeboden in online webshops. Zoek naar een variëteit zonder schadelijke ingrediënten en met een laag suiker- en zetmeelgehalte. 
     
  • Hooibrok, grasbrok of luzernebrok: deze brokken bestaan in feite uit niets meer dan geperst ruwvoer en kan je dus quasi onbeperkt voeren. Let wel op dat je kiest voor een variant die je niet hoeft te weken in water, anders riskeer je slokdarmverstopping of koliek. 
     
  • Balancer of vitaminebrok: dit aanvullend paardenvoeder bevat alle mineralen en vitamines die een paard nodig heeft, naast een gezond dieet op basis van ruwvoer. Het grote verschil met klassiek krachtvoer is dat er geen zetmeelrijjke granen en andere vulmiddelen aan toegevoegd zijn. 
     
  • Rozenbottels: deze vruchten van de mooie bottelroosstruik zijn niet alleen goed om thee van te trekken, het zijn ook hypergezonde lekkernijen voor je paard. Je kan ze vers plukken of aankopen in gedroogde vorm. 
     
  • Gras: wanneer je paard niet dag en nacht op een grasweide staat, bestaat er haast niks beter én natuurlijker dan een handje gras om hem te vertroetelen. 
     
  • Kruiden en takken: behalve gras staan er vast nog veel meer eetbare planten in de buurt van je paardenweide. Check hier welke planten je met een gerust hart mag wildplukken voor je paard. 
      
     

Een appel, wortel of stukje brood voor je paard: is dat ok? 

Behalve een klontje suiker worden ook bovenstaande voedingsmiddelen nog regelmatig getrakteerd aan paarden en pony’s. Toch maar even opletten met appels en wortelen, want die bevatten van nature veel pectines: suikers die vooral bij darmgevoelige paarden problemen opleveren. 
 
Wil dat dan zeggen dat je je paard nooit een appeltje of worteltje mag geven? Nee, maar hou deze superbeloningen voor écht speciale gelegenheden. Je kan zo’n suikerbommetje bijvoorbeeld achter de hand houden om je paard te ‘counter conditioneren’ vlak na een vervelende maar noodzakelijke behandeling, bijvoorbeeld het toedienen van een ontwormingspasta. Zo maakt je paard een positieve link met een moment dat hij in eerste instantie zo snel mogelijk weer vergeet. 
 
Op traditionele stallen zie je vaak nog grote hoeveelheden brood in de voerbakken belanden. Helaas is dat een graanproduct dat paarden sowieso erg moeilijk kunnen verteren. Daarnaast verandert brood, zeker wanneer het niet volledig uitgedroogd is, in de darmen in een enorm plakkerige, schadelijke bol. De enige goede reden om een klein stukje brood te geven aan je paard is om vloeibare medicatie makkelijker binnen te krijgen. Hou het dan wel bij een boterham die niet groter is dan strikt noodzakelijk en geef het nooit als beloning of aanvullend voer. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen