Rani Cucicov is het baasje, ahum, de dienaar van Thor, een Bengaalse kat die sinds een aantal jaar wereldberoemd is op Instagram.
 
Dagelijks krijgt Rani mailtjes van mensen met de vraag waar ze zo’n kat als Thor kunnen vinden. Op zich niets mis met deze vraag, ware het niet dat er zoveel Bengalen in het asiel belanden door een verkeerde inschatting van hun karakter. Ja, ze lijken op een mini-luipaard. Ja, ze zijn heel gracieus en elegant. Maar neen, ze zijn zeker geen gewone huiskat.

Denk je eraan een Bengaal in huis te halen? Ga dan zeker na of jij je kan vinden in onderstaande dingen:
 
 • De meeste Bengalen praten en miauwen erg luid. Als ik heel eerlijk moet zijn, lijken ze soms op een tweejarig kind dat voortdurend om aandacht schreeuwt. Bengalen hebben aandacht nodig, heel veel aandacht.
   
 • Dit gemiauw duurt soms een hele dag en als je pech hebt ook een hele nacht. Bij normale huiskatten valt gemiauw het grootste deel van de tijd wel te negeren, maar in het geval van Bengaalse katten? Not so fun!
   
 • Bengalen willen spelen en dat liefst de hele dag lang. Voorzie dus zoveel mogelijk krabpalen en krabtonnen in huis, want anders zal je behangpapier eraan moeten geloven.
Miauwende Bengaalse kat
De meeste Bengalen praten en miauwen erg luid
 © Rani Cucicov
Bengaalse kat krabt aan krabpaal
Voorzie zoveel mogelijk krabmeubels
 © Rani Cucicov
 • Bengalen zijn sociale dieren, maar geen schootkatten. Als er iemand het huis binnenkomt, gaat Thor altijd nieuwsgierig kijken en krijgt de bezoeker soms zelfs een begroeting. Maar probeer hem niet op je schoot te krijgen, want dat doet hij niet. Onze vrouwelijke Bengaal Freya doet dit wel soms, maar enkel als zij dat ziet zitten (je weet wel, zo werkt dat bij katten). Kortom, er is een kans dat jouw Bengaal een schootkat wordt, maar als je op zoek bent naar een echte schootkat is een Bengaal misschien niets voor jou.
   
 • Naast sociaal zijn Bengalen ook erg slim. Het feit dat ze ook nog eens erg nieuwsgierig zijn, maakt het er niet makkelijker op. Ze willen altijd weten wat er zich achter een gesloten deur bevindt en als ze het echt willen, slagen ze er vaak in om ze ook echt open te krijgen. Nu, bij ons komt dit soms wel van pas. De kattenbakken van Thor en Freya staan in een andere ruimte en ze weten hoe ze deze deur moeten openen, namelijk door naar de deurhendel te springen. Iets gevaarlijker wordt het als ze dit ook met de voordeur doen. Wees er dus zeker van dat je deuren ‘Bengalenproof’ zijn.
   
 • Bengalen zijn echte familiebeesten. Thor komt dan wel niet op onze schoot zitten, maar hij zit vaak mee voor de televisie in de zetel of in zijn eigen mandje. Ze voelen erg graag de aanwezigheid van anderen. Als er een kindje aanwezig is dat nog te jong is (lees: te luid en wild), dan zijn Bengalen slim genoeg om gewoon een ander plekje op te zoeken. Maar als het kind de perfecte leeftijd heeft om met stokjes te hengelen waar een veer of balletje aan hangt, dan worden ze de beste vrienden!
Bengaalse kat op de zetel
Thor zit vaak mee voor de televisie in de zetel
 © Rani Cucicov
 • Bengalen hebben tonnen energie. Het is dan ook nodig om ze overdag voldoende bezig te houden, zodat ze je ‘s nachts niet terroriseren.
   
 • Natuurlijk kunnen Bengalen ook heel lief zijn. Zo houdt Thor van ‘buikje wrijf’ en zelfs van een pootjesmassage (in tegenstelling tot onze huiskat).


Overtuigd van een Bengaal in huis? Deze tips werken prima bij Rani's eigen Bengaalse katten, maar elke kat heeft natuurlijk wel zijn eigen karaktertje. Hou daar zeker rekening mee! Denk er ook aan dat er stemmen opgaan voor een verbod op Bengaalse katten als huisdier, omdat je eigenlijk een semi-wild dier in huis haalt. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat verbod reeds van kracht, in de rest van België mag je enkel hybride Bengalen vanaf de 5de generatie houden. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen