Konijnen zijn prima voorzien op een leven in de buitenlucht. Geef ze een comfortabel hok, een ruime ren om rond te huppelen, de juiste voeding en de nodige verrijking, en jouw tuin verandert in een-twee-drie in een heus konijnenparadijs! Onze Beestige konijnengedragsexpert Josine Warnier van De Nijnerij geeft je de nodige tips en tricks voor happy buitenkonijnen, het hele jaar rond.
Van nature huppelt een konijn het liefst vrij rond, dus jouw tuin zou wel eens de ideale plek voor het gedroomde konijnenverblijf kunnen zijn. Niet alleen hebben jouw langoortjes doorgaans buiten meer ruimte dan binnenshuis, bovendien heb jij als baasje op die manier ook geen last van konijnenkeutels op onverwachte plaatsen. Win-win, toch? Hou er wel rekening mee dat je buiten over het algemeen minder zicht op je konijnen hebt dan binnen, wat ervoor kan zorgen dat het je pas later opvalt wanneer een van de dieren zich niet goed voelt.
 
 

 
 
Hoe ziet het konijnenhok eruit?

In de eerste plaats heb je een goed afgesloten hok nodig waar je konijnen veilig, overdekt en droog zitten en de nacht kunnen doorbrengen. Je vindt in de dierenwinkel tal van konijnenhokken in alle mogelijke vormen en maten, maar hoe groot moet het dan juist zijn? Er bestaan minimale voorschriften voor hoeveel leefoppervlakte konijnen nodig hebben, maar die zijn naar ons gevoel toch echt wel krap, dus ga gerust voor een zo groot mogelijk hok met voldoende schuilmogelijkheden. 
 
Houd je je konijnen buiten, dan is het van groot belang dat dit hok ook goed geïsoleerd is. Als dat het geval is, dan kunnen je konijnen probleemloos de winter doorbrengen in hun buitenverblijf. Wil je je binnenkonijnen introduceren in het buitenleven, dan is het wel aangeraden om daarmee te starten in de zomer. Als je ze vanaf mei naar hun buitenverblijf verhuist, kunnen ze geleidelijk wennen aan de temperaturen en krijgen ze in de winter vanzelf een dikkere vacht. Vergeet ook niet op de bodem een flinke laag bodembedekking, zoals houtsnippers of stro, te strooien waarin ze zich kunnen ingraven als het kwik een duik neemt. 
Konijnen in hok
Hoe groter het konijnenhok, hoe beter! Zorg ook dat het hok goed geïsoleerd is en voldoende schuilmogelijkheden biedt
Konijnen zijn trouwens heel propere beestjes. Ze kiezen meestal een vast hoekje in hun hok om hun behoefte te doen, maar je kan er ook een toiletje neerzetten als je het hok makkelijker wil kunnen schoonmaken. Let er wel op dat je geen klonterende kattenbakkorrels gebruikt! Als je konijn hiervan eet, kan het verstopping veroorzaken. Strooi er liever een laagje papier- of houtkorrels in, die het vocht en de geur opnemen, en vervang ze dagelijks om vliegen weg te houden.
  
 

Hoe ziet de konijnenren eruit?

De ren is de plek waar je konijnen écht konijn kunnen zijn. Hoe meer ruimte je hen kan bieden, hoe beter! Je konijnen moeten altijd de mogelijkheid hebben om van hun hok naar de ren te gaan en omgekeerd, zo kunnen ze zelf kiezen waar ze op dat moment het liefste zijn. Door die vrije uitloop naar buiten krijgen ze vanzelf voldoende lichaamsbeweging en de nodige afleiding. 
 
Mogen je konijnen ook ’s nachts in de ren? Dan is het extra belangrijk dat dit een veilige plek is voor je dieren. In de buitenlucht zijn ze immers vatbaar voor aanvallen van diverse roofdieren, zoals roofvogels en marterachtigen, die het verblijf van je konijn kunnen binnenkomen als je even niet oplet. Maak je konijnenren dus ‘roofdierproof’ met het juiste martergaas. Hier kunnen roofdieren niet doorheen knagen en de gaatjes zijn klein genoeg om ook de kleinste indringers tegen te houden. Graaf het gaas ook rondom de ren ten minste één meter diep in de grond. Zo vermijden je enerzijds dat roofdieren zoals vossen zich een weg naar binnen kunnen graven, en anderzijds dat je konijnen het op een loopje zetten.
Konijn achter gaas
Maak de omheining van je buitenren uit stevig martergaas, waar roofdieren niet doorheen kunnen kruipen of knagen
Minstens even belangrijk is dat je konijnen droog en beschut zitten, als ze dat willen. Op zich kunnen de diertjes best goed tegen de regen, maar waar ze écht niet tegen kunnen, is tocht. Zorg dus dat het konijnenverblijf op een plekje in je tuin staat waar je konijnen uit de wind kunnen zitten en waar ook voldoende schuilmogelijkheden tegen de regen én de zon zijn. In de zomer kan het behoorlijk warm worden, dus voorzie voor je huisdieren een ruime schaduwplek om aan de hitte te ontsnappen.
 
 

Los in de tuin rondhuppelen, mag dat?

Dat mag zeker, want zo geef je hen extra veel ruimte en daar zijn konijnen verzot op. Hou er wel rekening mee dat ze je tuin een beetje naar hun hand – euh, pootje – zullen zetten. Misschien graven ze hier en daar wel eens een holletje, knabbelen ze aan het gras of zetten ze hun tanden in je favoriete borderplanten. 
 
Opgelet: heel wat vaak voorkomende tuinplanten zijn niet zo gezond of zelfs ronduit giftig voor konijnen! Zorg er dus voor dat je tuin 100% veilig is voor je langoortjes vooraleer je hen er vrij in laat rondspringen en houd altijd toezicht tijdens hun vrije speelmomentjes, zeker als je een vijver of zwembad hebt waar ze in terecht kunnen komen of wanneer je konijnen mogelijk kunnen ontsnappen uit de tuin. Met de nodige aanpassingen is een tuin met konijnen én planten perfect mogelijk.
 
 

Eten en drinken in de buitenlucht

Wat geef je je konijnen dan wél te eten in hun buitenverblijf? Simpel: het belangrijkste konijnenvoer bestaat uit hooi en grassoorten, en daar hebben ze best de klok rond toegang toe, zodat ze dit non-stop kunnen eten. Hooi is er nooit te veel in het konijnenverblijf, want dit maakt echt hun hoofdmaaltijd uit. Hang het hooi in een hooiruif, zodat het droog en schoon blijft, en vul het dagelijks aan met wat kruiden, groenvoer en een handje brokjes.
 
Wat konijnen ook leuk vinden, is als ze de keuze hebben waar ze water uit drinken. Van nature drinken ze het liefst water uit een drinkbak, maar je kan hen ook altijd een extra waterflesje aanbieden, dat je bijvoorbeeld bevestigt aan hun hok. Uit een drinkflesje komt niet zoveel water, dus het is best hard werken voor een konijn om hier water uit te krijgen. Als je beide opties aanbiedt, hebben ze altijd wel iets wat aan hun behoeften voldoet.
Konijnen met drinkbakje
Konijnen drinken van nature het liefst water uit een drinkbak

Zorg voor voldoende afleiding

Zo, je konijnen beschikken nu over een ruim hok en veel plaats in hun ren om op ontdekking te gaan. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze zich niet kunnen vervelen ... Zorg dus dat er altijd wat te beleven valt, zo vermijd je dat ze ongewenst gedrag gaan vertonen of holen gaan graven waar je dat liever niet hebt. 
 
Met de nodige verrijking hou je ze makkelijk vele uurtjes zoet. Dat kunnen natuurlijke materialen zijn, zoals houten tunnels en boomstammen zijn waarop ze kunnen zitten, maar evengoed een plastic tunnel die je kan gebruiken om het hok te verbinden met de ren. Zo kan je het konijnenhok dicht bij je huis zetten – handig om voer en water bij te vullen – terwijl je konijnen wat verderop in de tuin kunnen spelen. Beestig verzamelde alvast enkele tips om je konijnen mentaal fris te houden en te behoeden voor verveling.
 
Vergeet ook niet dat konijnen echte groepsdieren zijn. In hun eentje worden ze al snel doodongelukkig, dus een geschikt soortgenootje zorgt sowieso ook al voor de nodige afleiding.  
 
 
Heb je nog een vraag voor onze konijnenexpert? Stel ze via dit formulier!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen