De Californian is een groot konijn met een klein hartje. Hij staat vooral bekend om de prachtige aftekeningen in zijn vacht, die hij van zijn voorouders overerfde. Lees snel verder om nog meer te ontdekken over dit unieke diertje.  

Oorsprong – waar komt de Californian vandaan?

De Californian is ontstaan uit de kruising van drie konijnenrassen: de witte Nieuw-Zeelander, het chinchillakonijn en de Rus. Daardoor draagt hij verschillende eigenschappen van elke soort met zich mee. De chinchillakonijnen gaven hun dikke vacht aan de Californian, terwijl hij van de Rus zijn typerende vachtpatroon meekreeg.

 De Californian is, zoals je misschien al kon raden, ontstaan in de staat Californië, in de Verenigde Staten. Daar werd het ras al gefokt in 1923, initieel voornamelijk om zijn vacht en het vlees van het diertje. Het ras werd echter pas later, in 1939, officieel erkend. Zo kwamen de Californians ook in Europa terecht en werd het dier meer en meer als huisdier gehouden. Toch is het door zijn grootte niet het meest populaire konijn. Al vinden wij hem vast en zeker een topper!


 Uiterlijk - hoe herken je een Californian? 

De Californian heeft een grote kop met rechtopstaande oren van gemiddeld 12 centimeter lang. Zijn lichaam is dankzij zijn volle borst en brede rug bovendien bijzonder krachtig. Maar wat dit diertje het meest typeert, is zijn pluizige vacht. Het konijn heeft een bijzonder dikke vacht met veel onderwol. De vacht is voornamelijk wit, maar heeft vlekken op de poten, snuit, oren en staart. Die vlekken komen voor in verschillende kleuren waaronder zwart, blauw, chocolade en lila. 


 Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Californian?

De Californian is een groot konijnenras. Hij bereikt dan ook al snel een gewicht van gemiddeld 4,5 kilogram. 
Witte Californian met aftekeningen
De Californian staat bekend om de typische aftekeningen in zijn vacht. 

Karakter en opvoeding – de Californian is een vriendelijk konijn

Hoewel hij oorspronkelijk gefokt werd voor de vlees- en vachtindustrie, is hij het ideale huisdier. De Californian is een erg vriendelijk en rustig diertje. Daarom is hij uiterst geschikt en betrouwbaar in omgang met kinderen - op voorwaarde dat zij het dier in zijn waarde laten door hem niet te knuffelen of op te tillen. 

De Californian kan soms timide lijken, maar met een goede socialisatie van jongs af aan kan het konijn openbloeien tot een sociaal huisdier. Hij houdt zowel van spelen en rondrennen in de tuin als van rustig bij zijn baasjes zijn. De Californian heeft, net zoals andere konijnen, uitdaging en avontuur nodig, zodat hij zich niet verveelt. Dat kan in de vorm van een zandbak, leuke obstakels of DIY-speelgoed. Wist je al dat je je konijn ook trucjes kan aanleren? 

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat konijnen echte groepsdieren zijn, laat je Californian dus niet alleen, maar zorg ook voor een leuke huisgenoot. 


 Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Californian nodig? 

Door zijn dikke vacht, heeft de Californian net iets meer vachtverzorging nodig dan andere konijnenrassen. Daarom is het belangrijk om hem regelmatig een borstelbeurt te geven. Tijdens het ruiseizoen, doe je dat best twee keer per week. Zo hou je de losse haren uit je huis en vermijd je de vorming van klitten. Ook in de andere seizoenen is het noodzakelijk om je konijn te blijven borstelen. Dat doe je best minimaal één keer per week. 

De Californian kan zowel binnen als buiten leven. Dankzij zijn dikke vacht is hij goed beschermd tegen allerlei weersomstandigheden: van sneeuw of regen tot een aangename zomertemperaturen. Zorg in zijn verblijf wel voor voldoende schaduw, afscherming voor sterke wind en voldoende ventilatie. Het is noodzakelijk om één keer per dag het verblijf te “spot-cleanen”, wat wil zeggen dat je de vuile delen vulling uit het verblijf haalt. Daarnaast heeft het elke week ook een grondige schoonmaakbeurt nodig. Op die momenten haal je alles uit de kooi zodat je die terug volledig schoon is.

Je geeft je konijn elke dag een bakje droogvoer, maar daarnaast is hooi ook een belangrijke component van het dagelijkse menu van je Californian. De tanden van een konijn kunnen te lang worden als hij onvoldoende hooi eet. Daarom moet je regelmatig de tanden checken en indien nodig naar de dierenarts gaan zodat hij ze kan afschaven indien nodig. Gebruik trouwens zeker geen slijpsteen! Die bevatten te veel kalk voor je konijn. 


 Gezondheid en levensverwachting – Voor welke kwaaltjes en ziektes is de Californian vatbaar?

De Californian heeft geen rastypische kwaaltjes, maar er zijn enkele aandoeningen waar hij, net als alle andere konijnen, erg gevoelig voor is:
  • Pododermatitis: deze ontsteking aan de voeten van het konijn kan ontstaan wanneer het diertje leeft in een verblijf met tralies aan de onderzijde. Dit kan je konijn erg veel pijn doen, kies dus een verblijf met een andere soort onderkant!
  • Myiasis of de madenziekte: als je je konijn graag buiten houdt, moet je opletten voor vliegeneitjes van vleesvliegen in de vacht van je Californian. Wanneer deze eitjes uitkomen, zal de larve je konijn gebruiken als voedingsbron. Daardoor kan je konijn snel erg veel pijn krijgen. Wanneer je denkt dat er larven in de vacht van je konijn leven, ga je dus best zo snel mogelijk naar de dierenarts om de behandeling te starten.

De Californian bereikt een gemiddelde leeftijd tussen 5 en 10 jaar.
Nestje Californians
De Californian is een erg vriendelijk huisdier, waardoor hij geschikt is voor kinderen. 


 Waarop moet je letten bij het kiezen van een Californian?

Ben jij na het lezen van dit artikel overtuigd dat jij de Californian kan geven wat hij nodig heeft? Dan kan je op zoek gaan naar een goede fokker met behulp van deze checklist:
  • De Californian is dan wel een geschikt huisdier voor kinderen, het is belangrijk om als ouder ook 100% achter de aankoop van het dier te staan. Kinderen kunnen hun huisdier namelijk snel beu worden of houden zich niet aan de nodige verzorging. In dat geval moet je als ouder bijspringen en je kind helpen waar nodig. Denk er ook aan dat je je kind nooit alleen mag laten bij zijn huisdier. Konijnen staan van oudsher te boek als ideale huisdieren voor kinderen, maar daar denken konijnen zelf vaak anders over. Hoe tam ook, geen enkel konijn staat erom te springen om opgetild of geknuffeld te worden. Wanneer je dat wel doet, kunnen ze lelijk uit de hoek komen. Bovendien loopt een onwillig konijn de kans om zijn rug te breken als hij ondoordacht opgetild wordt. Een konijn als huisdier voor je kind kan, maar focus je dan op de verzorging van het dier en leg uit dat de langoor geen levende knuffelbeer is. 
  • Konijnen kan je vinden in dierenwinkels, bij fokkers, in asielen… Waar je je konijn ook besluit te kopen, het is belangrijk bewust te zijn van de tijd en het geld dat ermee gepaard gaat. Zo hebben konijnen dagelijks vers water, hooi en voedsel nodig en willen ze voldoende ruimte om in rond te rennen. Ook de bezoekjes aan de dierenarts kunnen snel oplopen.  
  • Zoek naar een goede fokker. Deze kan je herkennen door bij de aankoop op de volgende punten te letten: de ogen, oren en het neusje. Deze moeten er proper uitzien en verklappen veel over de gezondheid van het dier. Ook de vacht van de Californian hoort glad en glanzend te zijn. Tot slot is het belangrijk om op het gedrag van het konijn te letten. Van jongs af aan is de socialisatie van groot belang, dus check zeker hoe het konijn reageert op bepaalde gedragingen of geluiden. Probeer het konijn ook te benaderen en kijk hoe hij hierop reageert. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen