Veel mensen denken dat een tuin een must is om een hond te houden, maar dat is niet noodzakelijk zo. Een hond heeft veel meer aan een baasje dat driemaal daags met hem op pad gaat, dan aan een tuin waarin hij dagenlang aan zijn lot wordt overgelaten. Toch is niet elke hond geschikt voor een leven op een appartement. 
Vooraleer je als bewoner van een appartement overgaat tot de aankoop of adoptie van een hond, doe je er goed aan even na te vragen of je überhaupt wel dieren mag houden in jouw blok. Wettelijk mag een verhuurder dat niet weigeren, toch staat een huisdierverbod vaak beschreven in het huurcontract of spreken de medebewoners samen af dat honden niet toegelaten zijn. Je kan er dan de kantjes aflopen en toch je wil doordrijven, maar dat zal de relatie met je buren niet ten goede komen. Om de lieve vrede te bewaren, stem je dus best eerst met alle partijen af of je toekomstige hond welkom is. 
 
 

Waar moet je rekening mee houden als je een hond neemt op een appartement? 

 
  • Denk na over de manier waarop je hond zijn energie (en zijn behoeften) kwijt kan. Je kan hem niet snel even in de tuin laten en zal dus meerdere keren per dag naar buiten moeten voor een fikse wandeling, een spelmoment of een uitje naar de hondenweide. Hou er rekening mee dat je hond ook vlak voor het slapengaan én na het opstaan even naar het toilet moet. 
     
  • Over toiletgewoonten gesproken: zindelijkheidstraining is extra uitdagend wanneer je geen tuin aan je woning hebt. Ben je van plan om een puppy te nemen in jouw appartement of studio, denk dan vooraf goed na hoe je dat gaat aanpakken. Met grote hondenrassen wordt het nog moeilijker, want pups die nog niet zindelijk zijn draag je best naar buiten wanneer hun plasmoment daar is. 
     
  • Zowel grote als kleine honden kunnen aarden op een appartement, maar wees extra kritisch op vlak van raskeuze als er geen lift is in jouw gebouw. Niet alleen is het voor jonge honden ongezond om trappen te lopen, senioren kunnen het vaak niet meer. Ga na of je de hond van jouw keuze vlot naar boven kan dragen, wanneer dat ooit nodig is. Honden boven de 15 kg zijn waarschijnlijk minder handig op een appartement. 
     
  • Om je buren te sparen, kies je best voor een ras dat niet bekend staat om zijn vocale karakter. Niets is zo vervelend als een hond die de hele dag in het appartement naast jou zit te blaffen. Ben je vaak van huis? Kies dan voor een zelfstandig hondenras dat er minder problemen mee heeft om alleen gelaten te worden. Ook dan moet je dat geleidelijk opbouwen, maar de kans is groter dat hij later geen vernielzucht vertoont wanneer je uit huis bent. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen