De Vlaamse reus is een van de grootste konijnenrassen die er bestaat. Laat je echter niet intimideren door zijn omvang, vanbinnen zit namelijk een hart van goud. Deze konijnen zijn rustiger dan andere soortgenoten, waardoor het met voldoende training en socialisatie al snel een lief konijn wordt, dat verzot is op aandacht!

Oorsprong – waar komt de Vlaamse reus vandaan?

Dit grote konijnenras huppelt al sinds de negentiende eeuw rond in Vlaanderen. De eerste Vlaamse reus was waarschijnlijk te vinden in de Oost-Vlaamse stad Gent, vandaar dat hij destijds bekend stond onder de naam Gentse reus. Enkele konijnenkwekers hadden daar specifieke konijnen geselecteerd om een zo groot mogelijk konijnenras te bekomen, oorspronkelijk met het oog op de vacht- en vleesindustrie. Een groter konijn zou namelijk meer vacht en meer vlees opbrengen.

In die tijd werden er ook wedstrijden georganiseerd, met prijzen voor het grootste en zwaarste konijn. De winnaars werden daarna gebruikt om verder te fokken. Vanzelfsprekend duurde het niet lang eer dit ras zich verder verspreidde over de andere Vlaamse provincies. Enkele decennia later was de Vlaamse reus ook in Duitsland te vinden. Daar besloten ze echter om nog meer te fokken met grote en zware dieren, met de Duitse reus als resultaat – een nóg groter broertje van de Vlaamse reus.
 

Uiterlijk – hoe herken je een Vlaamse reus? 

De Vlaamse reus is vooral te herkennen aan zijn enorme omvang en het gewicht dat daarmee gepaard gaat. Daarnaast heeft hij ook heel lange oren, die tot wel 21 centimeter lang kunnen zijn. Je kan een mannelijke Vlaamse reus goed onderscheiden van het vrouwtje door de vorm van hun kop: die van de mannetjes is namelijk veel beter ontwikkeld.

Eerst was de Vlaamse reus enkel te vinden in het konijngrijs en het wit. Vandaag bestaat zijn vacht in tien verschillende erkende kleuren, waaronder ook:
  • ijzergrauw
  • geel
  • blauw
  • blauwgrijs
  • blauwgrauw
  • zwart
  • haaskleur
  • chinchillakleur
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Vlaamse reus?

Zoals zijn naam doet vermoeden, is de Vlaamse reus een gigantisch konijn. Zijn gewicht bedraagt gemiddeld 6 à 7,5 kilogram. Sommige Vlaamse reuzen wegen zelfs tot 10 kilogram. Als je je daarbij iets wil voorstellen: dat is zo ongeveer het gewicht van een gemiddelde teckel.
Twee Vlaamse reuzen voor rode achtergrond
De Vlaamse reus kan tot wel 10 kilogram wegen. 

Karakter en opvoeding – de Vlaamse reus is een rustgevend konijn

De Vlaamse reus heeft in de geschiedenis dan misschien vooral een rol gehad voor de vacht- en vleesindustrie, maar ondertussen is hij ook een erg populair huisdier geworden. Dat komt vooral door zijn rustige karakter, waardoor hij vaak makkelijker tam te maken is dan andere konijnen. Toch is het nog steeds belangrijk om je Vlaamse reus regelmatig te aaien, zodat hij kan wennen aan mensen. Hij mag dan wel rustig van nature zijn, maar je zal hem toch ook eerst moeten trainen.
 
Geen enkel konijn vindt het leuk om opgetild en geknuffeld te worden. Daarom zijn konijnen - zelfs de grote vriendelijke Vlaamse reus - niet noodzakelijk geschikt als eerste huisdier voor kinderen. Ga je toch overstag, laat de zorg voor je konijnen dan niet over aan je kinderen. Natuurlijk kunnen ze wel een handje toesteken onder begeleiding van een volwassene, maar hou altijd een oogje in het zeil. Proberen ze toch om hun konijn op te tillen, dan kan het zijn dat het dier agressief wordt en krabt of bijt. Bovendien is de konijnenrug - zeker van zo'n groot konijn - er niet op voorzien om geen vaste grond onder de voeten hebben. Dan kan optillen een erg pijnlijke en zelfs schadelijke zaak worden. 

Wist je trouwens al dat de Vlaamse reus door zijn rustige karakter ook gebruikt wordt tijdens therapie?


Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Vlaamse reus nodig? 

Door zijn grootte heeft de Vlaamse reus vanzelfsprekend meer eten nodig dan andere konijnenrassen. Hij is echter niet veeleisend over welke voeding je hem geeft. Al betekent dat niet dat je hem eender wat mag voorschotelen! Een gezond dieet voor een konijn bestaat uit groenvoer en hooi. Zo krijgt je konijn voldoende vezels binnen. Bovendien kan je het basisdieet van je konijn afwisselen met verschillende soorten groenten, planten en kruiden.

De vachtverzorging voor de Vlaamse reus is niet erg veeleisend. In de winter en herfst zal hij veel haar verliezen, waardoor het belangrijk is hem regelmatig een borstelbeurt te geven. Zo kan je alle losse haren wegborstelen. Denk ook aan de tandverzorging van je konijn. 

Daarnaast moet je ook rekening houden met de grootte van dit konijn bij de aankoop van een verblijf. De Vlaamse reus heeft voldoende ruimte nodig om vrij te bewegen. Je kan het dier zowel binnenshuis houden als buitenshuis in een ren of konijnenhok. Zoals we hierboven al vermeldden, hebben sommige konijnen de grootte van een teckel. Kijk daarom bij je zoektocht naar een hok ook eens naar het aanbod aan hondenbenches in je dierenwinkel. Bovendien moet je erop letten om geen verblijf te kopen met tralies aan de onderkant. Dat is gevaarlijk voor alle konijnen, maar nog meer voor de Vlaamse reus. Door het hoge gewicht dat steunt op zijn pootjes, kan het voor jouw reuzenkonijn heel pijnlijk zijn om op tralies te lopen.
Vlaamse reus
De Vlaamse reus wordt gemiddeld zes jaar oud.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Vlaamse reus?

Wil jij graag een Vlaamse reus in huis halen na het lezen van dit artikel? Je kan konijnen kopen oof adopteren p verschillende plekken: in dierenwinkels, bij fokkers, in asielen … Zoek zeker een goede fokker voor je overgaat tot aankoop. Controleer daarvoor de gezondheid van de dieren door naar de ogen, oren en het neusje te kijken. Die moeten er proper uitzien. Een gezond konijn heeft bovendien een gladde en glanzende vacht. Is de vacht vettig of vies? Dan is dat een slecht teken. Let ook op het gedrag van het konijn en zijn ouders, en zijn reacties bij verschillende gebeurtenissen of geluiden. Socialisatie is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van het konijn. 
 
Ziezo, nu weet je alles om op zoek te gaan naar een Vlaamse reus die meteen een plekje in je hart zal veroveren! 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen