De connemara is dan misschien wel fijn gebouwd, maar vergis je niet, hij is ijzersterk. Achter dit robuuste uiterlijk zit een lief karakter. De pony’s raken erg gehecht aan hun eigenaar en zullen er alles voor doen tijdens de training. Die training kan trouwens gaan van dressuur tot springen en van endurance tot de mensport: connemara’s zijn van alle markten thuis. Denk jij dat zo’n allroundpony echt wat voor jou is? Ontdek hier alles wat je moet weten over deze elegante alleskunner. 

 

Oorsprong – waar komt de connemara vandaan?

De connemara is al eeuwenlang te vinden in het westen van Ierland, in een gebied waaraan hij zijn naam te danken heeft: Connemara. Daar leefden de pony’s een erg lange tijd in het wild. Het gebied is erg heuvelachtig, met moerassen en rotsen. Door de jaren heen zijn de pony’s zo geëvolueerd om zich in het barre gebied te kunnen handhaven. Vandaag de dag staat de connemarapony daarom nog steeds bekend om zijn uithoudingsvermogen, soepelheid, kracht en springvaardigheid. 
 
Men vermoedt dat de connemarapony ontstaan is uit een kruising tussen de Keltische pony en noordelijke paarden. Toen de mensen wilden fokken met deze paarden, werd ook gefokt met Arabieren en Spaanse paarden, zoals de PRE of andalusiër

 
 
Uiterlijk – hoe herken je een connemara? 

De connemara heeft een sterk uiterlijk, wat hij dankt aan zijn geschiedenis als bergpony in Ierland. Dat gespierde lichaam combineert hij met enkele eigenschappen die typisch zijn voor een goede rijpony. De meest voorkomende vachtkleuren bij de connemarapony’s zijn schimmel en valk, hoewel hij ook in kleuren zoals vos, zwart, bruin, palomino en zelfs roan voorkomt. 


Grootte – hoe groot wordt de connemara?

De gemiddelde grootte van een connemara ligt tussen 128 en 152 centimeter. Omdat de connemara een redelijk grote en betrouwbare pony is, wordt hij vooral gebruikt als rijpony voor kinderen met ambitie in de paardensport. Het zijn echter erg sterke dieren, waardoor ook volwassenen met hen kunnen rijden. 
 
 

Karakter en opvoeding – de connemara is een werkwillige pony

De connemara is een betrouwbare, lieve pony die graag werkt voor zijn baas. Daarnaast is hij ook erg intelligent en vrij makkelijk te trainen – in dressuur, springen of zelf trick training. Dankzij zijn werkwilligheid en intelligentie is het een echt plezier om met dit ponyras te werken. Hou er wel rekening mee dat de connemarapony een erg sterke pony is voor zijn hoogte. Die kracht in combinatie met zijn intelligentie maakt hem minder geschikt voor erg jonge of onervaren ruiters. Vaak wordt de pony ingezet bij ambitieuze, jonge ruiters vooraleer ze hun overstap naar de paarden maken. Het is dan ook een van de bekendste springpony’s ter wereld die goede resultaten behaalt in de jumpingsport.  

Ook in de dressuur gooit de connemara hoge ogen. Leergierig als hij is, werkt hij graag mee naar een mooi resultaat. Daarnaast zijn er ook connemara’s actief in andere paardensporten zoals cross, de mensport, endurance en zelfs westernrijden. Misschien komt deze pony nog wel het meest tot zijn recht als een recreatiedier. Hij houdt van aandacht en is een kei in grondwerk en vrijheidsdressuur.  
Connemarapony
Connemarapony’s zijn erg goed in springen, maar je kan er ook dressuur mee rijden

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een connemara nodig? 

De connemarapony is een erg sober paard. Dat komt doordat er aan de westkust van Ierland ook weinig eten te vinden was. Ook nu nog hebben connemara’s voldoende aan een sobere maaltijd. Langs de andere kant betekent het ook dat ze zich makkelijk kunnen overeten en gevoelig zijn voor bevangenheid … Wees daarom niet te kwistig met krachtvoer en vul aan met hooi dat je aanbiedt in een slowfeeder. Zo doet je pony langer met zijn hooi en eet hij minder op een dag, omdat hij elk sprietje apart door de mazen van het net moet trekken. Omwille van het gevaar op hoef- en spierbevangenheid, zijn vette weides geen goed idee voor de connemarapony. 

Verzorg je connemara met liefde, zoals je ook andere paarden in de watten legt. Een regelmatige borstelbeurt helpt om je pony schoon te houden, maar vormt ook een deugddoende massage. Zo versterk je dus de band tussen jou en je paard! Manen en staart hou je in goede conditie door regelmatig te kammen. Check regelmatig de hoeven en krab er eventueel het vuil uit. 

Niet alleen je paard, maar ook zijn verblijf heeft dagelijks onderhoud nodig zodat de verzorging compleet is. Zorg ervoor dat je paard dagelijks eten krijgt en ververs ook zijn drinkwater. Haal dagelijks de mest en urinevlekken uit de stal en de uitloop van je paard en ververs tijdig de ganse bodembedekking van de stal. 

Uiteraard kan je een paard niet de hele dag in een stal laten staan, daar wordt hij helemaal gek van (of hij verveelt zich dood). Een paddock om de benen te strekken en af en toe een paar uur op de weide zijn noodzakelijk voor het welbevinden van je paard. Heb je maar weinig plaats ter beschikking, dan kan een paddock paradise uitkomst bieden. Dan leg je met ‘tracks’ een route vast rondom je weide, waarop het voeder op verschillende plekken aangeboden wordt. Zo krijgt je pony toch voldoende beweging, net zoals hij in het wild de hele dag zou rondlopen op zoek naar voedsel. 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de connemara vatbaar?

Zoals je al weet, is de connemarapony gevoelig voor een te rijke voeding, bijvoorbeeld door een overmaat aan krachtvoer of een te vette weide. Omdat het een sober ras is kunnen deze zaken hoef- en spierbevangenheid veroorzaken. 

Daarnaast zijn connemarapony’s meer dan gemiddeld vatbaar voor ademhalingsproblemen. Die kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een te warme of erg stoffige stal. 
 
Connemarapony
Paarden zijn kuddedieren, geef hen minstens één vriendje! 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een connemara?

Ben jij ervan overtuigd dat deze grote pony een goed maatje voor jou kan zijn? Super! Dan kan je nu op zoek gaan naar een geschikte connemara. Maar, waar vind je die eigenlijk? En waar moet je op letten voor je overgaat tot de aankoop? Geen zorgen! Wij helpen je graag op weg. 
 
  • Voordat je een paard of pony koopt, moet je weten dat je ze niet zomaar in je achtertuin kan zetten. Die verandert hij zo in een modder- of zandvlakte. Zoek dus eerst een geschikte plek om je toekomstige soulmate onder te brengen (inclusief weidemaatje). Kies je voor een pensionstal of staat er toevallig een weide te huur in je buurt? In een pensionstal kan je de taken verdelen (mits goede afspraken), op een weide sta je er helemaal alleen voor. 
     
  • Als je nagedacht hebt over alle praktische zaken kan het leuke deel beginnen: de zoektocht naar een pony. Maar waar begin je eigenlijk? Een paard aankopen kan op verschillende manieren: via particulieren, bij een handelaar of fokker. Denk ook al eens na of je een jong paard wil aankopen, dat je nog zelf moet opleren, of dat je een ervaren rot in het vak aanschaft. Wie weet kennen je vrienden iemand met een connemarapony die nog op zoek is naar een nieuwe eigenaar? 
     
  • Heb je een advertentie gevonden van een pony die lijkt alsof hij net uit je dromen gewandeld komt? Super! Dan kan je nu op bezoek gaan bij de verkoper. Als dit jouw eerste pony is, neem dan iemand mee met kennis van zaken. Zo kunnen jullie samen alle nodige vragen stellen aan de verkoper. Vraag tijdens je bezoek zeker of je een testritje mag maken (als de pony reeds zadelmak is). Kom eventueel nog eens terug om de pony opnieuw uit te proberen. Het wordt je maatje voor de rest van je leven, dan zit de klik liefst meteen goed! Zie je het niet zitten om je rijkunsten op een vreemd paard te etaleren? Vraag dan aan de verkoper voor een demonstratie of neem een vriend mee om te testrijden. Als het voorrijden goed gaat, kan je alsnog de teugels overnemen.  
     
  • Ten slotte is het belangrijk om een gezond dier te kopen. Check daarom zeker of de pony die je wil kopen klinisch en röntgenologisch gecontroleerd is door een dierenarts. Met een bloedonderzoek kan hij nog meer aandoeningen uitsluiten. Zeker wanneer je later de sport in wil met je nieuwe aanwinst, is die gezondheid van cruciaal belang. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen