Soms is een muilkorf de enige juiste oplossing, al blijft het psychologisch een grote stap om je hond er eentje aan te meten. Welke muilkorf geschikt is om het probleem van jouw hond aan te pakken, hangt o.a. af van de reden waarom je deze veiligheidstool wil inzetten. In dit artikel ontdek je welke types er bestaan en hoe je de snoet van jouw hond correct opmeet om een goed passende muilkorf uit te kiezen.  

Waarom een muilkorf? 

Een muilkorf omdoen bij je hond, gebeurt nooit zonder goede reden. Eigenaars die hun toevlucht nemen tot een muilkorf, tonen aan de buitenwereld dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen voor de veiligheid van hun hond én die van anderen. Toch is het een fabeltje dat alle honden met een muilkorf agressief zijn. Er zijn nog een heleboel andere situaties te bedenken waarin een muilkorf een goed idee is. Lees ze na in dit artikel en ontdek waarom je je écht niet hoeft te schamen als je je hond uitlaat met een muilkorf. 
 
 

Welke types muilkorf bestaan er? 

Vooraleer je een goede keuze kan maken, is het handig om even te overlopen welke types muilkorf er op de markt zijn en waarmee jouw hond het best geholpen is. 
 
 

1. Het snuitje of de snuitband 

Dit is geen echte ‘korf’, maar eerder een breed lint dat de bek van je hond letterlijk dichtsnoert. Snuitjes bestaan uit een stevige, maar soepele koker die over de snoet van de hond geschoven wordt om de kaken op elkaar te klemmen. Vooraan is de koker geopend, zodat de hond kan ademhalen door de neus. Hijgen is echter onmogelijk met een snuitband, want zodra je hond zijn kaken van elkaar kan halen, is hij ook in staat om te bijten via de opening vooraan. 
 
Dit hulpmiddel mag enkel gebruikt worden in noodsituaties, wanneer de tanden van een hond voor korte tijd geïmmobiliseerd moeten worden. Omdat een hond niet kan zweten en vooral door te hijgen lichaamswarmte afvoert, is het ronduit gevaarlijk om een snuitje langer dan een minuut (of vijf) aan te houden. De lichaamstemperatuur van een hond kan immers snel oplopen wanneer hij onder stress staat - en meestal worden snuitjes enkel gebruikt in stressvolle situaties. Ook bestaat het risico dat een hond stikt wanneer hij met een snuitband om zijn bek zou moeten braken. 
 
Waarom snuitbanden toch gebruikt worden, ook al zijn er grote nadelen aan verbonden? Vermoedelijk omdat het een handige oplossing is bij de dierenarts, wanneer een hond dreigt te bijten maar toch een korte, soms pijnlijke ingreep nodig heeft. Wanneer de dierenarts inschat dat het korte ongemak van de ingreep minder invasief is dan het risico en het ongemak van een roesje, kan hij naar een snuitje grijpen. Omdat een klein assortiment aan snuitjes om veel meer hondenneuzen past dan eenzelfde hoeveelheid muilkorven, is het voor een dierenarts handiger om een snuitje om te doen. 
 
Beagle met snuitband
Gebruik een snuitje of snuitband enkel voor heel korte interventies 
Rottweiler met muilkorf
Met een goed passende muilkorf kan een hond hijgen en drinken 

2. De muilkorf die bijten voorkomt 

Een echte muilkorf bestaat uit kunststof, metaal of leer en omvat de volledige hondensnuit - ook vooraan. Hoewel het er veel opvallender en ingrijpender uitziet, is een muilkorf veel aangenamer om te dragen dan een snuitband - op voorwaarde dat de juiste maat uitgekozen wordt én dat de hond voldoende ruimte heeft om zijn bek te openen. 
 
Een hond die zijn bek kan openen met een muilkorf om, is dat niet tegenstrijdig? Helemaal niet! Het doel van dit type muilkorf is dat een hond geen schade kan aanrichten, maar hoe meer natuurlijk gedrag hij voor de rest kan uitoefenen, hoe beter voor zijn welzijn. Met een voldoende grote muilkorf is een hond in staat te hijgen, te blaffen, te drinken en zelfs te eten! 
 
Wist je dat honden met dit type muilkorf zelfs kunnen zwemmen? Eigenlijk kunnen ze er alles mee doen wat elke andere hond kan - behalve bijten. Wil je je hond laten zwemmen met zijn muilkorf, dan is het wel belangrijk dat de gaten omheen zijn lippen groot genoeg zijn opdat opgeschept water zo snel mogelijk weer kan weg stromen. 
 
 

3. De muilkorf die eten voorkomt 

Wanneer je wil voorkomen dat een hond tijdens het wandelen voedsel opneemt - bijvoorbeeld omdat hij allergisch is, omdat hij een slokdarmverlamming heeft of omdat hij last heeft van ‘pica’ - dan heb je een muilkorf nodig met kleinere openingen. Want honden met een zware eetdrang vinden met een gewone muilkorf vaak toch een manier om voedsel naar binnen te werken. 
 
Voor het overige moet een anti-eet-muilkorf aan dezelfde voorwaarden voldoen als de anti-bijt-muilkorf: goed passend en met voldoende ruimte om de mond te kunnen openen. Omdat de gaatjes in dit type muilkorf flink kleiner zijn, is het meestal geen goed idee om ermee te gaan zwemmen. Het gevaar bestaat dat het water niet snel genoeg kan afgevoerd worden, wanneer een hond even onder water duikt met zijn snuit. 
Lederen muilkorf
Deze muilkorf voorkomt dat de hond voedsel van de grond kan eten.  
Muilkorf hijgen
Kies voor veel hijgruimte als je de muilkorf lange tijd wil aandoen 

Hoe meet je een correcte muilkorf aan? 

Het allerbelangrijkste bij het uitkiezen van een muilkorf, is dat hij goed past omheen de snuit van je hond. Kies geen te klein model, want dat gaat knellen. Ook een te grote muilkorf kan irritatie opwekken omdat hij steeds schuift, bijvoorbeeld aan de ogen. Een goed passende muilkorf mag niet tegen de neusspiegel van je hond komen - op die plek moet er nog wat extra ruimte voorhanden zijn. Tenslotte moet je hond-met-muilkorf zijn bek voldoende kunnen openen om te hijgen en te drinken.
 
Bij het uitkiezen van een muilkorf let je dus goed op de aangegeven maten. Kan je enkel kiezen voor S, M, L en XL, dan kies je beter een ander merk uit: er komt zoveel meer kijken bij het opmeten van een goede muilkorf! Om de correcte maat te weten voor jouw hond, neem je met een lintmeter - of met een touwtje dat je achteraf tegen een meetlat houdt - de correcte maten op. Die heb je nodig om een geschikte muilkorf uit te kiezen: 
 
  • Snuitlengte: meet van vlak onder de ogen tot aan het puntje van de hondenneus. Tel er nog één vingerbreedte bij opdat de muilkorf niet tegen de neus aanduwt. 
     
  • Snuitomtrek met gesloten mond: meet losjes de snuitomtrek, dicht bij de ogen, en tel er nog wat centimeters bij om ruimte om te hijgen in te calculeren.  
     
  • Snuitomtrek met open mond: vraag je hond om een bal vast te houden waarmee zijn mond ongeveer even wijd opent als wanneer hij hijgt. Meet dichtbij de neus, waar de omtrek het grootst is. 
     
  • Snuitbreedte: meet van kaak tot kaak, aan de onderkant van de hondensnoet.  
     
  • Snuithoogte: meet op het breedste punt van de bovenkant van de neus tot de onderkant van de kaak, terwijl je hond een bal in de mond heeft. 
 
Door op deze manier maten op te nemen, weet je precies welke afmetingen een muilkorf moet hebben opdat je hond er zijn volledige bek in kan openen. Dat is vooral belangrijk wanneer je de muilkorf wil gebruiken bij grote inspanningen (spelen, racen, lange wandelingen, warme dagen …). Wil je enkel een muilkorf gebruiken voor korte intermezzo’s (een rondje om de blok, om je hond te introduceren aan een ander dier, bij de dierenarts, tijdens de verzorging …), dan hoeft hij zijn mond niet volledig te kunnen openen. Toch heeft hij ook dan nood aan enkele centimeters extra om lichtjes te kunnen hijgen of aan zijn lippen te likken.
 
 

Veelgestelde vragen over het kiezen van een muilkorf 

 
  • Mijn hond wil geen bal vasthouden, hoe meet ik dan de juiste snuitomtrek? 

    Hou de bal onder de kin van je hond en meet rondom de snuit plus het speeltje. Je kan ook wachten tot je hond flink hijgt en dan de maten opnemen. 
     
  • Wat als mijn hond zich niet laat opmeten? 

    Vraag hulp aan een persoon die jij (en je hond) vertrouwt. Laat hem rustig wennen aan de lintmeter. Wacht tot je hond moe is of zelfs slaapt, om voorzichtig de maten op te nemen. Gebruik eventueel kort een snuitband om de meting veilig uit te voeren. 
     
  • Bestaan er ook muilkorven voor kleine honden? 

    De meeste fabrikanten maken enkel muilkorven voor honden vanaf een bepaalde grootte, maar er zijn er ook die kleine en extra kleine maten produceren. Gelukkig maar! Want in sommige landen ben je verplicht om een muilkorf bij te hebben voor eender welke hond. 
     
  • Kan mijn kortsnuit een muilkorf dragen? 

    Wanneer je de maten van je hond juist opneemt, kan je ook voor kortsnuitige rassen zoals een Franse bulldog of mopshond een goede muilkorf vinden. Heeft je hond een onderbeet, meet dan altijd de langst mogelijke afmeting. Tel bij de snuitlengte iets meer dan een vingerbreedte, omdat kortsnuitige rassen op een andere manier hijgen dan andere rassen: met de tong naar voren i.p.v. naar beneden. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen