Konijnen hebben een grote aaibaarheidsfactor, maar hoe zorg je ervoor dat ze ook effectief graag door jou geaaid worden? Met deze tips, en veel geduld, maak je van een angsthaas een social butterfly!

Begin op jonge leeftijd met het trainen van je konijn

Konijnen hebben net zoals ons, elk hun eigen karakter. Sommige diertjes zijn van nature heel sociaal, terwijl andere konijnen zich liever afschermen of zo snel mogelijk in een hoekje kruipen. Als je op termijn graag een tam konijn wil, check dan even goed de eigenschappen van het ras voor je het dier in huis haalt. Zo zijn bijvoorbeeld hangoorkonijnen vaak net iets rustiger en eenvoudiger tam te maken. 
 
Hoe jonger het konijn, hoe gemakkelijker het is om nieuwe gedragingen aan te leren. Zo raden we aan om dagelijks tien minuutjes met je konijn te spenderen vanaf de leeftijd van tien dagen oud. Onderzoek toont namelijk aan dat deze konijnen op latere leeftijd minder stress zullen ervaren. Daarom is het ook belangrijk goed te letten op waar je konijn vandaan komt. Kies voor een goede en betrouwbare fokker of neem een kijkje in opvangcentra. 
 
Bij oudere konijnen verloopt de socialisatie vaak net iets moeilijker, omdat ze hun eigenheid en gewoontes voor een groot stuk al gevormd hebben. Toch kan je met een goede training en een grote portie geduld veel bereiken!
 
 

Laat het diertje wennen aan zijn omgeving 

Konijnen zijn in het wild een gemakkelijke prooi voor roofdieren, daarom reageren ze vaak angstig op onverwachte bewegingen of geluiden. Deze diertjes staan dan ook helemaal onderaan in de voedselketen. Het is belangrijk dat goed in je achterhoofd te houden voor je konijnen benadert. Vanuit hun perspectief lijk jij als konijnenbaasje op een gigantisch roofdier.
 
Heb je een nieuw konijn in huis? Laat het de eerste dagen met rust en laat het wennen aan zijn nieuwe omgeving. Je kan het diertje laten kennismaken met jou, maar blijf op afstand. Zet je bijvoorbeeld dagelijks enkele keren naast de kooi en spreek het konijn op een rustige toon toe. Op die manier geef je hem de nodige tijd en ruimte om zich aan te passen. 
Konijnen zijn nieuwsgierige beestjes
Konijnen zijn nieuwsgierige beestjes, laat ze wennen aan hun nieuwe thuis

Benader je konijn altijd heel voorzichtig

Klaar om wat dichterbij te komen? Benader je huisdier steeds van onderen om hem niet te intimideren. Zet je op je hurken met een lekker stukje groente en toon aan het dier dat hij je kan vertrouwen. Kom hij niet uit je hand eten? Leg de lekkernij dan tussen jullie in en verklein beetje bij beetje de afstand.
 
Wil je een stap verder gaan en proberen jouw konijn te aaien? Doe dat dan in zijn hokje of binnen zijn territorium, daar bevindt hij zich in een vertrouwde omgeving. Aai het konijn niet bovenaan zijn kopje, maar raak voorzichtig de zijkanten of achterkant van het diertje aan. Vermijd abrupte bewegingen en til het konijn niet op. De meeste diertjes blijven liever met hun pootjes op de grond staan en zullen proberen krabben of wegspurten als je hen ongewenst optilt. Bovendien lopen ze bij dit soort gevechten de kans om hun rug te breken, een risico dat je te allen tijde moet vermijden. 
 
 

Laat je konijn van dichtbij kennismaken

Heb je het gevoel dat je konijn bij jou thuis helemaal op zijn gemak is? Of wil je eens testen of hij je echt vertrouwt? Ga voorzichtig binnen in zijn ren of losloopgebied en zet je even neer op de grond. Let goed op de lichaamstaal van je konijn! 
 
  • Komt het uit zichzelf naar je toe? Dan geeft hij het signaal dat hij je vertrouwt. Probeer het diertje voorzichtig te aaien, maar forceer het niet. Laat hem op zijn eigen tempo aan je wennen.
     
  • Blijft het konijn stilzitten of reageert het angstig? Dan laat je het diertje best even met rust. Probeer hem eventueel te verleiden met een lekkere konijnensnack, maar opnieuw, push het diertje niet in een bepaalde richting. Dat werkt altijd averechts.
   
 

De aanhouder wint

Ook al kan het vaak wel even duren voor je konijn aaibaar of volledig tam is, geef de moed niet op. Het is belangrijk deze stappen voldoende te herhalen en lang genoeg door te zetten. Wedden dat het je binnenkort lukt? 

Sta je te popelen om nog meer bij te leren over het konijn? Neem dan hier een kijkje!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen