De 'paardenbaard' bestaat uit lange, stugge haren die dienst doen als tastharen. Je kan ze nog het best vergelijken met de snorharen van een kat en ze vervullen een even belangrijke functie. Daarom kan je die lange sprieten haar op de neus en de kin van je paard maar beter laten staan. 
Ook al zien ze er volgens sommigen een beetje ‘slordig’ uit, die baardharen horen net zo goed bij je paard als zijn mooie ogen, zachte vacht en stevige hoeven. Toch werden ze in show- en wedstrijdmiddens jarenlang weggeknipt, weggeschoren of zelfs afgebrand. Puur voor de sier! 
 

Waarvoor dienen de tastharen van een paard? 

Paarden zien de wereld anders dan wij. Dat komt door een andere inplanting van hun ogen, maar ook omdat hun hoofd zo lang is. Net voor hun neus zien ze zelfs helemaal niets. Tijdens het eten komen die tastharen dus supergoed van pas: ze stellen paarden in staat om te ‘voelen’ wat ze eten, voor ze het voedsel naar binnen spelen. Dat komt omdat er onderaan de stevige haren een speciaal type haarwortel zit dat mensen niet hebben. De tasthaarwortel is verbonden met gevoelige zenuwen die informatie over de omgeving doorgeven aan het paardenbrein. Dat komt handig van pas tijdens het zoeken naar voedsel, maar ook om zich te oriënteren - en niet alleen in het donker. Paarden zonder tastharen zouden het hoofd vaker stoten dan paarden met intacte paardenneuzen. 
Tinker met snor
Sommige paardenrassen, zoals deze Tinker, kunnen zelfs een echte snor laten groeien (maar die bestaat niet uit tastharen)

Tastharen mogen niet verwijderd worden bij wedstrijdpaarden 

Bij wet is het (nog) niet verboden om de tastharen van je paard te scheren of af te knippen, omdat haren eigenlijk dode structuren zijn. Alleen levend weefsel moet officieel intact gehouden worden. Die regel heeft ervoor gezorgd dat er een einde kwam aan het onnodig ‘blokstaarten’ van paarden.
 
Toch vervullen die ‘dode’ tastharen een zeer belangrijke zintuiglijke functie in het leven van eender welk paard. Daarom verbiedt de overkoepelende paardensportfederatie, de FEI, sinds begin 2021 het verwijderen van de tastharen bij wedstrijdpaarden. En als je het aan ons vraagt, dan verdient elk paard het om mét een fraaie baard door het leven te gaan! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen