Waarom je wel/niet voor een drinkflesje kiest
Voordelen
We kennen allemaal wel het typische plastic of glazen drinkflesje met het metalen tuitje, waar konijntjes hun dorst mee kunnen lessen. Best handig ook voor jou als eigenaar, want in zo’n flesje blijft het water langer schoon en hoef je het minder vaak te verversen. En aangezien het flesje stevig vastzit aan de kooi of het hok, kunnen je konijnen het niet omstoten en blijft ook het verblijf langer proper.Mooi meegenomen: met zo’n doorzichtige fles kan je redelijk nauwkeurig bijhouden hoeveel je konijnen precies drinken – en kan je snel ingrijpen wanneer ze te weinig vocht zouden binnenkrijgen. Bovendien kan je het drinkwater van je diertjes bijvullen zonder het hok of de ren te moeten betreden.
Nadelen
Waarom alléén een drinkflesje naar onze mening toch niet volstaat? Drinken uit zo’n tuitje vergt wel enige vaardigheid, die niet elk konijn goed onder de knie heeft. Wanneer ze te veel moeite moeten doen om aan water te geraken, gaan ze vanzelf veel minder drinken. Bovendien kan het tuitje verstopt raken en komt er helemaal geen water meer door. Zo kan je niet tijdig opmerken wanneer je konijn met nierproblemen of urinewegaandoeningen kampt, want in dat geval gaat hij net aanzienlijk meer drinken.Ook het schoonmaken van zo’n flesje – en zeker het tuitje – is wat omslachtiger dan bij een simpel bakje. Houd jij je konijnen buiten? Dan zal je merken dat bij temperaturen onder nul het water in een flesje ook sneller bevriest dan in een bakje.
Waarom je wel/niet voor een drinkbakje kiest
Voordelen
De nadelen van het drinkflesje kan je ombuigen naar voordelen wanneer je het drinkwater voor je konijnen in een open bakje aanbiedt. Met een drinkbakje maak je het je huisdieren veel gemakkelijker, omdat het hun natuurlijke manier van drinken beter nabootst. Op die manier kunnen ze meer water drinken in een kortere tijd en is hun dorst sneller gelest. Uit onderzoek blijkt trouwens dat konijnen zelf ook veel liever uit een open bakje drinken. Want een verzadigd konijn is een happy konijn! Ook heb je er geen traliewerk voor nodig: je zet het bakje gewoon eender waar in het verblijf op de grond. Meerdere konijnen in één ren of hok krijgen zo de kans om tegelijkertijd te drinken – wat met een flesje natuurlijk niet lukt.
Nadelen
Wat er dan vervelend is aan zo’n open bakje, kan je vast al raden: het is lastiger schoon te houden. Niet alleen kunnen je konijnen het bakje per ongeluk omver trappen of omstoten, zodat je de bodembedekking wat vaker moet vervangen. Ook belandt er al eens een sprietje hooi, wat groenvoer of een plukje vacht in het water, en zal je het drinkwater sneller moeten verversen.Als er wat gemorst wordt met het drinkwater kan je bovendien minder precies monitoren hoeveel water je konijnen binnen krijgen. Je zal dan wat vaker op de uitkijk moeten zitten om hun drinkgedrag te observeren, zodat je mogelijke gezondheidsproblemen niet over het hoofd ziet.
Conclusie
Heb je al een drinkfles in je konijnenverblijf? Dan hoef je dat niet per se weg te halen. Wel raden we je aan om je huisdiertjes ook steeds vers drinkwater in een open bakje of schaaltje aan te bieden. Deze manier van drinken leunt het dichtst aan bij hoe ze het in de natuur gewend zijn en zal hun drinkgedrag dus alleen maar stimuleren. En dat is belangrijk, want een te lage vochtinname kan bij konijnen leiden tot problemen met de urinewegen, te weinig eten en zelfs agressie. Konijnen zijn van nature slechte drinkers, dus moet je er als konijnenbaasje alles aan doen om het hen gemakkelijk te maken.Wil je vermijden dat je konijnen er een knoeiboel van maken, kies dan voor een drinkbakje uit een zwaar en stevig materiaal zoals keramiek. Zo kunnen ze het minder snel omstoten.