De zomer staat voor de deur, je vakantie is geboekt en je koffers zijn gepakt. Klaar om te vertrekken met je trouwe viervoeter aan je zijde? Deze must-haves mogen absoluut niet ontbreken in de bagage van je hond!

Essentiële items

 
Lange en korte leiband

Natuurlijk zal je ook op vakantie je hond regelmatig moeten uitlaten. Behalve zijn harnas of hondentuigje neem je dan ook best twee leibanden van verschillende lengte mee. Met een kortere leiband kan je je hond dicht bij je houden in een drukkere omgeving en met een langere leiband geef je hem wat meer bewegingsvrijheid op plekken met minder mensen of andere dieren. Zoek op voorhand ook goed uit of en waar je hond los mag rondlopen op je vakantiebestemming.
 
Extra tips:
 
  • Zorg ook voor een reserveriem en -hondentuigje voor het geval je dagelijkse exemplaar verloren raakt.
  • Hang een kokertje met daarin je naam, je gsm-nummer en eventueel je vakantieadres rond de halsband van je hond. Als hij tijdens je verblijf plots de benen neemt of verdwaalt, kunnen de vinders jou snel weer met je huisdier verenigen.
  • In sommige landen is het dragen van een muilkorf voor je hond verplicht op openbare plaatsen. Informeer jezelf goed voor vertrek en laat je hond ook ruim op voorhand wennen aan de muilkorf.
 
 

Eet- en drinkbakje

Natuurlijk is eten en drinken ook op vakantie onmisbaar voor je hond. Of je nu met de auto of het vliegtuig op reis gaat, probeer je hond altijd op zijn vertrouwde tijdstippen te voeden. Voor onderweg neem je best een opvouwbaar drinkbakje of een waterdispenser voor honden mee, zodat je hond steeds fris en vers water kan drinken.

Ook een afsluitbaar doosje of zakje met hondenbrokken en een reisvoerbak moet standaard in je bagage zitten, ook wanneer je bijvoorbeeld een daguitstap maakt. Voer je vers vlees aan je hond? Dan kan je tijdens je vakantie makkelijk overschakelen op houdbare vleesworsten. Het hondenvoer diepgevroren op je bestemming krijgen, zal waarschijnlijk wat lastiger zijn.
 
>> TIP: Heb je een lange autorit of vliegreis zonder pauze voor de boeg? Met snacks of hondensnoepjes hou je die draaglijk voor je hond én voor jezelf.
Hond drinkbak reizen
Zorg ervoor dat je hond onderweg regelmatig vers water kan drinken

Slaapmatje of mand

Even uitblazen tijdens een wandeling, een flinke middagdut op een warme dag of een comfortabele nachtrust: ook voor je hond staat vakantie synoniem met uitrusten. Zorg dat hij zich zowel onderweg als ter plaatse af en toe eens kan neervleien om zijn energielevels weer op peil te krijgen. Een slaap- of zitmatje kan je compact oprollen en is dus ideaal voor onderweg, een roadtrip of een kampeervakantie. Verblijf je in een vakantiewoning, B&B of hotel, dan kan je uiteraard ook zijn eigen vertrouwde mand en deken meenemen. 
 
>> TIP: Laat je hond ook vóór je vakantie al zitten en slapen op zijn nieuwe reismatje. Zo zal hij ook op verplaatsing meteen zijn eigen geur herkennen en het matje als een veilige plek ervaren. 
 
 

Bench of reismand

Ga je met de auto op reis? Kleine hondjes kan je op de achterbank vervoeren in een reismand of -box, die je veilig vastmaakt met de autogordel. Voor een grotere hond heb je een bench nodig die in de kofferbak past of een hondenrek dat de kofferruimte afsluit van de rest van de wagen. Je hond los op de passagiersstoel of achterbank van je auto laten zitten, is levensgevaarlijk – zowel voor je hond als voor jezelf – én je krijgt er ook nog eens een boete voor. Zorg dus dat je je hond altijd correct vervoert
 
Je hond los op de passagierszetel laten zitten, is niet alleen verboden maar ook levensgevaarlijk
Ook als je met het vliegtuig reist, heb je een reismand of bench nodig. De kans is groot dat je hond de vlucht in een speciaal verwarmd deel van het bagageruim doorbrengt, maar kleine hondjes kunnen soms als ‘handbagage’ mee in de cabine met hun baasje. Zorg hierbij wel dat je huisdier plus het reismandje binnen de maximaal toegestane afmetingen en gewicht valt.
 
>> TIP: Zet de reismand of -bench een week voordien al neer in je woonkamer, zodat je hond dit nieuwe plekje rustig kan ontdekken. Gaat hij er spontaan in zitten om te rusten of te slapen? Maak dan eens een testritje in de auto naar de winkel. Zo maak je van reizen een nieuwe, leuke gewoonte.
 
Meer weten over vliegen met je hond? Wij vertellen je er alles over!
 
 

Hondenpoepzakjes

In je eigen land laat je de drollen van je hond niet zomaar liggen, dus waarom zou je dat ‘op een ander’ wel doen? Neem dus een ruime voorraad hondenpoepzakjes mee in je bagage, zodat je steeds voorbereid bent wanneer je hond ook in het buitenland plots neerhurkt op de stoep of een wandelpad.
 
Hoeveel zakjes je best meeneemt? Jij kent de toiletgewoonten van je hond het best, maar hou er rekening mee dat een vreemde omgeving, een ander klimaat of een afwijkende dagindeling een invloed kan hebben op de spijsvertering van je huisdier. De regel is dus: beter (veel) te veel dan te weinig!
Hond met poepzakjes
Ook op vakantie ruim je de hondendrollen van je huisdier netjes op

EHBO
 

  • Tekentang: afhankelijk van de regio waar je naartoe trekt, mag je elke avond een grondige tekencontrole op de planning zetten. Zorg dat je de teek steeds correct verwijdert! Je behandelt je hond ook best al preventief tegen teken (en vlooien) voor je op vakantie vertrekt.
  • Gaas- en rekverband, ontsmettingsmiddel en bloedstelpende watten: voor het geval je hond een wonde oploopt.
  • Nagelschaar of -tang: om de nagels van je hond een knipbeurt te geven wanneer ze hem hinderen bij het lopen.
  • Medicatie tegen reisziekte: net als bij mensen kan het evenwichtsorgaan van een hond zijn hersenen in de war brengen wanneer hij de beweging van de auto niet kan zien, maar wel kan voelen. Heeft je hond last van wagenziekte (geeuwen, onrust, kwijlen, misselijkheid, braken), dan geef je hem best een reispilletje voor vertrek.
  • Middel tegen zandvliegen: in het Middellandse Zeegebied kunnen deze beestjes een parasiet verspreiden die de ziekte Leishmaniose veroorzaakt. 
  • Eventuele andere medicatie die je hond ook thuis moet nemen.
 
>> TIP: Zoek voor de zekerheid ook al het telefoonnummer van een dierenarts ter plaatse op. Zo kan je tijd besparen wanneer je hond op je vakantiebestemming in de problemen komt.
 
 

Administratie

Bij reizen met een hond komt wel wat papierwerk kijken. Afhankelijk van de bestemming van je vakantie zal je hond ook bepaalde inentingen of andere medische behandelingen nodig hebben.
 

Chip

In België en Nederland ben je verplicht om je hond te laten chippen. Zo heeft hij altijd een klein, elektronisch paspoort onder zijn huid zitten en kan je hond steeds geïdentificeerd worden door een asiel, een dierenarts of de lokale politie. Handig wanneer je viervoeter van het avontuurlijke type is en op vakantie weleens alleen op stap durft te gaan.
Wil je tijdig in orde zijn met alle documenten, begin je reis dan enkele maanden op voorhand te plannen

Paspoort
 

  • Blijf je binnen Europa? Dan heb je een Europees paspoort voor je hond nodig, wat je bij je dierenarts krijgt wanneer je je hond laat chippen. Je vindt hier ook alle info over de vaccinaties van je hond in terug. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Zweden en Malta, zijn een beetje strenger dan anderen. Doe dus zeker de nodige research zodat je de regels van je vakantiebestemming vanbinnen en vanbuiten kent.
     
  • Wil je buiten Europa reizen? Dan is een importvergunning voor je hond verplicht. Dit document kan je verkrijgen via de ambassade van het land van bestemming. Neem zeker op tijd contact met hen op, want de kans bestaat dat je langs verschillende (overheids)instanties moet passeren voor je papierwerk in orde is.
 
 
Wist je trouwens dat bepaalde hondenrassen niet welkom zijn in de meeste Europese landen? Toch iets om over na te denken wanneer je een hond in huis wil halen en ook graag op vakantie gaat ...
Hond vaccinatie
Je hond moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid of rabiës om te mogen reizen

Vaccinaties

In het paspoort van je hond staat niet enkel zijn leeftijd, zijn land van afkomst en een beschrijving van zijn uiterlijk. Je vindt er ook informatie over zijn inentingen, ontwormingen en ontvlooiingen in terug.
 
Een onmisbare vaccinatie om met je hond te mogen reizen, is die tegen hondsdolheid of rabiës. Dit vaccin mag je puppy krijgen vanaf de leeftijd van 12 weken. Niet vergeten: doe dit minstens 21 dagen vóór je vertrek, want dan pas begint de geldigheidsduur te lopen. In de praktijk betekent dit dat jonge hondjes pas buiten België mogen reizen (of vanuit een ander land naar België mogen komen) vanaf 15 weken. Plan dus tijdig je afspraak bij de dierenarts en denk eraan dat deze vaccinatie om de drie jaar moet vernieuwd worden.
 
Reis je buiten Europa? Dan heb je vaak ook een gezondheidsverklaring nodig. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, vragen zelfs een bloedonderzoek om antistoffen tegen hondsdolheid te bewijzen. 
 
Op deze website van de FOD Volksgezondheid vind je alle informatie over reizen met gezelschapsdieren in detail terug.
 
 

Verzekeringen
 

  • Een ziekteverzekering voor je hond? Ja, dat bestaat en het komt soms verdraaid goed van pas. Wanneer je hond op vakantie in een ander land ziek wordt of een ongeval heeft, kunnen de dierenartskosten hoog oplopen. Met zo’n verzekering op zak worden die kosten grotendeels gedekt. Méér gemoedsrust voor jou dus – niet onbelangrijk wanneer je al wat euro’s hebt neergeteld voor je reis – en een extra garantie op de beste zorgen voor je hond.
     
  • Ook een aansprakelijkheidsverzekering voor je meereizende huisdier is een nuttige en vaak zelfs verplichte aankoop in veel landen. Stel dat je hond in je vakantiewoning iets kapot maakt of tijdens de reis zijn tanden in een andere toerist zet – wat de jouwe natuurlijk nóóit doet – dan ben je verzekerd van de nodige financiële bijstand. Meestal zit deze verzekering inbegrepen bij je gezinspolis of ‘familiale’ verzekering. Kijk wel goed na voor welke materiële of lichamelijke schade je hond gedekt is en vergelijk desnoods enkele formules voor je een nieuwe verzekering afsluit.
 
Wie met z’n trouwe viervoeter op reis wil gaan buiten België, moet ook met een heleboel praktische zaken rekening houden. Lees dus zeker ook deze onmisbare tips door voor je met je hond op vakantie vertrekt!
 
 

Handige hebbedingen

Niet verplicht, maar wél leuk om bij te hebben op vakantie:
 
  • Bal of andere favoriete speeltjes: zo hou je het lijf én het brein van je hond fit, ook op vakantie. Onderbreek een lange autorit regelmatig om even een balletje te gooien, zodat je hond zijn poten kan strekken.
  • Rugzakje voor je hond: handig voor een daguitstap, zo kan je hond zijn eigen hondenbrokken en poepzakjes dragen.
  • Zonneschermen voor de autoruiten: zo voorkom je dat je hond oververhit en uitgedroogd raakt in zijn reismand of bench. Laat je hond nooit alleen achter in een hete auto!
  • Borstel en verzorgingsproducten: ook op vakantie mag je hond er fris gewassen en netjes gekamd bij lopen!
  • Handdoek: om vuile poten af te drogen na een modderige wandeling (of onverwachte duik) en je auto of vakantiewoning niet smerig te maken.
  • Duidelijke foto van je hond: voor het geval je hond verloren loopt en je een zoekactie op poten moet zetten in het dorp of de stad waar je verblijft.
  • Beschermende sokjes: om de kussentjes van de poten van je hond te beschermen als je bijvoorbeeld in bergachtig gebied of op heet asfalt gaat wandelen.
  • Koeldeken: hier kan je hond op gaan liggen wanneer het te warm wordt in of rond je vakantieverblijf.
  • Tentje of parasol: zo kan je een schaduwplekje voor je hond creëren in de tuin van je vakantiehuisje of op het strand, zodat hij lekker uit de zon kan liggen.

Zoals je ziet, zijn er een heleboel dingen waar je aan moet denken wanneer je jouw koffers pakt voor een vakantie met je hond.
 
Wil je alles overzichtelijk op een rijtje, zodat je zaken kan afvinken tijdens het inpakken? Print dan onze handige Beestig-vakantiechecklist voor hondenbaasjes!
Checklist vakantie hond

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen