Muilkorfschaamte is helaas iets waar veel hondeneigenaars nog steeds mee te maken krijgen. Want aan een muilkorf kleven heel wat vooroordelen. Een hond met een muilkorf krijgt al snel het label ‘onbetrouwbaar’ of ‘vals’ opgekleefd. En dat terwijl we het gebruik van een muilkorf eigenlijk moeten toejuichen. In dit artikel nemen we het op voor alle hondeneigenaars die hun verantwoordelijkheid nemen, om welke reden dan ook!

10 goede redenen om je hond te muilkorven 

Wie de stap neemt om zijn hond een muilkorf aan te meten, doet dat niet zomaar. Er zijn heel wat omstandigheden te bedenken waarin een muilkorf handig, veilig of onmisbaar is, en ‘agressie’ is er daar maar eentje van. 
 
In deze lijst sommen we allerlei redenen op om een muilkorf te gebruiken: 
 
 • 1. Als onderdeel van de training: het is geen slecht idee om élke hond te leren om zich comfortabel te voelen bij het dragen van een muilkorf. Dat kan ooit in zijn leven goed van pas komen en op dat moment is er misschien geen tijd om het stap voor stap te aan te leren. 
   
 • 2. In sommige landen moet je verplicht een muilkorf bij hebben op het openbaar vervoer en in Italië zelfs op alle openbare plekken. Neem je je viervoeter graag mee op vakantie, dan leer je hem best een muilkorf verdragen.  
   
 • 3. Honden die in het verleden gebeten of gehapt hebben, of die uitvallen naar andere honden, kunnen veiliger uitgelaten worden met een muilkorf.
   
 • 4. In een noodsituatie, die gepaard gaat met veel pijn, kan zelfs de allerbraafste hond zijn tanden gebruiken. Dan is een muilkorf een maatregel die levens kan redden! 
   
 • 5. Wanneer je je hond aan een nieuw dier (kat, konijn, cavia) wil introduceren, maar niet weet hoe hij zal reageren, is het veilig om een muilkorf te gebruiken als onderdeel van een stapsgewijze introductie. 
   
 • 6. Sommige honden eten alles op wat ze tegenkomen, tot hondenpoep toe. Met deze aandoening - ‘pica’ genoemd - lopen honden gevoelig meer kans om ziek te worden of iets giftigs naar binnen te spelen. Met een muilkorf kan je ernstige gevolgen van pica voorkomen. 
   
 • 7. Ook honden met bepaalde allergieën, maag-darmstoornissen of slokdarmverlamming hebben baat bij een muilkorf om te voorkomen dat ze zomaar ongepaste dingen opeten. 
   
 • 8. In sommige hondensporten - denk bijvoorbeeld aan windhondenraces - worden honden gemuilkorfd omdat de opwinding zo hoog wordt dat de deelnemers elkaar kunnen verwonden. 
   
 • 9. Honden die zo angstig zijn bij de dierenarts dat ze zouden bijten, kunnen veilig behandeld worden met een muilkorf aan. Wel is het aan te raden om met dit type honden aan te kloppen bij een gedragstherapeut om die extreme angst aan te pakken. 
   
 • 10. Tenslotte kan het zijn dat jouw hond na een incident voortaan verplicht met een muilkorf uitgelaten moet worden. 
 
Kom je in het straatbeeld een hond met een muilkorf tegen? Ga er dan niet zomaar vanuit dat die hond agressieproblemen heeft. En als dat wel zo zou zijn, dan heeft hij een verantwoorde eigenaar die er alles aan doet om zijn geliefde huisdier een topleven te gunnen, met alles erop en eraan, zonder daarbij anderen in gevaar te brengen. Respect! 
Greyhound met muilkorf klaar om te racen
In racewedstrijden dragen greyhounds vaak een muilkorf omdat ze tijdens de opwinding van de wedstrijd kunnen uithalen 
Duitse herder met muilkorf in de tuin
Een goede muilkorf ziet er meestal 'te groot' uit, omdat de hond zijn mond moet kunnen openen om te hijgen

Wanneer grijp je beter niet naar een muilkorf? 

Er zijn dus heel wat goede redenen te bedenken om je hond te muilkorven, maar helaas worden er ook nog steeds regelmatig honden met een muilkorf gesignaleerd in de verkeerde omstandigheden. Wanneer is een muilkorf geen goed idee? 
 
 • Een hond met een muilkorf moet altijd onder toezicht van een volwassene staan. Kan je dat niet garanderen, dan zoek je beter naar een andere oplossing zoals een bench. Met een muilkorf aan zijn honden immers ook heel kwetsbaar: ze kunnen met hun ‘masker’ ergens achter blijven haken en zichzelf ernstig verwonden. Het is dus allerminst een goed idee om je hond te muilkorven als hij bijvoorbeeld je meubels dreigt te slopen wanneer jij uit huis bent. Zo’n hond kan zich in grote nesten werken, waardoor zijn verlatingsangst nog intenser wordt. Lees hier hoe je dit probleem wél kan aanpakken. 
   
 • Een muilkorf is geen geschikt middel om je hond het blaffen af te leren. Dit ongewenst gedrag moet aangepakt worden met een doordacht trainingsprogramma waarbij allereerst de emotie van de blaffende hond blootgelegd wordt. Door je hond letterlijk de mond te snoeren, kan je die emotie niet wijzigen. Bovendien is een muilkorf waarin je hond niet kan blaffen, veel te klein. Met zo’n té krappe muilkorf om, kan je hond niet hijgen en dus geen overtollige warmte afvoeren: levensgevaarlijk om langer dan enkele minuten aan te houden! 
   
 • Heeft je hond een agressieprobleem of durft hij ernstig bijten uit angst? Gebruik de muilkorf dan niet ‘om hem ook eens los te laten lopen’. Een muilkorf dient om ongelukken te voorkomen wanneer het toch eens zou mislopen, niet om het ongeluk op te zoeken. Een hond met muilkorf kan nog steeds ernstige (emotionele én fysieke) schade aanrichten bij andere honden en mensen. 
   
 • Gebruik een muilkorf nooit om je hond te straffen, net zoals je een bench niet inzet om je hond te berispen. Je wil immers geen negatieve associatie maken met de muilkorf, want dan wil je hond hem later in ‘normale’ omstandigheden ook niet meer dragen. Bovendien lost een straf zelden je probleem op, beter is het om je hond aan te leren welk gedrag wél van hem verwacht wordt. 
   
 • Tenslotte is een muilkorf geen vrijgeleide om je hond zonder goede reden mee te nemen naar plekken waar hij zich niet op zijn gemak voelt. Voor medische hulp is een muilkorf uiteraard wel te verantwoorden, maar wil jij naar de stad en je hond helemaal niet, laat hem dan liever thuis dan hem te dwingen om zich (met muilkorf) in ‘de hel’ te begeven. 
 
 

Trek je niks aan van wat anderen zeggen 

Een verantwoordelijke eigenaar muilkorft zijn hond wanneer nodig, voor de veiligheid van zijn hond én die van anderen. Omdat de hond dan geen schade meer kan aanrichten, voelt een eigenaar met gemuilkorfde hond zich vaak minder ongemakkelijk. Daardoor legt hij minder druk op de hond en zal die zich ook makkelijker ontspannen. Laat je dus geen schuldgevoel aanpraten, want alleen jij weet wat het beste is voor jouw hond. 

Bovendien: hoe minder stress je hond heeft, hoe makkelijker je zijn gedrag kan trainen. En dat is nodig! Want laten we wel wezen: een muilkorf dient enkel en alleen als veiligheidsmaatregel, maar het neemt de oorzaak van het probleem van je hond niet weg. Ga daarom zoek naar een gediplomeerd gedragstherapeut om samen te werken aan de issues waar je hond op dagelijkse basis mee worstelt. Met een trainingsprogramma op maat, in combinatie met tijd en geduld, kan je het welzijn van je hond merkelijk verbeteren. En vooraleer het zover is, kan je hond toch nog genieten van het buitenleven met een muilkorf om zijn snoet. 
 
 

Binnenkort op Beestig.be! 

Heeft jouw hond een muilkorf nodig? In twee nieuwe artikels die binnenkort online komen, gaan we dieper in op deze materie: 
 
 • Hoe kies je de juiste muilkorf? 
   
 • Muilkorftraining: een stappenplan

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen