De Haflinger komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Zuid-Tirol, waar hij ingezet werd als werkpaard in de hoge Alpen. Vandaag is de Haflinger echter veel meer dan enkel een werkpaard. Door zijn werkwilligheid en kracht is hij een echte allrounder en voelt hij zich in alle disciplines thuis. Dit paard (zeg nooit pony tegen een Haflinger, ook al is hij klein aan de maat) is erg betrouwbaar en koel in het hoofd, wat hem geschikt maakt voor onervaren ruiters.

Oorsprong – waar komt de Haflinger vandaan?

De Haflinger vindt zijn herkomst in het Italiaanse Zuid-Tirol in een dorpje genaamd Hafling of Avelengo, waar hij als trek- en lastpaard gebruikt werd in de hoge bergen. Aan het einde van de negentiende eeuw is de Haflinger ontstaan uit een kruising tussen een inheemse, Oostenrijkse merrie en een Arabische volbloed. Daarom heeft de Haflinger enkele typische uiterlijke eigenschappen overgenomen van de Arabische volbloed, zoals zijn harde benen. Het duurde tot in de helft van de twintigste eeuw tot dit ras naar Nederland en België gebracht werd. Nu staat de Haflinger bekend als een heel veelzijdig ras: je kan er zowel dressuur als western mee rijden, hij kan voor de kar gespannen worden en de Haflinger is ook erg geschikt voor vrijheidsdressuur. Daarnaast wordt hij vandaag ook nog gebruikt voor de arrenslee in Oostenrijk, een bekende toeristische attractie.
 
Door zijn geschiedenis als trekpaard in de Alpen kan de Haflinger goed op steile bergen werken en zal hij niet snel uitglijden op glibberig terrein. Daarnaast kan hij zich goed aanpassen aan allerlei weersomstandigheden. Vandaag wordt de Haflinger nog steeds gebruikt als werkpaard in de Alpen.
Haflinger in galop
De Haflinger heeft een typische voskleurige vacht met lichtgekleurde manen.

Uiterlijk - hoe herken je een Haflinger? 

De vacht van de Haflinger is altijd voskleurig. Binnen deze voskleur zijn echter alle verschillende tinten toegelaten, zo varieert de vacht van de Haflinger tussen melkvos tot koolvos. De Haflingers staan erom bekend weinig wit aan de benen te hebben. Daarnaast hebben zij altijd blonde of grijze manen en staart. Die atypische kleurcombinatie maakt het ras makkelijk herkenbaar. 
 
Daarnaast hebben de Haflingers een erg gespierd lichaam, dat mooi in proportie is. Zij hebben een typische lage hals en een lange rug. Over het algemeen onderscheidt men twee “types” Haflinger van elkaar. Enerzijds de klassieke, “vierkante” Haflinger die eerder als trekpaard wordt gebruikt. Anderzijds is er de moderne, “rechthoekige” Haflinger die dienst doet als rijpaard. Zij staan bekend om hun typische vriendelijke uitdrukking die ze krijgen dankzij hun grote ogen, brede neusgaten en kleine oren.
  

Grootte en gewicht – is de Haflinger nu een paard of een pony? 

De Haflinger heeft een gemiddelde schofthoogte tussen 1,38 meter en 1,55 meter. Dat maakt dat het een redelijk klein paardenras is. Deze grootte gaat gepaard met een gemiddeld gewicht tussen 400 en 600 kilogram.
Qua grootte wordt de Haflinger dus eigenlijk tot de pony’s gerekend, maar door zijn uiterlijk noemen we hem toch een paard. 
  

Karakter en opvoeding – de Haflinger is koel in het hoofd

Haflingers zijn erg werkwillige paarden, met bovendien veel kracht en uithoudingsvermogen. Die kracht vormt soms een lastige combinatie met hun eigen wil, waardoor ze soms eigenwijs kunnen zijn tijdens het werken. Haflingers hebben daarom nood aan een consequente ruiter die hun kracht en werklust in goede banen kan leiden. Meestal zijn Haflingerse echter zeer menslievende paarden, waardoor ook grote kinderen met Haflingers kunnen rijden. Daarnaast zijn ze erg slim en koel in het hoofd, dat wil zeggen dat ze niet snel opschrikken van zaken. Ze vormen dan ook een ideaal maatje voor buitenritten of aangespannen wandelingen. 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Haflinger nodig? 

Omdat de Haflinger een koudbloed is, floreert hij op een sober dieet met een laag eiwitgehalte. Zoals alle paarden houdt de Haflinger van een grondige borstelbeurt. Vooral tijdens de rui is het noodzakelijk om de losse haren weg te borstelen.
Een paard heeft bijzondere eisen wat voeding betreft. Zo moet hij vaak zowel ruwvoer als krachtvoer krijgen en eventueel supplementen of mineralen. Als je paard op een weide bij jou in de buurt staat, moet je hem dagelijks eten en hooi geven, de stal uitmesten, zijn water verversen, de weide onderhouden… Onderschat zeker al dit werk wat betreft de verzorging niet! Je houdt je paarden best niet alleen, dus zorg ervoor dat je minstens één maatje hebt. De kleine shetlander is hiervoor zeer geschikt. 
Drie Haflingers
Met een goede verzorging wordt de Haflinger gemiddeld 30 jaar oud.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Haflinger?

Als jij er zeker van bent dat de Haflinger het geschikte paard is voor jou, kan je op zoek gaan naar jouw droompaard! Hier is alvast een lijst die je op weg helpt in je zoektocht:
  • Denk eerst goed na of je wel voldoende plaats hebt om voor het paard te zorgen… Je kan dit dier namelijk niet zomaar in je tuin zetten. Een Haflinger heeft, net zoals andere paarden, een ruime paddock nodig met een schuilstal. Heb jij een weide in je buurt of zet je je paard op een pensionstal of manege? Weet jij al precies welke taken de eigenaar van de stalling op zich neemt en wat er van jou verwacht wordt? Zet alles op een rijtje voor je tot de aankoop van een paard overgaat. 
  • Er zijn verschillende plaatsen waar je paarden kan vinden: op het internet via particulieren, bij handelaars of fokkers, aankondigingen in magazines … Neem iemand mee die wat van paarden kent en stel zoveel vragen als je maar kan bedenken. Ga langs bij mensen die al een Haflinger hebben en pols naar hun ervaringen met bepaalde fokkers. Misschien kennen zij wel een gezonde Haflinger die een nieuwe thuis zoekt! 
  • Check of het paard waar je interesse in hebt onderzocht is door de dierenarts, zo weet je zeker dat het paard niet lijdt aan kwaaltjes. Een paard kan zowel klinisch als röntgenologisch gekeurd worden. Ook een bloedonderzoek is belangrijk. Naast deze veterinaire controle moet het paard ook alle belangrijke papieren, zoals zijn stamboom, hebben.
  • Vraag ook of je eens mag proefrijden met je toekomstige Haflinger (als hij oud genoeg en zadelmak is). Zo weet je zeker of het paard bij jou past. In een ideaal scenario doe je meerdere testritjes, zodat je echt zeker bent van je keuze. Als jij erg onzeker bent, kan je ook eerst vragen of iemand anders, bijvoorbeeld de verkoper, in het zadel wil zitten. Zo kan je meteen zien hoe het paard zich gedraagt. Wil je graag veel buitenritten maken, neem het dier dan ook even mee op straat om te zien hoe hij reageert op het verkeer. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen